Inovatia provine din curiozitate dar si din atitudine si nu este o atitudine buna sa te apuci sa impui peste 130 de taxe asupra unui intreprinzator in Romania, a declarat joi Steven van Groningen, vicepresedinte Consiliului Investitorilor Straini (FIC), cu referire la taxele anuntate de Guvern pentru 2014. Problema nu este ca trebuie sa platesti impozite, ci ca vrei sa stii la ce nivel vor ajunge taxele cand vrei sa faci o investitie pe 5 ani, a mai spus acesta.

Steven van Groningen, vicepresedinte FICFoto: Hotnews
  • "Referitor la inovatie, cred ca in viitor nu vom mai avea numerar. Deloc. Va veni o vreme cand nu se vor mai accepta numerar pentru plati. Toata lumea te va intreba: dar nu ai card sa platesti? Ganditi-va cat costa sa bati o moneda sau sa bati niste bani. In acest fel se fac economii, daca renuntam la numerar. Daca faci un schimb valutar trebuie sa tiparesti tranzactia pe o coala A4. Asta nu mai este inovatie. Intrebarea mea era: ce facem cu acest potential urias de inovatie din Romania? Cum facem daca nu avem atitudinea necesara sustinerii inovatiei? Nu este o atitudine buna sa te apuci sa impui peste 130 de taxe asupra unui intreprinzator in Romania. De multe ori cand un investitor nu este dispus sa riste, nici inovatia nu e incurajata", a spus joi Steven van Groningen, vicepresedinte FIC, in cadrul unei conferintei de lansare a publicatiei Major companies in Romania, de catre portalul de afaceri Doingbusiness.ro in parteneriat cu EY Romania.

Consiliul Investitorilor Straini a acuzat luni lipsa procesului de consultare a mediului de afaceri in stabilirea noilor impozite si taxe negociate cu FMI si ameninta cu mutarea investitiilor in alte tari, in conditiile in care contribuabilii care "sustin deja bugetul" vor fi "sufocati" de noua povara fiscala.

  • "Nu este nici moral, nici corect ca lipsa rezultatelor in ceea ce priveste colectarea veniturilor la buget din diverse surse sa cada in responsabilitatea contribuabililor care sustin deja bugetul si care vor fi sufocati de impunerea suplimentara anuntata in media de catre autoritati", afirma Consiliul Investitorilor Straini (FIC), intr-un comunicat de presa remis HotNews.ro.

In replica, premierul Victor Ponta a declarat ca Romania nu poate fi "El Dorado pentru toata lumea", fiind tara cu taxele cele mai mici din Europa.

  • "O sa ma vad cu dansii sa-i conving ca... (...) Asa-i in toata Europa, noi nu putem fi aici El Dorado pentru toata lumea. E vreo taxa care nu exista in Europa sau America? Avem cea mai mica taxare, cu exceptia Bulgariei. Totusi, noi avem o responsabilitate fata de cetatenii acestei tari, ce sa fac? Sa le tai pensiile, salariile, sa inchid spitalele in continuare, cum s-a facut in 2010? Cred ca e gresit. Ne vom consulta in continuare, aceste masuri le-am negociat insa in primul si in primul rand cu Comisia Europeana si cu Fondul Monetar International. Banuiesc ca tot CSI si AmCham au spus ca e bine sa avem acord cu CE si FMI. Deci, nu se poate cu basca si fara basca, e greu", a afirmat premierul Ponta, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul USL.

Potrivit FIC, introducerea impozitului asupra constructiilor speciale, corelata cu cresterea accizelor la combustibili si cresterea cu 25% a redeventelor pentru resurse minerale, cu exceptia celor de petrol si gaze, va avea un impact major asupra anumitor sectoare economice direct productive.