Premierul Victor Ponta a cerut ministrului agriculturii, Daniel Constantin, sa comunice faptul ca doar cetăţenii Uniunii Europene vor avea dreptul să cumpere terenuri în România de la 1 ianuarie 2014. "Comunicaţi adversarilor politici că cetăţenii arabi şi cetăţenii chinezi nu sunt membri ai Uniunii Europene. Am văzut că vor să apere terenul României de chinezi şi arabi, nu sunt cetăţeni ai Europei. De la 1 ianuarie, cei care au dreptul conform acordului semnat de România să cumpere terenuri sunt cetăţenii Uniunii Europene", a precizat Victor Ponta.

O ambasada dintr-o tara mica din Orientul Mijlociu a vrut sa cumpere in tara noastra doua milioane de hectare de teren. "Exista cerere foarte mare pe piata terenurilor agricole din Romania, foarte multi investitori au venit la mine sa ii ajut sa gaseasca terenurile comasate pe care sa le cumpere. O ambasada dintr-o tara mica din Orientul Mijlociu a cautat la noi in tara sa cumpere 2 milioane de hectare de teren agricol. Mi-au cerut mie ajutorul sa le gasesc doua milioane de hectare de teren agricol. Nu pot sa spun ce tara este, insa asta dovedeste cat de cautat este terenul nostru", a declarat, pentru Business24, Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, informeazaEconomica.net.

O noua autoritate, care ar urma sa functioneze direct in subordinea premierului Victor Ponta, va administra toate tranzactiile cu terenuri extravilane din Romania si va putea cumpara in numele statului pamanturi agricole, incepand din anul 2014, au declarat luni surse din Ministerul Agriculturii. De asemenea, viitoarea Autoritate pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare va putea da si amenzi de sute de mii de euro celor care incalca restrictiile la tranzactia cu terenuri in extravilan. Modificarile vor fi aduse proiectului de lege privind piata funciara, care urmareste sa tina sub control tranzactiile cu terenuri agricole de pe teritoriul Romaniei, care vor fi efectuate de persoane fizice din alte state ale Uniunii Europene sau extracomunitari rezidenti in state UE.

"Prin noile reglementari, Agentia Domeniilor Statului se va transforma in Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare si simultan va trece direct in subordinea prim-ministrului", au declarat sursele citate. Noul proiect de lege urmeaza sa fie adoptat miercuri de Guvern si trimis la Parlament, pentru ca in ianuarie-februarie 2014 sa intre deja in functiune, au mentionat sursele din MADR.

Ministerul Agriculturii vrea ca, incepand din 2014, proprietarii sa-si vanda terenurile extravilane cu respectarea dreptului de preemptiune acordat, in ordine:

  • coproprietarilor persoane fizice
  • arendasilor,
  • vecinilor persoane fizice,
  • persoanelor fizice cu varsta de pana la 40 de ani care desfasoara activitati agricole pe raza administrativ-teritoriala a localitatii unde este situat terenul respectiv,
  • Statului Roman

Guvernul discută în şedinţa de miercuri proiectul de lege privind măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice şi de înfiinţare a Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare.