Primul-ministru Victor Ponta a deschis marti sedinta Bursei din Londra, in prima zi de listare a societatii romanesti Romgaz, context in care a subliniat ca pentru Romania este un moment istoric, avand in vedere ca este prima data cand o companie de stat este listata in cadrul unei asemenea operatiuni internationale, informeaza Agerpres.

"Este un moment istoric pentru tara mea. Este prima data cand o companie romaneasca de stat este listata in cadrul unei asemenea proceduri internationale. Nu-mi ascund satisfactia pentru o IOP (oferta publica initiala de succes) de succes si as vrea sa felicit Romgaz si ceilalti actori implicati, Goldman, in aceasta operatiune complexa si dificila", a declarat premierul in cuvantul tinut dupa momentul deschiderii sedintei de tranzactionare a Bursei de la Londra, potrivit Biroului de presa al Guvernului.

Victor Ponta a adaugat ca dupa listarea Romgaz vor urma si alte companii romanesti, anul viitor.

"Dupa aceasta poveste de succes trebuie sa privim inainte si vom reveni anul viitor la Londra cu Hidroelectrica, Electrica si alte companii publice romanesti. Si sper ca prin aceasta adresam un mesaj puternic si important companiilor internationale, acela ca Romania isi manifesta deschiderea catre lume si poate utiliza un potential pe care nu l-a folosit pana acum", a mai afirmat premierul.

La randul sau, Xavier Rolet, CEO London Stock Exchange, s-a declarat onorat de faptul ca institutia pe care o reprezinta gazduieste prima privatizare romaneasca prin listare internationala.

"Este o placere sa gazduim noi prima privatizare romaneasca pe Bursa din Londra printr-o listare internationala. (...) Romania are un rol special in inimile noastre", a declarat Xavier Rolet.

Seful Bursei de la Londra a felicitat Romgaz si celelalte companii implicate in aceasta listare si si-a manifestat convingerea ca vor urma si alte operatiuni de acest gen in cadrul unui parteneriat cu companii romanesti.

IPO-ul Romgaz reprezinta prima oferta publica a unei companii de stat romanesti la Londra.