Procedura de vanzare de concentrat de cupru la Cupru Min SA a esuat, anunta Ministerul Economiei. Pe 13 decembrie urma sa aiba loc licitatia cu oferta in plic, insa pana la termenul stabilit, 12 decembrie, niciuna dintre cele doua companii, Trafigura PTE LTD Singapore și Yldirim Holding Turcia, aflate in faza de negociere, nu a depus oferta angajanta in etapa finala a procedurii.

"Pe parcursul negocierilor, ambii participanti au solicitat modificari ale unora dintre conditiile initiale, stabilite prin Caietul de Sarcini, vizand in principal pretul minim sau garantii suplimentare asupra activelor societatii. Avand in vedere ca modificarea acestor conditii ar fi reprezentat o schimbare esentiala a prevederilor obligatorii din Caietul de Sarcini, Comisia de negociere nu a putut accepta aceste propuneri deoarece ar fi fost incalcate princiipiile esentiale ale unei proceduri competitive nediscriminatorie, fapt ce a fost comunicat ofertantilor", precizeaza Ministerul Economiei.

Potrivit acestuia, in perioada urmatoare vor fi reanalizate principiile din Memorandum care au stat la baza acesteia, precum si conditiile din Caietul de sarcini, urmand a se stabili o noua strategie de atragere a unui partener comercial strategic pentru realizarea investitiilor la Cupru Min S.A

SC Cupru Min S.A. inregistreaza in prezent o evolutie economica pozitiva, in primele zece luni ale acestui an realizand un profit de 13,9 milioane de lei, mai mare decat cel inregistrat in tot anul 2012, cand a consemnat un profit de 11 milioane de lei iar veniturile totale ale companiei in aceasta perioada s-au ridicat la 138,5 milioane de lei. De asemenea, in ultimele 7 luni ale acestui an a fost dublat volumul de investitii in descoperta, crescand, astfel, gradul de asigurare cu rezerve de minereu de la 7,2 luni la aproximativ 12 luni, mai informeaza Ministerul Economiei.

Situatia financiara a companiei este stabila in acest moment. Societatea nu are angajate credite si nu inregistreaza restante la bugetul de stat.

Prin Memorandumul din 27 februarie 2013 a fost stabilita strategia de atragere de investitii la Cupru Min SA, obiectivul fiind cooptarea unui partener comercial strategic care sa ofere un avans de 40 milioane de euro intr-un proiect de investitii pe 3 ani, platibil pana la 13 ianuarie 2014, si care sa fie capabil sa cumpere cantitatea de minereu exploatata pe o perioada de 7 ani, respectiv cca. 45.000 de tone de concentrat de cupru la un pret minim de 6900 dolari pe tona.

In cadrul procedurii si-au manifestat interesul trei ofertanti, respectiv Trafigura PTE LTD (Singapore), Glencore International AG (Elvetia) si Yildirim Holding A.S. (Turcia). Dupa verificarea documentelor prezentate de ofertantii mentionati, s-a constatat neeligibilitatea companiei Glencore International AG, astfel incat Trafigura PTE LTD si Yildirim Holding A.S. au fost incluse pe lista scurta pentru continuarea procedurii pana la finalizarea acesteia in data de 12 decembrie, ora 10,00.