Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile Loteria Română SA, Intralot SA Integrated Lottery Systems and Services, Intracom SA Holdings şi Lotrom SA cu amenzi în valoare totală de 16,85 milioane lei (aproximativ 3,76 milioane euro), se arata intr-un comunicat al consiliului. Autoritatea de concurenţă a constatat că cele patru companii au realizat o înţelegere privind implementarea programului video -loterie în România, prin stabilirea unei obligaţii de neconcurenţă în cadrul Contractului de credit – furnizor. Obligaţia de neconcurenţă prevedea ca pe perioada derulării contractului, 2003-2013, Loteria Română nu avea voie să desfăşoare un alt program de video-loterie sau unul similar în cooperare cu alte companii.

Deşi au existat oferte primite din partea altor companii privind implementarea unui alt program de Video-Loterie, clauza de neconcurenţă cuprinsă în contractul încheiat între cele patru companii a condus la restrângerea concurenţei atât pe piaţa exploatării maşinilor electronice cu câştiguri din România, cât şi pe pieţele aferente producţiei/comercializării de echipamente.

„Conform legislaţiei din domeniul jocurilor de noroc, Loteria Română deţine exclusivitate pentru activitatea de video-loterie, iar restricţia cuprinsă în contract a eliminat concurenţa de pe această piaţă prin derularea unui singur asemenea program pe o perioadă de 10 ani” a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

În acest fel, Loteria Română SA, Intralot SA Integrated Lottery Systems and Services, Intracom SA Holdings şi Lotrom SA au încălcat atât legislaţia naţională, cât şi cea comunitară din domeniul concurenţei şi au fost sancţionate astfel:

  • Compania Naţională Loteria Română SA: 9.018.141 lei (2.012.708 Euro)
  • Intralot SA Integrated Lottery Systems and Services: 5.541.874 lei (1.236.860 Euro)
  • Intracom SA Holdings: 1.779.528 lei (397.163 Euro)
  • Lotrom SA: 512.469 lei (114.375 Euro)

Conform Legii Concurenţei, sunt interzise orice înţelegeri între companii care au ca obiect sau ca efect împiedicarea, restrângerea ori denaturarea concurenţei prin limitarea sau controlul producţiei, comercializării, dezvoltării tehnice etc.

Loteria Romana si grupul austriac Novomatic au semnat un parteneriat pe 15 ani in domeniul videoloteriei.Contractul semnat la Bucuresti prevede ca veniturile nete sa fie impartite intre cei doi parteneri, in cota de 50% - 50%. Tot in baza acestui contract, Loteriei Romane i se garanteaza un venit proportional, de minimum 75 milioane de euro. Reamintim ca acest contract a fost semnat in urma unei proceduri total netransparente.

  • HotNews.ro a prezentat in mai multe randuri ca urmatorul contract de exploatare a jocurilor de tip loterie (VLT) va fi incheiat cu grupul austriac Novomatic care, intamplator sau nu, detine 5,07% din actiunile firmei  grecesti Intralot, pe o perioada de 15 ani. Contractele anterioare, cele cu Intracom si Intralot au fost incheiate pe o durata de 10 ani si au expirat la sfarsitul lui noiembrie.

LoteriaRomana a platit ani la rand catre doua firme grecesti, Intracom si Intralot, 80% din incasarile brute generate de toate terminalele de joc, potrivit unui contract de credit furnizor pentru implementarea programului de video-loterie obtinut de HotNews.ro.Contractul a fost incheiat intre LoteriaRomana ca beneficiar, Intracom si Intralot, in calitate de creditori, si firma Lotrom, in calitate de furnizor de echipamente.

In 2007, ANAF a cerut renegocierea acestor cote si incheierea unui act aditional. Trebuiau renegociate in special clauzele care au ca obiect implementarea Videoloteriei si Pariurilor in cota fixa, in sensul reducerii cotelor cuvenite firmelor grecesti. Pe 25 septembrie 2008 a fost incheiat un act aditional prin care au fost mentinute cotele initiale pentru echipamentele achizitionate pana la data de 23 septembrie 2008 si s-au diminuat cu 10% cele pentru echipamentele achizitionate dupa aceasta data. "Actul aditional nu a fost de natura sa imbunatateasca profitabilitatea produsului Videoloterie, ci a fost de natura sa asigure continuarea situatiei existente", se arata in informarea ANAF, obtinuta de HotNews.ro. In aceeasi informare se arata ca produsele Videoloterie si Pariloto aduceau in permanenta pierderi companiei.

HotNews.ro a aratat inca din momentul semnarii ca parteneriatul dintre Loteria Romana si grupul austriac Novomatic ar putea ridica mai multe probleme de concurenta. "Pe scurt, combinația poziție dominantă-contract pe termen lung-exclusivitate este una periculoasă - închide practic piața și elimină, în timp, concurenții furnizorului care beneficiază de un astfel de contract", a declarat pentru HotNews.ro Valentin Mircea, specialist pe probleme de concurenta, fost vicepresedinte al Consiliului Concurentei.

Trebuie mentionat ca Loteria Romana are ca actionar unic Ministerul Finantelor Publice. Din primavara anului trecut , directorul general al companiei este Adrian Manolache.Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Loteriei, pana sa ajunga la Loterie, a lucrat mai multi ani la BCR, pe diverse functii. In perioada august 2007-martie 2013 a fost director regional corporate la BCR. Presedintele Consiliul de Administratie este Marius Nica, iar membri sunt Adrian Manolache, Adrian Nica, Adrian Badescu si Daniel Diaconescu.