Scoala pentru antreprenori? Dragos Anastasiu si Sergiu Negut au discutat online despre proiectele Romanian Business Leaders (RBL) pentru dezvoltarea antreprenoriatului

de Red. Economic     HotNews.ro
Luni, 10 februarie 2014, 14:37 Economie | Companii


Dragos Anastasiu si Sergiu Negut
Foto: Hotnews
Care este situatia antreprenoriatului in Romania de astazi: stam mai bine sau mai rau decat altii?
A fi antreprenor este o treaba etica? Sau toti fura, dau spaga si fac afaceri cu statul?
Care sunt prioritatile momentului pentru a promova cultura antreprenoriala in Romania?
Ar trebui tinerii sa ia in calcul o cariera antreprenoriala? Daca da, de la inceput sau abia dupa ce au lucrat pentru altii?
Care sunt cele mai frecvente erori in antreprenoriat?
Ce sfaturi ati da antreprenorilor aflati la inceput de drum? Dar celor care au deja o afacere viabila si se gandesc cum sa creasca?
Exista scoli de antreprenoriat? Antreprenoriatul se invata sau este innascut? Ce alte resurse si programe sunt la dispozitia antreprenorilor?

 
Despre proiectele Romanian Business Leaders (RBL) pentru dezvoltarea antreprenoriatului si despre dezbaterile pe tema antreprenoriatului care vor avea loc pe 13-14 februarie 2014 la a treia editie Romanian Business Leaders Summit, Dragos Anastasiu (director general Eurolines, membru al board-ului Fundatiei RBL si lider al proiectului RBL “Vreau sa fiu antreprenor”) si Sergiu Negut (partener Mindit si Wanted Transformation Consultancy si lider al proiectului RBL “101 companii de la stres la succes”) au discutat online cu cititorii HotNews.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3805 vizualizari

 • Climat institutional si invatamant (Luni, 10 februarie 2014, 15:50)

  Tiberiu [anonim]

  1. Inainte de a discuta despre promovarea entrepreneurship in Romania, ce parere aveti despre climatul institutional existent: un ANAF care functioneaza exclusiv pentru complicarea lucrurilor, si in general un aparat statal anti-capitalism si anti-economie libera, opresiv si sufocant economic. Banuiesc ca sunteti de acord. Deci ce face un individ / o echipa cu viziune anteprenoriala si expertiza in acest mediu?

  2. Credeti ca invatamantul romanesc are vreo utilitate pentru pregatirea mentala a tinerilor spre entrepreneurship? Eu cred ca este ostil acestuia.
  • r (Marţi, 11 februarie 2014, 10:41)

   Dragos Anastasiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tiberiu

   1. aparatul de stat este prea stufos, prea complicat si focusat pe sine insusi. Noi suntem cei care ar trebui sa contribuie la schimbarea acestuia punand permanent presiune pe decidenti. Totul trebuie sa plece de la respectul pentru cetatean ( contribuabil ) si nu de la ideea ca toti sunt borfasi
   2. Invatamanul romanesc cu siguranta ca are o utilitate, nu este neaparat ostil. Dar mai sunt foarte multe de facut si asta incepe cu cei care predau materiile in scoli, cu atitudinea acestora si cooptarea cat mai multor oameni din mediul privat in procesul de invatamant si educatie ( de toate genurile ) a tinerilor
  • y (Marţi, 11 februarie 2014, 10:59)

   Sergiu Negut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tiberiu

   Tiberiu,

   La punctul 1 avem doua variante: sa ne plangem ca e rau sau sa facem tot ce putem face in situatia data. Eu recomand calduros varianta a doua. Se pot face afaceri in Romania, taxele sunt totusi mai mici decat in multe alte tari, iar aparatul birocratic, chiar daca e complicat si enervant, vine cumva la pachet. Ca solutie practica, un contabil cu experienta fiscala si un avocat cu costuri mici pe langa firma ajuta mult.

