Legea lobby-ului a fost retrimisa la comisiile parlamentare, astfel incat nu va fi votata in plenul Camerei Deputatilor. Reamintim ca, luni noaptea, Comisia Juridica a Camerei a aprobat cu amendamente, Legea lobby-ului, trimitand-o spre vot la plen.

Proiectul legii lobby-ului a fost introdus netransparent pe ordinea de zi a sedintei Comisiei Juridice de luni, alaturi de legea amnistierii si legea care extinde atributiile Camerei de Comert.

Bogdan Ciuca, presedintele Comisiei Juridice, a declarat ieri pentru Agerpres ca nu vor avea dreptul să facă lobby persoanele care au cazier, cele fără studii superioare sau fără discernământ, demnitarii, pe perioada cât deţin funcţia publică.

"Am introdus nişte de transparentizare maximă, contractul de lobby să fie publicat într-un registru ţinut de Consiliul Naţional al Profesioniştilor în lobby, în aşa fel încât orice persoană fizică sau juridică, orice instituţie a statului să poată verifica dacă, într-adevăr, domnul X este un lobby-st şi are un contract transparent şi spune la toată lumea pe cine reprezintă. Spre exemplu, pe siderurgişti sau pe meşterii olari în relaţia cu Comisia de cultură de la Camera Deputaţilor pentru a striga profesionist drepturile acestora. Dacă nu vrei să publici contractul înseamnă că ai ceva de ascuns, iar dacă ai ceva de ascuns, dă-mi voie să am rezerve să te sprijin printr-un statut pe care ţi-l dă legea", a mai spus Ciuca.

Despre legea Lobby-ul, pe scurt

In 2010, deputatul PSD Constantin Nita (acum ministru delegat al Energiei) a depus un proiect de lege care prevede reglementarea activitatii de lobby. Proiectul defineste notiunea "lobbyst de profesie", respectiv persoana care, in calitate de angajat al unui client si in schimbul unor compensatii materiale sau de alta natura, presteaza servicii care implica mai mult de o comunicare de tip lobby, dar nu si acea persoana ale carei activitati de lobby constituie mai putin de 20% din serviciile furnizate clientului sau intr-o perioada de sase luni.

Proiectul de lege interzice desfasurarea activitatii de lobby de catre parlamentari, membri ai guvernului, angajatii din administratia publica, agentii sau re giile de stat, directorii si membrii din conducerea acestora, precum si de catre operatorii economici in cadrul caruia statul detine o participatie mai mare de 51%. Nici partidele politice si persoanele din conducerea acestora nu pot face lobby.

Profesionistii din industria consultantei si lobby-ului au criticat proiectul de lege pentru reglementarea lobby-ului.

"In masura in care se adevereste informatia, suntem extrem de dezamagiti de aceasta decizie politica de a aproba o lege a lobbyului, intr-o forma care deplaseaza Romania in directia opusa in care se misca Comisia Europeana si OECD, la care noi aspiram", a declarat, pentru HotNews.ro, Laura Florea, presedintele Asociatiei Registrul Roman de Lobby.

Pe de alta parte, Laura Florea a acuzat ca "prin legea Nita, doar 10% dintre lobby-isti vor fi reglementati si vor avea obligativitatea de a-si declara atat interesele, cat si contractele, si ma refer aici la firmele de consultanta, care deruleaza aceasta activitate pe baza unor contracte. Restul de 90% (asociatii de afaceri, societati comerciale, patronate, sindicate, ong-uri, avocati) vor continua nestingheriti activitatile pe care le desfasoara, in mod netransparent. Proiectul de lege a lobby-ului defineste lobby-ului ca fiind acea activitate de influentare desfasurata <>".