OMV Petrom a fost amendata de Consiliul pentru Combaterea Discriminarii cu 8.000 lei, dupa ce a concediat "cu preponderenta" femei pe evaluari "subiective"
Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a decis in sedinta de miercuri, 4 decembrie, urmatoarele:
"Concedierea cu preponderenta a femeilor de la o firma privata pe baza unei valori subiective reprezinta discriminare indirecta si incalca principiul egalitatii la locul de munca conform art. 2, alin. (3) si art. 6 lit. a) din O.G. 137/2000 modificata si republicata. Firma a fost amendata cu amenda contraventionala in valoare de 8000 lei. Vot: in unanimitate a celor prezenti".
Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro ca firma privata amendata este OMV Petrom, care la finalul anului trecut a concediat in cadrul unui program de restructurare 11 persoane: 9 femei si 2 barbati. Potrivit surselor citate, concedierile s-au facut in urma unor evaluari realizate impreuna cu organizatia sindicala a salariatilor, fiind evaluate 36 de persoane, dintre care 18 femei si 18 barbati. Compania nu a facut dovada ca evaluarea angajatilor propusi pentru concediere a fost obiectiva, sustin sursele HotNews.ro.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Bla..bla..bla...
Le-am tras-o! Aşa le trebuie! Sunt sigur că se vor căi.
Chestii de-astea merită o amendă gen 10% din cifra de afaceri.
in plus consumatorii roman - super emancipati - vor fi profund afectati. sunt practic distrusi.
Serios, un angajator privat da afara oamenii slabi, nu pe aia cu alte caracteristici care nu conteaza, Si de asemenea un angajator privat are aceleasi drepturi ca si angajatii - sa lucreze cu cine sau pentru cine vor. Cand amendam si niste angajati la Lukoil ca nu vor sa lucreze la OMV? Asta e discriminare bazata pe originea companiei, trebuie pedepsita aspru.
Consiliul ar trebui sa demonstreze ca a fost discriminare, nu OMV ca nu a fost. Cand acuzi pe cineva de incalcarea legii trebuie sa ii demostrezi vinovatia, nu acuzatul sa demonstreze nevinovatia, parca astea erau principiile dreptului in Romania.
Realitatea este ca daca decizi sa evaluezi 18 barbati si 18 femei in vederea concedierii si sfarsesti prin a concedia 9 femei si 2 barbati, ori ai facut o evaluare cretina, ori esti misogin. 9 din 11 e un procent foarte diferit de 18 din 36.
Cat despre amenda, am citit de 4 ori, nu-mi vine sa cred in continuare. Daca e pe bune, e o gluma proasta. E un fel de puscarie cu suspendare la uslasi. Sunt vinovati, dar nu patesc nimic.
Barbatii de mai sus nu sunt fani OMV, ci doar mirati de lipsa de probe a Consiliului si de indignarea ca OMV a facut o evaluare subiectiva. Pai normal ca e subiectiva, daca exista una obiectiva nu mai faceau oamenii evaluari si doar bagau date intr-un computer si ieseau rezultatele, orice alt sistem e subiectiv. Dar nu se masoara cu rigla si compasul ca sa fie matematica si sa aibe precizie, ci se masoara criterii subiective. Care? Nu stiu, procedurile interne ale unei companii sunt secret comercial.
Oricum, amenda e penibila. Cat despre discriminarea femeilor, se practica pe scara larga in diverse companii, mai ales cand vine vorba despre femei cu copii mici (imi spunea cineva de la Vodafone ca la ei e regula, pe femeile care pleaca in concediu de maternitate le dau afara - chiar daca e ilegal, au diverse portite, mai ales cand sunt giganti din astia). Si nu numai in astfel de situatii, am lucrat in trei multinationale pana acum si am simtit discriminarea pe pielea mea (ba mi s-a spus si verde in fata ca parerile unei femei vor conta cand directorul general va fi femeie - in contextul in care onor multinationala lansa, pentru prima data pe piata din Romania, un produs pentru femei...).
Pana la urma daca se intampla asa ceva pierderea companiilor respective e mai mare decat amenda pentru ca pierd oameni competenti, indiferent de ce sex sunt.