   La punctul doi, suntem de aceeasi parere. La urma urmei oamenii care lucreaza ca profesionisti in aparatul administrativ sau in invatamant nu se recruteaza chiar dintre cei mai antreprenoriali oameni, dimportiva dintre cei cu apetenta pentru formal si mare aversiune fata de risc! Nu ne putem astepta ca profesorii si functionarii sa ii invete pe tineri sa devina antreprenori. E treaba noastra, deci, la lucru :)
 • scolit pentru tara sau pentru exterior? (Marţi, 11 februarie 2014, 9:23)

  strategy [utilizator]

  1. Credeti ca este utila o scoala de antreprenori intr-o Romanie sufocata de mita si birocratie si care nu are o cultura a antreprenoriatului? Pregatim studenti pentru Romania sau pentru vest (e mai ieftin la noi si vinzi mai bine la ei)?

  2. Ce rezolutii aveti pe termen scurt si cum doriti sa le puneti in practica?

  Multumesc si va doresc numai de bine.
  • r (Marţi, 11 februarie 2014, 10:45)

   Dragos Anastasiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui strategy

   1. Cu siguranta ca o scoala pentru antreprenoriat este nu numai utila ci chiar obligatorie. Tinerii trebuie pregatiti indiferent daca raman in tara sau pleaca ( ceea ce este un lucru normal nu numai in Romania ci si in tari precum Germania spre exemplu ). Ei la un moment dat se vor intoarce.
   2. Pe termen scurt incerc sa ma implic in tot felul de activitati care au de-a face cu educatia ( antreprenoriala si de excelenta ) si pentru asta merg foarte des sa vorbesc cu tinerii, care doresc sa comunice cu mine
  • a (Marţi, 11 februarie 2014, 11:05)

   Sergiu Negut [hotnews.ro] i-a raspuns lui strategy

   Scolile de antreprenori au doua roluri importante: 1. sa ii familiarizeze pe tineri cu elementele de business de care au nevoie cand incep o afacere si 2. sa ii pregateasca mental sa reziste mediului adesea ostil. Si cand vorbesc de mediu ostil sa stiti ca nu e numai mediul administrativ la care ma refer ci si de multe ori familia. "Hai, mama, ia-ti si tu un job la o banca, sa intri in randul lumii. Stie taica-tau pe cineva la ... (institutie de stat la care n-ai vrea sa lucrezi o mie de ani)".

   Antreprenoriatul in sine insa, nu se invata in scoala, ci se face in teren, vanzand, la clienti. Asta este cel mai important. Te poti pregati in multe moduri, cu cursuri, citind carti, dar cel mai important este sa incerci. Si mai zic eu, sa ai cativa sfatuitori cu experienta.
 • d-lor invitati (Marţi, 11 februarie 2014, 10:04)

  gheorghita marcu [anonim]

  In conditiile unui stat atat de implicat in economie (prin legi, dar si ca jucator activ), de ce nu dezbatem mai bine cum putem inlatura piedicile pe care le intalnesc antreprenorii din partea statului? Multumesc.
  • r (Marţi, 11 februarie 2014, 10:46)

   Dragos Anastasiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui gheorghita marcu

   Este important sa nu mai cautam peste tot vinovati. Se pot face lucruri bune si fara ajutor de la stat, ba chiar in pofida piedicilor care vin cateodata din aceasta parte. Trebuie sa ne asumam personal responsabilitatea si sa actionam, fara sa ne mai vaitam. SE POATE !
  • t (Marţi, 11 februarie 2014, 11:10)

   Sergiu Negut [hotnews.ro] i-a raspuns lui gheorghita marcu

   Va zic sincer, nu cautati solutii pentru antreprenoriat din partea statului. Statul insemana functionari, oameni care aleg un job sigur si politic, la celalalt capat al spectrului fata de antreprenori, care aleg riscul si independenta.
 • criza= oprtunitate? (Marţi, 11 februarie 2014, 10:05)

