Grupul canadian Candu Energy saluta scrisoarea de intentie Romania-China privind investitia in reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 28 noiembrie 2013, 0:39 Economie | Companii


Grupul canadian Candu Energy se arata bucuros ca o scrisoare de intentie pentru investitii in constructia a doua noi reactoare la centrala nucleara de la Cernavoda a fost semnata intre companiile romana si chineza Societatea Nationala Nuclearelectrica (SNN) si China General Nuclear Power Group (CGN), potrivit The Sacramento Bee, care difuzeaza un comunicat al companiei.

"Candu Energy este pregatita sa participe in furnizarea acestor doua reactoare nucleare CANDU", a declarat Ala Alizadeh, vicepresedinte executiv de marketing si dezvoltarea afacerilor in cadrul companiei. "Avem legaturi puternice in Romania prin precedentele noastre proiecte CANDU de acolo si suntem entuziasmati de oportunitatea livrarii altor doua unitati", a mai afirmat oficialul grupului canadian.

Candu Energy considera de asemenea incurajatoare intalnirile avute saptamana aceasta in Romania cu reprezentantii companiei chineze China Nuclear Power Engineering Company Ltd (CNPEC) si saluta vizita pe care acestia o vor efectua in viitorul apropiat in Canada.

Candu Energy Inc. este o subsidiara detinuta integral de grupul canadian SNC-Lavalin Inc., specializat in proiectarea si furnizarea de reactoare nucleare, precum si de produse si servicii de reactoare nucleare. Candu Energy a fost creata in 2011, cand compania-mama SNC-Lavalin a achizitionat divizia comerciala de reactoare de la compania de stat Atomic Energy of Canada Limited (AECL), impreuna cu drepturile de dezvoltare si de marketing pentru tehnologia reactoarelor CANDU.

Romania are deja doua reactoare nucleare de tip CANDU 6, care au intrat in functiune in 1996 si respectiv 2007. Impreuna, cele doua unitati asigura aproape 20% din consumul energetic al Romaniei. Unitatile 1 si 2 au factori de capacitate (productivitate) de 89,6% si respectiv 93,6%.

Romania si China au semnat luni mai multe acte de colaborare in diferite domenii, intre care si o scrisoare de intentie intre SN Nuclearelectrica si China General Nuclear Power Corporation (CGN) privind constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, proiect evaluat la peste 6 miliarde euro.

China va investi in tehnologia CANDU si va colabora cu expertii canadieni pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la centrala nucleara Cernavoda, a anuntat miercuri ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, precizand ca negocierile trebuie finalizate in maximum sase luni si ca lucrarile propriu-zise ar putea incepe spre finalul anului viitor.

"Ei vor investi in tehnologia CANDU, vor investi in cele doua reactoare nucleare, vor deveni actionari la compania care se va ocupa de aceste reactoare si prin urmare, vor exploata acele reactoare, bineinteles in parteneriat cu firmele romanesti, cu Nuclearelectrica", a explicat ministrul.

Intrebat daca va exista o colaborare intre China si expertii canadieni, Constantin Nita a raspuns: "Normal, sigur, s-a facut deja un consortiu, in care a intrat societatea Lavalin din Canada cu compania chineza".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3352 vizualizari

 • +3 (7 voturi)    
  Deci reactoarele se cumpara de la Canadieni (Joi, 28 noiembrie 2013, 2:07)

  dumitrica [utilizator]

  Citat: "Candu Energy este pregatita sa participe in furnizarea acestor doua reactoare nucleare CANDU" ... "Avem legaturi puternice in Romania prin precedentele noastre proiecte CANDU de acolo si suntem entuziasmati de oportunitatea livrarii altor doua unitati", a mai afirmat oficialul grupului canadian."

  Vedeti cit de complicate sunt lucrurile. Reactoarele 3 si 4 se cumpara de la Canadieni. Chinezii sunt doar constructorii si vor face ce le zic canadienii. Contractul se semneaza cu canadienii in primul rind si abia pe urma cu oficiali de la Beijing.

  Romania nu are de fapt nevoie de inca doua reactoare CANDU. Motivele: (1) consumul a scazut la jumatate din cit era in 1989, (2) tara nu are rezerve de uraniu suficiente pentru inca 2 reactoare, trebuie importat combustibil nuclear.

