Gabriel Resources (actionar majoritar la Rosia Montana Gold Corporation) are nevoie de un progres rapid in privinta noii legi a minelor din Romania, in caz contrar compania va fi nevoita sa faca "ceva radical diferit" cu controversatul sau proiect aurifer, a declarat marti directorul general al companiei, citat de The Canadian Press, transmite Yahoo! News.

Un proiect de lege care ar fi dat unda verde, in mod specific, inceperii proiectului Rosia Montana, unul dintre cele mai mari proiecte de exploatare aurifera din Europa, a fost respins de o comisie parlamentara romana saptamana trecuta.

Cu toate acestea, raportul intocmit de comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului a propus un cadru legal mai larg pentru exploatarile de minereuri aurifere si argentifere, precum Rosia Montana.

Directorul general al Gabriel Resources, Jonathan Henry, a declarat marti ca actionarii companiei incep sa-si piarda rabdarea si vor sa vada un progres in privinta adoptarii acestei legi in urmatoarele luni, altfel compania va trebui sa schimbe directia.

"Trebuie sa vedem ca noua lege generala a minelor despre care s-a vorbit isi face drum in Parlament, si asta intr-o maniera rapida", a spus Henry intr-un interviu acordat la Londra.

"Nu pot fi doi pasi inainte si un pas inapoi pentru urmatoarele sase, noua sau 12 luni. Trebuie sa vedem ca Romania isi formeaza o viziune clara pentru ea insasi, pentru a avansa cu o industrie miniera moderna", a adaugat Henry.

El nu a precizat ce anume ar insemna "radical diferit", dar a spus ca compania isi analizeaza toate optiunile.

"Astazi sustinem foarte mult guvernul roman in toate dilemele sale si cheltuim inca importante sume de bani in economica romaneasca, dar vrem sa vedem o solutie rapida, care sa ne permita sa avansam acest proiect", a aratat el.

Gabriel Resources asteapta de 14 ani sa obtina autorizatiile pentru inceperea proiectului Rosia Montana, iar analistii financiari au devenit din ce in ce mai sceptici fata de companie, noteaza sursa citata.