  Mariana Cantaragiu [anonim]

  Mai poate Romania transforma criza intr-o oportunitate? Sau este prea tarziu?
  • r (Marţi, 11 februarie 2014, 10:48)

   Dragos Anastasiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mariana Cantaragiu

   Din punctul meu de vedere nu mai este criza de cativa ani. Asta este normalitaea. Si raspunsul este DA, oricine poate transforma o perioada de criza intr-o oportunitate. Ceea ce s-a intamplat in Romania in anii 2008-2010 a transformat profund atat economia cat si atitudinea noastra fata de business. Piata se curata incet-incet si intra in normalitate
  • t (Marţi, 11 februarie 2014, 11:14)

   Sergiu Negut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mariana Cantaragiu

   Draga Mariana,

   Mie nu mi se pare ca mai suntem in criza. Avem crestere economica pentru populatie in declin, deci o crestere semnificativa de GDP per capita, cel putin prin comparatie cu celelalte tari europene. Asta nu este criza, e doar o stare economica nesatisfacatoare :)

   Oportunitati exista, in majoritatea pietelor de la noi, chiar si in cele mai competitive, daca identifici nisa potrivita. Romania face ce facem noi, daca ne vin idei, gasim clienti, exportam, castigam bani, platim taxe, etc.
 • situatia (Marţi, 11 februarie 2014, 10:06)

  victor m [anonim]

  1. Care credeti ca ar fi primele 5 lucruri care ar trebui sa nu le faca nici un Guvern?
  2. Cum credeti ca se poate antreprenorul roman sa reziste fara sa faca rabat de la moralitate intr-o tara condusa de un plagiator dovedit, admirator al Rusiei si Chinei tari in care proprietatea privata este un moft?
  3. Nu credeti ca la aceste reuniuni la care invitati primul ministru si ministrii ar trebui sa le spuneti in fata lucrurile gresite care le fac?
  4. Nu credeti ca oferiti un validare a incompetentei si comportamentului anti-national daca nu sunt denuntate practicile anti-democratice, anti economie de piata libera, anti stat de drept, protejarea coruptiei, etc?
  5. Cum comentati pozitiile unor oficiali UE si USA referitoare la derapajele recente?
  6. Ce parere aveti despre Dan Voiculescu? Dar despre Sorin Vantu? Despre Ioan Niculaie? Sunt modele de antreprenoriat?
  7. Se poate dezvolta o societate bazata pe antreprenoriat si economie de piata libera fara respectarea unor valori morale elementare? Este suficienta economia de piata? Respectarea normelor morale este inainte libertatea economica?

  Cu ingrijorare,

  Victor M.C. - intreprinzator (de succes dupa unii, dupa mine mai putin) disperat de faptul ca oameni de afaceri respectabili la care s-a uitat adesea cautioneaza o clasa politica ce ne va distruge cvasitotal in cativa ani.
  • r (Marţi, 11 februarie 2014, 10:51)

   Dragos Anastasiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui victor m

   Ce sa faca un guvern ?
   1. sa asculte si sa comunice sustenabil cu mediul de business ( si nu numai )
   2. sa simplifice aparatul de stat
   3. sa gaseasca solutii pentru ca cei care muncesc la stat sa fie mai putini dar mult mai bine platiti ( daca fac performanta )
   4. sa gaseasca solutii pentru mobilizare si entuziasmare nationala pe diferite proiecte ( intrarea in UE a fost un exemplu )
   5. sa ia exemple de best -practice din alta parti si sa asigure continuitate in toate zonele aparatului de stat
  • r (Marţi, 11 februarie 2014, 10:59)

   Dragos Anastasiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui victor m

   2. antreprenorul roman poate si trebuie sa reziste indiferent de cine este condus. Si in plus poate la cativa ani sa-si exercite dreptul de a vota si a alege oameni mai buni la conducere