  La ora la care scriu nu mai putin de 802 MW (peste puterea unui reactor de la Cernavoda) sunt aruncati din lipsa de consum

  Consum-Productie electricitate in Romania
  Consum: 6121 MW
  Productie: 6923 MW
  Sold schimb: -802 MW
  Sursa: http://www.transelectrica.ro/web/tel/home
  • +3 (3 voturi)    
   pai naaaaa.... (Joi, 28 noiembrie 2013, 11:17)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

   E adevarat ca noi nu prea mai avem uraniu (se screm astia sa deschida niste mine NErentabile, ca sa mai infecteze nitel si Ceahlaul) - dar are mine de uraniu... Frank Timis, prin Africa :P

   Iar to'arashu Vindeanu, pe cand era ministru, tocmai cu teorii din ASTEA venea: ca ar fi timpul ca Romania sa "investeasca" in minerit... si prin alte tzari... sa devenim "jucatori" >:)
   Prezenta to'arashu Africa drept o "oportunitate" - CE strica, acolo, un "parteneriat public privat"? Cu unii ca Timis? ca Tender? ;)
 • -1 (7 voturi)    
  Cum e Dimitrica cu Canada (Joi, 28 noiembrie 2013, 4:21)

  Parzivall [utilizator]

  Ai ajuns de cumperi reactoare nucleare de la cei care traiesc ca in Romania de acum 100 de ani?
 • +1 (11 voturi)    
  Ne conduc iresponsabilii, gargaragii! (Joi, 28 noiembrie 2013, 6:57)

  hotnewsfil [utilizator]

  Chinezii vor fi proprietarii grupurilor 3 si 4.
  Romania nu are nevoie de energia pe care ar produce-o aceste unitati. Sursele ei sunt arhisuficiente, comparativ cu consumul.
  Acum, trebue sa clarificam problema gazelor de sist, incomparabil mai putin poluante decat un accident nuclear major, de teama caruia au fost reduse drastic programele nucleare, ale tarilor avansate.
  Trebue sa asteptam rezultatele cercetarilor din Marea Neagra!
  Chinezii vor exporta energia produsa de CNE Cernavoda. Importatorii vor exporta pericolul nuclear catre Romania, asa cum importatorii cimentului exportat de Romania, exporta, catre noi, poluarea imensa facuta de productia cimentului, in sensul ca nu isi produc cimentul in tarile lor, nu isi polueaza tarile lor.
  In loc sa dezvoltam agricultura si turismul, ambele la pamant, expunem tara unui accident nuclear major care nu-i va afecta pe chinezi, proprietarii grupurilor 3 si 4, afaceristii in materie.
  Firma canadiana se bucura, va face o afacere, pericolul nuclear ramane aici.
  • +1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 28 noiembrie 2013, 16:07)

   [anonim] i-a raspuns lui hotnewsfil

   • +1 (1 vot)    
    Responsabilitate maxima, nu duel verbal (Vineri, 29 noiembrie 2013, 7:33)

    hotnewsfil [utilizator] i-a raspuns lui

    Toate tarile care si-au redus drastic programul nuclear nu au luat aceasta decizie ca urmare a vreunui accident aparut la reactoarele din tarile lor, ci alarmati de acele doua, trei accidente grave, ce au avut loc in alte tari.
    Franta a generalizat productia de energie electrica in centrale nucleare, fiindca n-a avut o solutie 'clasica'. Este, practic, total lipsita de combustibili conventionali.
    Cum vor evolua lucrurile in Franta, pe masura ce CNE existente isi epuizeaza durata de viata? Va reusi decontaminarea relicvelor (echipamente, constructii)? Cat va rezista invelisul "protector" al deseurilor puternic radioactive? Acestea vor fi "o bucurie" pentru generatiile urmatoare?
    Noi nu suntem in aceasta situatie, asa cum am aratat in comentariu, in sensul ca nu suntem in situatia (nevoia) de a instala noi grupuri nuclearo-electrice.
 • +2 (4 voturi)    
  Daca ar creste oferta de electricitate? (Joi, 28 noiembrie 2013, 9:44)

  Andor74 [utilizator]

  Pornesc de la premisa ca acum intr-adevar e mai ieftin sa incalzesti locuinta cu centrala pe gaz.
  In conditiile in care gazul se scumpeste, daca ar fi surplus de energie electrica din orice alte surse decat termo, nu ar fi aceasta o alternativa mai ieftina pentru incalzirea locuintelor? S-ar putea face asta de catre stat pentru a veni in sprijinul cetatenilor acestei tari.
  Din pacate, sunt sigur ca nu asta e intentia la nivel inalt!
  • -2 (2 voturi)    
   Bai comunistule, vrei sa te incalzeasca Statul? (Joi, 28 noiembrie 2013, 9:59)

   Adrian C. [utilizator] i-a raspuns lui Andor74

   Nu vrei sa-ti faca Statul si copii, sa nu te mai chinui tu? Pune mana la munca si incalzeste-te singur, nu astepta pomana de la stat.
 • +3 (3 voturi)    
  acum stim! (Joi, 28 noiembrie 2013, 9:55)

  cinic [utilizator]

  Canadienii ne dau licenta, canadienii (prin Lavalin) vin cu know-how, salahorii [cred] romani. Chinezii vin cu bani (ce ne vor cere in schimb, inafara de dobanzi?) si cu hau-hau.
  Interesant este ca licenta putea veni si prin Coreea de Sud (asa face HU si Viktor Orbanu nu pare fraier).
 • +2 (4 voturi)    
  Net Kultura (Joi, 28 noiembrie 2013, 10:07)

  SRA [utilizator]

  Este de preferat Coreea de Sud sau mai sincer, ceva mai scump direct CANADA ! Cinezismele sunt bune la brichete la tot ce se numeste NET KULTURA. nu poti sa ceri competenta la o tara care nu are experienta dezvoltarii produsului .

