Biroul pentru Fraude Grave din Marea Britanie a anuntat luni ca a deschis o investigatie penala pentru fapte de coruptie si dare de mita in care este vizat producatorul auto si de motoare de avioane Rolls-Royce, relateaza New York Times.

Cazul risca sa pateze reputatia uneia dintre cele mai mari companii tehnologice britanic. Rolls-Royce echipeaza cu motoare 30 de tipuri de aeronave civile, precum si 24 de modele de avioane militare. Compania este si un producator major de turbine pentru industria energiei electrice.

Agentia guvernamentala insarcinata cu anchetarea faptelor de coruptie si a altor infractiuni de amploare, a adunat dovezi despre dosarul Rolls-Royce timp de aproximativ un an, inainte ca directorul Biroului. David Green, sa decida ca exista suficiente motive pentru inceperea unei investigatii penale.

Compania Rolls Royce a anuntat luni ca a fost informata de Biroul pentru Fraude ca a fost lansata "o ancheta oficiala".

Analistii financiari nu se asteapta ca anuntul sa aiba un impact imediat. "Vestea nu reprezinta o surpriza si nu ar trebui sa afecteze o companie cu perspective sanatoase pe termen lung", a declarat Ben Bourne, analist in domeniul aeronautic la compania de brokeraj londoneza Liberum Capital. Actiunile Rolls-Royce la inchiderea bursei londoneze erau cotate la 1,249 pence

Rolls-Royce a anuntat in decembrie 2012 ca a fost intrebata de Biroul pentru Fraude Grave in legatura cu "acuzatiile de practici incorecte in Indonezia si China" si a recunoscut ca propriile investigatii au identificat "motive de ingrijorare in aceste tari dar si pe alte piete".

La momentul respectiv, compania a precizat ca a pus la dispozitia autoritatilor informatiile "reeferitoare la fapte de dare de mita si coruptie in care au fost implicati intermediari de pe pietele externe".

Ingrijorarile par sa platile catre agenti, in legatura cu contracte din China, Indonezia si de pe alte piete pe care compania a refuzat sa le identifice.

Ca si in cazul multor altor companii, China a devenit in ultimii ani o piata importanta pentru Rolls-Royce, reprezentand 9% din veniturile globale ale companiei, in valoare totala de 12,2 miliarde de dolari in 2012. In primul semestru din 2013, Rolls-Royce a anuntat venituri in crestere cu 27% fata de aceeasi perfioada a anului trecut, la 7,3 miliarde de lire sterline, iar profitul inainte de taxe a avansat cu 34%, pana la 840 milioane de lire.

In luna ianuarie, Rolls-Royce l-a numit pe David Gold, fost partener serior la firma de avocatura Herbert Smith, sa conduca revizuirea procedurilor privind comportamentul in afaceri al companiei. Smith continua sa acorde consultanta companiei.

Rolls-Royce a mai informat ca in ultimii ani a intarit aceste proceduri. "Vreau sa clarific cat se poate de clar ca nici eu, nici consiliul director nu vom tolera niciuun comportamnet necorespunzator in afaceri", a arata directorul executiv al companiei, John Rishton, intr-o declaratie transmisa in decembrie 2012.