   3. chiar spunem autoritatilor ce gandim, fara menajamente
   4. dar cine nu denunta practicile anti-democratice.... etc ? Noi chiar nu ne tinem gura cand este cazul, credeti-ma
   5. nu am competentele necesare pentru a comenta pe cei din UE sau USA.
   6. Cunosc prea putin in amanunt ce au facut cu adevarat acesti oameni in zona antreprenoriatului. Sigur ca daca cineva in mod clar a incalcat legea si pentru asta plateste acum ( precum in cazul Domnului Vantu ) nu cred ca am putea spune ca este vorba despre un model de urmat
   7. respectarea normelor morale este de dorit peste tot. Nu cred insa ca exista o societate unde ele sunt respectate 100%. Sigur, la noi moralitatea este mult mai scazuta decat in alte parti ( dar si mai ridicata decat la altii ) si pentru asta trebuie sa facem ceva. Avem nevoie de leadership pentru a schimba asta, de modele. Nu e usor, nu sunt multe si cele care exista deobicei evita sa apara in public. Dar incet-incet lucrurile se schimba
  • c (Marţi, 11 februarie 2014, 11:26)

   Sergiu Negut [hotnews.ro] i-a raspuns lui victor m

   Draga Victor,

   Modelele mele nu sunt cei care au facut combinatii cu statul. Antreprenoriatul, ca orice activitate, se poate face etic sau corupt. Cred ca daca ne dorim cu adevarat putem face business etic (este foarte important ca se poate!), care sa creasca nivelul de incredere din mediul de afaceri, si increderea societatii in antreprenori. Asta este si obiectivul RBLS, si veti vedea ca numele mentionate de dvs nu se gasesc printre membrii RBLS.

   Mai in gluma mai in serios, ca in Star Wars, the dark side is stronger, dar e o chestiune de alegere sa fii corect si sa iti pui intrebarea: eu ce construiesc de fapt? Hai sa construim impreuna, ca e loc.

   Despre relatia cu statul, RBLS a fost foarte critic inclusiv prin scrisori deschise la adresa guvernantilor. Dar pe undeva, avem un guvern, si e mai bine pentru business daca reusim, cu picatura chinezeasca, sa-i facem sa retina doua trei idei mari care imbunatatesc mediul de afaceri.
 • legi si taxe (Marţi, 11 februarie 2014, 10:07)

  raluca strap [anonim]

  Credeti ca actualul cadru legislativ si birocratic de la noi incurajeaza inovatia antreprenoriala? In alte state, cetateanul se "inregistreaza" ca actor economic / firma in 24 de ore. Cum influenteaza institutiile romanesti, prin nivelul lor tehnologic, antreprenoriatul.
  Considerati ficalitatea romaneasca potrivita pentru antreprenoriat, comparativ cu celelalte tari din CEE?
  • r (Marţi, 11 februarie 2014, 11:30)

   Sergiu Negut [hotnews.ro] i-a raspuns lui raluca strap

   Asa si asa ...
   Nu e rau, ca sistem, fiscalitatea nu e chiar un dezastru la 16%, contributiile sociale pentru angajati sunt prea mari si reflecta o structura sociala bolnava in care doar un sfert din populatie munceste si plateste taxe.

   sigur se poate face mult mai mult, dar inca o data, putem face afaceri in Romania.
  • r (Marţi, 11 februarie 2014, 11:45)

   Dragos Anastasiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui raluca strap

   Ne uitam prea mult si continuu la STAT. Acesta nu este neaparat un mare prieten al antreprenoriatului in Romania dar nici o mare piedica. focusul trebuie sa fie pe CE PUTEM NOI SA FACEM. Si putem foarte multe
 • stusii si antreprenori (Marţi, 11 februarie 2014, 10:08)

  daniel fogas [anonim]

