Grupul canadian Candu Energy saluta scrisoarea de intentie Romania-China privind investitia in reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
"Candu Energy este pregatita sa participe in furnizarea acestor doua reactoare nucleare CANDU", a declarat Ala Alizadeh, vicepresedinte executiv de marketing si dezvoltarea afacerilor in cadrul companiei. "Avem legaturi puternice in Romania prin precedentele noastre proiecte CANDU de acolo si suntem entuziasmati de oportunitatea livrarii altor doua unitati", a mai afirmat oficialul grupului canadian.
Candu Energy considera de asemenea incurajatoare intalnirile avute saptamana aceasta in Romania cu reprezentantii companiei chineze China Nuclear Power Engineering Company Ltd (CNPEC) si saluta vizita pe care acestia o vor efectua in viitorul apropiat in Canada.
Candu Energy Inc. este o subsidiara detinuta integral de grupul canadian SNC-Lavalin Inc., specializat in proiectarea si furnizarea de reactoare nucleare, precum si de produse si servicii de reactoare nucleare. Candu Energy a fost creata in 2011, cand compania-mama SNC-Lavalin a achizitionat divizia comerciala de reactoare de la compania de stat Atomic Energy of Canada Limited (AECL), impreuna cu drepturile de dezvoltare si de marketing pentru tehnologia reactoarelor CANDU.
Romania are deja doua reactoare nucleare de tip CANDU 6, care au intrat in functiune in 1996 si respectiv 2007. Impreuna, cele doua unitati asigura aproape 20% din consumul energetic al Romaniei. Unitatile 1 si 2 au factori de capacitate (productivitate) de 89,6% si respectiv 93,6%.
Romania si China au semnat luni mai multe acte de colaborare in diferite domenii, intre care si o scrisoare de intentie intre SN Nuclearelectrica si China General Nuclear Power Corporation (CGN) privind constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, proiect evaluat la peste 6 miliarde euro.
China va investi in tehnologia CANDU si va colabora cu expertii canadieni pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la centrala nucleara Cernavoda, a anuntat miercuri ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, precizand ca negocierile trebuie finalizate in maximum sase luni si ca lucrarile propriu-zise ar putea incepe spre finalul anului viitor.
"Ei vor investi in tehnologia CANDU, vor investi in cele doua reactoare nucleare, vor deveni actionari la compania care se va ocupa de aceste reactoare si prin urmare, vor exploata acele reactoare, bineinteles in parteneriat cu firmele romanesti, cu Nuclearelectrica", a explicat ministrul.
Intrebat daca va exista o colaborare intre China si expertii canadieni, Constantin Nita a raspuns: "Normal, sigur, s-a facut deja un consortiu, in care a intrat societatea Lavalin din Canada cu compania chineza".

Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Vedeti cit de complicate sunt lucrurile. Reactoarele 3 si 4 se cumpara de la Canadieni. Chinezii sunt doar constructorii si vor face ce le zic canadienii. Contractul se semneaza cu canadienii in primul rind si abia pe urma cu oficiali de la Beijing.
Romania nu are de fapt nevoie de inca doua reactoare CANDU. Motivele: (1) consumul a scazut la jumatate din cit era in 1989, (2) tara nu are rezerve de uraniu suficiente pentru inca 2 reactoare, trebuie importat combustibil nuclear.
La ora la care scriu nu mai putin de 802 MW (peste puterea unui reactor de la Cernavoda) sunt aruncati din lipsa de consum
Consum-Productie electricitate in Romania
Consum: 6121 MW
Productie: 6923 MW
Sold schimb: -802 MW
Sursa: http://www.transelectrica.ro/web/tel/home
Iar to'arashu Vindeanu, pe cand era ministru, tocmai cu teorii din ASTEA venea: ca ar fi timpul ca Romania sa "investeasca" in minerit... si prin alte tzari... sa devenim "jucatori" >:)
Prezenta to'arashu Africa drept o "oportunitate" - CE strica, acolo, un "parteneriat public privat"? Cu unii ca Timis? ca Tender? ;)
Romania nu are nevoie de energia pe care ar produce-o aceste unitati. Sursele ei sunt arhisuficiente, comparativ cu consumul.
Acum, trebue sa clarificam problema gazelor de sist, incomparabil mai putin poluante decat un accident nuclear major, de teama caruia au fost reduse drastic programele nucleare, ale tarilor avansate.
Trebue sa asteptam rezultatele cercetarilor din Marea Neagra!
Chinezii vor exporta energia produsa de CNE Cernavoda. Importatorii vor exporta pericolul nuclear catre Romania, asa cum importatorii cimentului exportat de Romania, exporta, catre noi, poluarea imensa facuta de productia cimentului, in sensul ca nu isi produc cimentul in tarile lor, nu isi polueaza tarile lor.
In loc sa dezvoltam agricultura si turismul, ambele la pamant, expunem tara unui accident nuclear major care nu-i va afecta pe chinezi, proprietarii grupurilor 3 si 4, afaceristii in materie.
