Premierul Victor Ponta a semnat o decizie privind infiintarea Comitetului interministerial pentru monitorizarea indeplnirii angajamentelor asumate de Romania cu ocazia Reuniunii de la Bucuresti a sefilor de Guvern din China si statele Europei Centrale si de Est, se arata intr-un documnet publicat joi in Monitorul Oficial. Comitetul va fi condus de vicepremierul Liviu Dragnea.

Ceilalti membri ai comitetului sunt: ministrul transporturilor, ministrul agriculturii, ministrul afacerilor externe, ministrul culturii, ministrul pentru societatea informationala, ministrul delegat pentru energie, ministrul marilor proiecte, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si un consilier din cancelaria primului-ministru.

Comitetul va trebui sa monitorizeze implementarea propunerilor de cooperare conform intelegerilor semnate cu reprezentantii Chinei in domeniul energiei, industriei, sanitar-veterinar, al societatii informationale si culturii.

Vicepremierul va prezenta Guvernului lunar sau ori de cate ori este nevoie informari si propuneri de masuri. De asemenea, comitetul se va reuni in sedinte ordinare lunare sau ori de cate ori este necesar in sedinte extraordinare.

Romania si China au semnat pe 25 noiembrie 13 acte de colaborare in diferite domenii, de la energie nucleara pina la exportul de carne de porc spre China. Semnarea acordurilor, protocoalelor si memorandumurilor au avut loc la Palatul Victoria, in prezenta premierilor celor doua tari.

Singurul business privat care si-a facut loc intre cele 13 acorduri este PAUNESCU Corporation, care a semnat, prin omul de afaceri Bobby Paunescu, un acord cu compania chineza MINGYANG Wind Power Group pentru investiții in centrale eoliene si echipamente de export.

Celelalte acorduri au fost incheiate de institutii de stat (ANSVSA, ministere) sau companii cu capital majoritar de stat (NuclearElectrica, CE Oltenia).

Lista completa a celor 13 acorduri:

1. Domeniul Nuclear

Memorandum de Înțelegere între Departamentul pentru Energie si Administrația Națională pentru Energie din China, pentru cooperare în domeniul proiectelor nucleare

2. Domeniul Cultura

Programul cultural pentru perioada 2013 – 2016

3. Domeniul Cultura

Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Populare Chineze cu privire la înfiinţarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român de la Beijing şi a Centrului Cultural Chinez de la Bucureşti

4. Economie

Memorandum de înţelegere între Ministerul Economiei şi Ministerul Comerţului din R. P. Chineză privind promovarea cooperării investiţionale

5. Economie

Memorandum de înţelegere între Ministerul Economiei şi Ministerul Comerţului din R. P. Chineză privind elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru înfiinţarea în comun a unui parc tehnologic

6. Sanitar-veterinar

Protocol între ANSVSA şi AQSIQ privind exportul de bovine pentru reproducţie în R. P. Chineză

7. Sanitar-veterinar

Protocol între ANSVSA şi AQSIQ privind exportul de carne de porc congelată în R. P. Chineză

8. Nuclear

Scrisoare de intenție intre SN Nuclearelectrica si General Nuclear Power Corporation (CGN)

9. Termo

Acord de intenție de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari – Complexul Energetic Oltenia

10. Termo

Înțelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la centrala termoelectrica Deva

11. Hidro

Scrisoare de Confort Tarnița

12. Societatea Informațională

Memorandumului de Înţelegere între Ministerul pentru Societatea Informaţională din România şi Huawei Technologies Co. Ltd. (Republica Populară Chineză)

13. Energie

Acord între MINGYANG Wind Power Group si PAUNESCU Corporation pentru investiții in centrale eoliene si echipamente de export