  Buna ziua. Considerati ca facultatile cu profil de management al afacerilor sau cursurile de MBA din Romania sunt la un nivel destul de ridicat pt dezvoltarea tinerilor antreprenori? Va multumesc!
  • r (Marţi, 11 februarie 2014, 11:01)

   Dragos Anastasiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui daniel fogas

   Din pacate inca nu. In general ( dar sunt si exceptii ) facultatile nu au inteles ca menirea lor nu este sa dea de munca unor profesori sau sa emita diplome ci sa EDUCE niste tineri si sa-i pregateasca pentru viata reala. Nu au inteles insa suficient ca au nevoie de parteneriate cu firme, de practica intensa si de implicarea oamenilor din mediul privat activ in procesul de educare. Este un proces idelungat care a inceput usor dar are extrem de mult efort necesar in fata.
  • antreprenoriat si scoala (Marţi, 11 februarie 2014, 11:40)

   Sergiu Negut [hotnews.ro] i-a raspuns lui daniel fogas

   Antreprenoriatul se invata in teren, la clienti, vanzand, riscandu-ti timpul si banii, platind salarii si taxe, nu la scoala.

   Despre sistemul educational am pareri contradictorii. Este bine ca se face cate ceva, si sunt cunostinte economice care trebuie obligatoriu invatate cumva. Pentru programe academice insa, de fiecare data trebuie sa ne punem intrebarea: cat din ce invat imi foloseste? Iar profesorul care preda are o experienta relevanta pentru antreprenoriat?

   La MSM si in mai multe programe MBA exiata focus pe antreprenoriat si ai ocazia sa interactionezi cu antreprenori in carne si oase care au baza teoretica necesara. Dar antreprenoriatul real e pe incercate, nu pe invatate.
 • d-lor invitati (Marţi, 11 februarie 2014, 10:10)

  andrei grama [anonim]

  Din cate am citit, la RBL va intalniti periodic si discutati problemele majore din economie si modul in care pot fi ele rezolvate. Care sunt in opinia Dv tendindele majore in business pentru urmatoarele 12 luni? Care sunt principalele 3 zone de business care ar putea genera profit in Ro ( in ce domeniu ati demara un business in 2014-2015)?
  multumesc
  • macroeconomie (Marţi, 11 februarie 2014, 11:46)

   Sergiu Negut [hotnews.ro] i-a raspuns lui andrei grama

   Vom continua sa avem crestere economica, revolutia digitala continua in ritm accelerat, avem in continuare un proces de convergenta cu occidentul si vom avea alegeri.

   Asta inseamna ca toate nisele aflate la granita intre businessul clasic functional si tehnologie (adoptata deja) au o sansa foarte buna anul asta. Industria de servicii va continua sa creasca semnificativ, la fel agricultura si pentru cine se baga in asa ceva, contractele cu statul.

   Indiferent de domeniu, recomand sa intelegeti foarte bine industria, sa cautati o nisa in care va puteti diferentia si care e destul de mare incat sa absoarba oferta dvs de bunuri si servicii in timp suficient de scurt ca sa incepeti sa faceti profit.

   Succes!
 • intrebare (Marţi, 11 februarie 2014, 10:15)

  adrian reche [anonim]

  D-le Negut, care e piata de background screening de la noi? Care e cifra de afaceri pe care o genereaza? Multumesc
  • background screening (Marţi, 11 februarie 2014, 12:00)

   Sergiu Negut [hotnews.ro] i-a raspuns lui adrian reche

   Piata de background screening in Romania e abia la inceput si deocamdata singurul jucator specializat e Mindit.

   Suntem in etapa de formare a pietei, deci vorbim doar de cateva segmente cu potential (specialisti in tehnologie, manageri, angajati pe contracte externe), chiar daca utilitatea economica si sociala a serviciului este uriasa, in conditiile in care 3% din candidati scriu in CV angajatori pe la care nu au fost.
 • Intrebare (Marţi, 11 februarie 2014, 10:17)

  Ionel [anonim]

  Buna ziua!