Firma canadiana se bucura, va face o afacere, pericolul nuclear ramane aici.
Franta a generalizat productia de energie electrica in centrale nucleare, fiindca n-a avut o solutie 'clasica'. Este, practic, total lipsita de combustibili conventionali.
Cum vor evolua lucrurile in Franta, pe masura ce CNE existente isi epuizeaza durata de viata? Va reusi decontaminarea relicvelor (echipamente, constructii)? Cat va rezista invelisul "protector" al deseurilor puternic radioactive? Acestea vor fi "o bucurie" pentru generatiile urmatoare?
Noi nu suntem in aceasta situatie, asa cum am aratat in comentariu, in sensul ca nu suntem in situatia (nevoia) de a instala noi grupuri nuclearo-electrice.
In conditiile in care gazul se scumpeste, daca ar fi surplus de energie electrica din orice alte surse decat termo, nu ar fi aceasta o alternativa mai ieftina pentru incalzirea locuintelor? S-ar putea face asta de catre stat pentru a veni in sprijinul cetatenilor acestei tari.
Din pacate, sunt sigur ca nu asta e intentia la nivel inalt!
Interesant este ca licenta putea veni si prin Coreea de Sud (asa face HU si Viktor Orbanu nu pare fraier).
Ieftinul la inceput va costa pe parcurs mai mult, nu uitati banii care se investesc sunt o forma de leising. Centarla in final costa cu 75 % mai mult aproape dublu cat la canadieni.
Sunt Romanii capabili sa realizeze acest calcul
Cuvant cheie: imbogatire, plutoniu, boma atomica !
din wikipedia:
Reactorul CANDU are câteva caracteristici constructive care îl deosebesc de celelalte tipuri de reactori nucleari energetici[3]:
Utilizarea canalelor de combustibil permite extragerea combustibilului uzat și introducerea de combustibil proaspăt fără a fi necesară oprirea reactorului;
Canalele de combustibil pot fi înlocuite în caz de defecțiune sau la expirarea duratei de serviciu, permițând extinderea duratei de funcționare a reactorului.
Materialele utilizate în zona activăa a reactorului (aliaje de zirconiu, apă grea) asigură o buna economie de neutroni fapt ce permite utilizarea optimă a combustibilului nuclear.
Avantaje
Realimentarea cu combustibil fără oprirea reactorului permite o producție suplimentară de energie electrică.
Fiind un reactor optimizat din punctul de vedere al economiei de neutroni poate utiliza mai eficient resursele de combustibil nuclear (uraniul natural, toriu)
Fascicolul de combustibil nuclear are o structură simplă și o tehnologie de fabricație accesibilă în toate țările care au reactori CANDU
Reactorul CANDU poate recicla combustibilul ars din reactorii cu apă ușoară.
Dezavantaje
Ca urmare a folosirii unei cantități mari de apă grea, un material foarte scump, reactorul CANDU are o investitie specifică mai ridicată decât celelalte filiere;
Reactorul CANDU prezintă un risc crescut de proliferare a armelor nucleare deoarece generează cantități însemnate de Plutoniu.
Deoarece utilizează uraniul natural ce conține puțin material fisionabil, cantitățile de combustibil nuclear uzat (deșeu puternic radioactiv) sunt mult mai mari față de reactorii cu apă ușoară.
Utilizarea apei grele ca moderator are dezavantajul că prin absorbția de neutroni se generează tritiu, un radioizotop foarte mobil ce reprezintă un risc pentru personalul operator și pentru mediul înconjurător.
Avem deja apa agrea produsa de RAAN Tr. Severin.
Canadienii vor vinde mult mai ieftin pentru ca Lavalin nu mai are alte sanse de a construi alte reactoare Candu. Canada nu mai construieste si alte sanse nu mai sunt. LAVALIN face doar intretinere si firma cumparata de la AECL e foarte mica, cred ca au dat pe ea vreo 10 milioane de CAD.
Ei realizeaza sub licenta o gama de sub ansamble, vor partiicipa la montaj deci vor avea o participare de RH la realizarea proiectului.
Canada este cea care conduce proiectul prin CHINA. Trebuie vazut si facut un studiu comparatif pe dobanzile intre un imprumut FMI sau BM si cat este dobanda la CHINA.
Desigur pretul fortei de munca va fi diminuat ca o buna parte va fi facut de chinezi si acestia se multumesc cu 500 $ / luna fata de canadieni la 5'000 $ / luna.
Studiul comparatif este necesar, si a tine cont de SPAGA !!!
Ma intreb dece ROMANIA nu joaca rolul Chinei in zona si sa utilizeze ca capitalul ca element principal.
Este trist, dar adevarat unde nu este cap este VAI si AMAR !!!
Va intreb dece nu joaca ROMANIA acest rol cu banii miliardarilor din ROMANIA, acel Neculai sau alti ca el.
Deci ce se poate spune de ROMANI ca sunt incapabili ?