  Ieftinul la inceput va costa pe parcurs mai mult, nu uitati banii care se investesc sunt o forma de leising. Centarla in final costa cu 75 % mai mult aproape dublu cat la canadieni.

  Sunt Romanii capabili sa realizeze acest calcul
 • +1 (1 vot)    
  CANDU (Joi, 28 noiembrie 2013, 10:49)

  NicolaeMarginean [anonim]

  Stiati de ce CANDU pe vremea lui Ceusescu ?
  Cuvant cheie: imbogatire, plutoniu, boma atomica !
  din wikipedia:
  Reactorul CANDU are câteva caracteristici constructive care îl deosebesc de celelalte tipuri de reactori nucleari energetici[3]:

  Utilizarea canalelor de combustibil permite extragerea combustibilului uzat și introducerea de combustibil proaspăt fără a fi necesară oprirea reactorului;
  Canalele de combustibil pot fi înlocuite în caz de defecțiune sau la expirarea duratei de serviciu, permițând extinderea duratei de funcționare a reactorului.
  Materialele utilizate în zona activăa a reactorului (aliaje de zirconiu, apă grea) asigură o buna economie de neutroni fapt ce permite utilizarea optimă a combustibilului nuclear.

  Avantaje

  Realimentarea cu combustibil fără oprirea reactorului permite o producție suplimentară de energie electrică.
  Fiind un reactor optimizat din punctul de vedere al economiei de neutroni poate utiliza mai eficient resursele de combustibil nuclear (uraniul natural, toriu)
  Fascicolul de combustibil nuclear are o structură simplă și o tehnologie de fabricație accesibilă în toate țările care au reactori CANDU
  Reactorul CANDU poate recicla combustibilul ars din reactorii cu apă ușoară.

  Dezavantaje

  Ca urmare a folosirii unei cantități mari de apă grea, un material foarte scump, reactorul CANDU are o investitie specifică mai ridicată decât celelalte filiere;
  Reactorul CANDU prezintă un risc crescut de proliferare a armelor nucleare deoarece generează cantități însemnate de Plutoniu.
  Deoarece utilizează uraniul natural ce conține puțin material fisionabil, cantitățile de combustibil nuclear uzat (deșeu puternic radioactiv) sunt mult mai mari față de reactorii cu apă ușoară.
  Utilizarea apei grele ca moderator are dezavantajul că prin absorbția de neutroni se generează tritiu, un radioizotop foarte mobil ce reprezintă un risc pentru personalul operator și pentru mediul înconjurător.
 • +2 (2 voturi)    
  Unde va fi bagata SPAGA ? (Joi, 28 noiembrie 2013, 10:57)

  SRA [utilizator]

  Am vorbit cu reprezentanta canadiana in Elvetia, Chinezii sunt vanzatorii produselor canadiene si incaseaza un comision de vanzare, plus dobânda % pe capitalul investit. Deci ei lucreaza si ca banca.

  Ei realizeaza sub licenta o gama de sub ansamble, vor partiicipa la montaj deci vor avea o participare de RH la realizarea proiectului.

  Canada este cea care conduce proiectul prin CHINA. Trebuie vazut si facut un studiu comparatif pe dobanzile intre un imprumut FMI sau BM si cat este dobanda la CHINA.

  Desigur pretul fortei de munca va fi diminuat ca o buna parte va fi facut de chinezi si acestia se multumesc cu 500 $ / luna fata de canadieni la 5'000 $ / luna.

  Studiul comparatif este necesar, si a tine cont de SPAGA !!!

  Ma intreb dece ROMANIA nu joaca rolul Chinei in zona si sa utilizeze ca capitalul ca element principal.

  Este trist, dar adevarat unde nu este cap este VAI si AMAR !!!
 • +2 (2 voturi)    
  miliardari din Romania (Joi, 28 noiembrie 2013, 11:20)

  SRA [utilizator]

  Thema este foarte importanta, CHINA joaca rolul de out sourcing pentru CANADA.

  Va intreb dece nu joaca ROMANIA acest rol cu banii miliardarilor din ROMANIA, acel Neculai sau alti ca el.

  Deci ce se poate spune de ROMANI ca sunt incapabili ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by