  Am citit saptamana trecuta o declaratie a unui jurnalist britanic ce locuieste in Romania care spunea ca toti romanii se viseaza patroni si ca nu a mai intalnit un simt antreprenorial atat de raspandit ca in Romania. Ca specialisti, este Romania o tara diferita de celelalte din punct de vedere al profilului posibililor antreprenori?

  2. Ce ne impiedica sa ducem la capat o idee de afacere?
  • r (Marţi, 11 februarie 2014, 11:05)

   Dragos Anastasiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionel

   Da, multi romani se viseaza antreprenori, este adevarat. Mai trist este ca daca ii intrebi DE CE vor asta, raspunsurile sunt nerealiste ( nu vreau sa am sef, vreau sa incep munca la ce ora imi convine mie, vreau sa fiu liber si independent etc. ). Imaginea antreprenoriatului in Romania este deformata si tinerii in special isi imagineaza defapt altceva. Si aici suntem noi obligati sa facem educatie. Romanian Business Leaders are proiecte in acest sens. VREAU SA FIU ANTRPRENOR este un proiect prin care in 2013 am vorbit cu 2500 elevi de clasa XI din 11 orase din tara despre ce inseamna sa fii antreprenor. Si anul asta continuam si vrem sa atingem si profesorii dar si parintii tinerilor
  • v (Marţi, 11 februarie 2014, 11:51)

   Sergiu Negut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionel

   Stam prost la antreprenoriat din pacate, sunt mai putine afaceri pe cap de locuitor ca in alte tari si sunt mai putine initiative publice (de stat sau private) de sustinere a antreprenoriatului si de investitii in antreprenoriat.

   Dar asta este si o oportunitate, pentru ca avem o concurenta mai mica si bariere de intrare mai mici decat in alte tari.

   Pornind de la profilul specialistilor, Romania are potential mare pentru antreprenoriatul tehnologic si online.

   Multe lucruri ne impiedica sa facem afaceri pornind de la idee. In principal lipsa de disciplina, vointa si bani :)

   Antreprenorii de scucces au curaj, darzenie, si chibzuinta. Care pot sa fie la acelasi om cu ideea, dar de multe ori nu.
 • mentorat (Marţi, 11 februarie 2014, 10:24)

  Vasile Comsa [anonim]

  Cum merge programul de mentorat al RBL? Ceea ce au de gastigat tinerii antreprenori, e clar. Dar ce au de castigat mentorii?
  • r (Marţi, 11 februarie 2014, 11:07)

   Dragos Anastasiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vasile Comsa

   Programul de mentorat merge mai greu decat m-as fi asteptat. In sensul ca sunt mai multi mentori decat candidati ! Probabil ca multi nu au inteleg utilitatea, au niste retineri etc. Nu-mi dau bine seama.
   Mentorii se aleg cu foarte multe chestiuni : isi incarca bateriile de la oameni tineri si entuziasti, invata permanent de la acestia, descopera noi industrii, au placerea sa vada ca un anumit sfat este pus in practica si duce la succes. ESTE MAREA PLACERE DE A DA CEVA !
  • 101 (Marţi, 11 februarie 2014, 11:56)

   Sergiu Negut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vasile Comsa

   Programul "101 companii de la stres la succes" din cadrul RBL a recrutat deja peste 60 de companii, cu o cifra de afaceri cumulata de peste 20 mil eur si cu peste 700 angajati impreuna. Antreprenorii se intalnesc pentru intalniri de mentorat cu oameni de afaceri de succes (alesi de ei) o data sau de doua ori pe luna.

