Transportatorii de marfuri anunta ca vor intra in greva pe o perioada nedeterminata incepand de luni, 9 decembrie, pentru a protesta fata de acciza de 7 eurocenti introdusa de guvern la combustibili, potrivit unui comunicat intitulat "Magazinele pot ramane goale in perioada sarbatorilor de iarna" si semnat de Augustin Hagiu, presedintele Confederatiei Nationale Rutiere.

Decizia a fost luata in urma unei reuniuni care a avut loc in 29 noiembrie, la Sibiu, si la care au participat reprezentanti ai transportatorilor din 24 de judete precum si lideri ai Asociatiei Patronale a Transportatorilor din Arad, Federatiei Operatorilor Romani de Transport, Federatiei Transportatorilor Europa, Asociatiei Transportatorilor Rutieri in Constructii, Breslei Marilor Transportatori din Cluj si Asociatiilor transportatorilor rutieri de marfuri din Maramures, Transilvania, Moldova si Constanta, patronate membre al Confederatiei Nationale Rutiere.

Transportatorii acuza autoritatile si in mod special Ministerul Transporturilor ca au refuzat "sa accepte dialogul constructiv".

"Actualul ministru al transporturilor nu a raspuns la nici una din adresele transmise de patronatele din transporturi de la momentul preluarii mandatului, intelegand sa se intalneasca, dupa modelul fostului ministru Relu Fenechiu doar cu 'apropiati' ai ministerului cu care dealtfel, in ultimele saptamani, se 'aranjeaza' pe sest legislatia", se arata in acest comunicat.

Acestia afirma ca "nu pot intelege si nici nu pot accepta explicatiile lipsite de logica prin care Guvernul incearca sa justifice abuzul comis" prin introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenti + TVA la combustibil.

"Astfel 'amortizarea' celor 7 centi pe fondul presupuselor predictii privind scaderea cotatiei internationale a barilului este o aberatie si un non sens atata timp cat, intr-o asemenea situatie, in tarile europene pretul carburantilor va fi mai mic decat in Romania, fapt ce arunca si mai mult transportatorii romani in afara competitiei din piata europeana si regionala", potrivit sursei citate.

Transportatorii se declara nemultumiti si de faptul ca, desi vor trebui sa suporte noi impozite, Guvernul a ales sa construiasca autostrazi "in afara fluxurilor si coridoarelor de transport comercial", care vor fi si "mai mult ca sigur taxate".

"Pentru toate aceste 'noutati', precum si pentru nerespectarea angajamentelor asumate de ministerul de resort in primavara acestui an, transportatorii rutieri de marfuri sunt mai decisi ca niciodata sa renunte la activitati pentru o perioada nedeterminata", afirma Augustin Hagiu, citat in acest comunicat.