   In lumea noastra nu prea ai cum sa cumperi 2h de consultanta pe luna de la un antreprenor care a condus si a crescut o afacere de 3 sau 10 mil de euro. Prin programul 101 poti accesa consultanta asta pe gratis, pentru ca exista (multi) oameni de afaceri care vor sa impartaseasca din experienta lor, sa ajute si de ce nu, sa se implice mai mult.
 • aveti idee....? (Marţi, 11 februarie 2014, 10:27)

  Valentina Cremene [anonim]

  Cati antreprenori exista in Romania si cum a evoluat numarul lor in perioada crizei? A stimulat criza spiritul antreprenorial?
  Multumesc
  • r (Marţi, 11 februarie 2014, 11:14)

   Dragos Anastasiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Valentina Cremene

   Hmmm... buna intrebarea. Nu stiu exact cifrele pe dinafara. Stiu ca sunt 700 000 de firme, peste 98% sunt firme mici sau mijlocii ( IMM-uri ). Problema in Romania este ca avem de-a face cu un amestec intre firme pe bune, firme facute doar ca sa fie, firme si PFA-uri facute pentru a incasa niste venituri altfel decat cu contract de munca etc. S-au inchis in anii 2009-2010 nenumarate firme ( atunci cand s-a introdus impozit minim obligatoriu ) ceea ce ne-a aratat ca defapt nu erau pe bune. Altele s-au inchis pentru ca nu au facut fata noilor conditii. Au fost si foarte multe insolvente, etc. Perioadele grele stimuleza intotdeauna initiativa si prin urmare si antreprenoriatul. Va recomand cu caldura carticica CINE MI-A FURAT CASCAVALUL ! Cred ca in 2014 avem in Romania mult mai multi antreprenori de CALITATE decat in 2009 si asta este un lucru imbucurator,. In continuare avem un numar mic de firme pe cap de locuitor, in continuare avem un grad de initiativa redus, in continuare avem o lipsa generalizata de profesionalism si o atitudine putin pro-activa, in continuare avem un nivel al culturii de servicii foarte redus. Dar toate astea insemana tot atatea oportunitati pentru cei care fac lucurile ALTFEL. Noi spre exemplu am mai mult decat dublat cifra de afaceri din 2009 pana astazi. Intr-o piata care a stagnat. Pentru ca am incercat sa avem initiativa si sa facem lucrurile ALTFEL
  • antreprenori (Marţi, 11 februarie 2014, 12:02)

   Sergiu Negut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Valentina Cremene

   Avem mai putini antreprenori ca in vest (cam jumatate), si avem un numar peste media europeana in Bucuresti si imprejurimi, plus zona de vest.

   Criza trimite multi angajati in antreprenoriat si din pacate multi antreprenori (ramasi fara bani) inapoi la joburi. Dar ca orice reasezare, criza este sau mai bine zis a fost o oportunitate.
 • trendul antreprenoriatului (Marţi, 11 februarie 2014, 10:36)

  strategy [utilizator]

  Care credeti ca va fi trendul antreprenoriatului in Romania in urmatorii ani? Ce domenii credeti ca va afecta?
  • r (Marţi, 11 februarie 2014, 11:18)

   Dragos Anastasiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui strategy

   Dupa cum spuneam, suntem la inceputurile adevaratului antreprenoriat in Romania moderna si trendul va fi crescator, avem inca mult loc de crestere. Si asta se va intampla in toate domeniile. Ma intreba lumea in ce domeniu sa investeasca. Raspunsul este simplu : acolo unde faceti lucrurile cu pasiune si profesionalism
  • trends (Marţi, 11 februarie 2014, 12:05)

   Sergiu Negut [hotnews.ro] i-a raspuns lui strategy

   Cred ca antreprenoriatul reprezinta principala sursa de inovatie si dezvoltare creativa din economie. Pe masura ce societatea se maturizeaza si accesul la tehnologie genereaza noi oportunitati, vom vedea o dezvoltare din ce in ce mai robusta a antreprenoriatului. Avem enorm de multa treaba de facut, o facem, dar vorbim de o evolutie si nu de o revolutie, cresterea nu este atat de rapida cum ne-am dori.
 • pt dl. Anastasiu (Marţi, 11 februarie 2014, 10:42)

  maricel florescu [anonim]

  D-le Anastasiu, cum va afecta impozitul forfetar businessul in turism? Credeti ca vor exsita companii care vor iesi din zona gri a economiei si se vor lasa fiscalizate?
  • r (Marţi, 11 februarie 2014, 11:20)

   Dragos Anastasiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui maricel florescu

   Eu nu sunt un prieten al schimbarii neaparate a sistemului de fiscalizare. De ce schimbam ? Pentru ca unii nu respecta legea si nu platesc si pentru ca statul este atat de slab incat nu gaseste solutii normale pentru ca TOTI sa respecte legea. Sigur, daca un sistem fiscal este mai simplu, atunci poate avea succes. Sunt oarecum sceptic ca se va intampla ceva semnificativ atata timp cat statul este slab si permite faradelegi. Dar... poate merita incercat ceva nou, sa fim optimisti
 • Intrebari (Marţi, 11 februarie 2014, 10:45)

  Antreprenor [anonim]

  Buna ziua,

  E o perioada extrem de tulbure pentru antreprenoriat in RO. As avea cateva intrebari:

  1. Care credeti ca sunt masurile fiscale care se impun pentru moment pentru incurajarea antreprenoriatului?

  2. Cum priviti din perspectiva finantarii viitorul pe termen scurt?

  3. Ce rol credeti ca joaca fondurile europene (gandindu-ne la modul in care au fost gestionate pana acum) in dezvoltarea antreprenoriatului?

  4. Ce resurse de antreprenoriat gratuite exista si pot fi accesibile dpdv geografic oricui in RO?

  Multumesc&succes!
  • r (Marţi, 11 februarie 2014, 11:26)

   Dragos Anastasiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Antreprenor

   1. inainte de masuri fiscale cred ca este nevoie de debirocratizare, simplificare. Nivelul de fiscalitate per total nu este asa de rau. Singura zona in care ar trebui actionat este taxarea pe munca, asta este mult prea ridicata. Si mai ales in sensul in care banii platiti la stat pentru contributii sociale nu se simt neaparat in serivii de calitate din partea statului ( vezi sanatate ) si vine intrebarea fireasca : EU PENTRU CE ANUME PLATESC ATAT DE MULT DIN SALARIUL MEU ?
   2. Finantarea : parerea mea este ca finantare exista, se gaseste. AVEM NEVOIE DE PROIECTE BUNE care s fie finatabile ( bancabile ) si mai ales de antreprenori in are finantatorii ( fie ei privati, fonduri, banci etc ) sa aibe INCREDERE
   3. Fondurile europene sunt esentiale. Cei mai ieftini bani. Dar si aici este nevoie de simplificare si profesionalizarea celor care lucreaza cu ele ( atat cei care cer cat si cei care aproba ).
   4. dar de ce anume ne gandim imediat la GRATUIT ? Eu am invatat ca daca ceva este gratuit atunci acel ceva este prost. Ma rog... exista resurse de tot felul, mai ales in zona educatiei antreprenoriale, a mentoratului etc. Exista entitati de tip ONG ( si nu numai ) care sprijina, un exemplu este ROMANIAN BUSINESS LEADERS
  • f (Marţi, 11 februarie 2014, 12:12)

   Sergiu Negut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Antreprenor

   1. cred in incurajarea fiscala a antreprenorilor, dar nu cred in bani gratis si nici in supraincarcare birocratica a antreprenorilor. In principiu ar fi foarte fain daca am putea obtine o deducere de taxe (ca persoane fizice sau juridice) pentru investiile in IMM-uri, ca sa incurajam crearea unei piete de investitii private.

   2. Finantarea unui IMM e intotdeauna o problema. DIn pacate tot family friends and fools pentru etapa de startup si creditul furnizor imediat dupa raman principalele metode. Suntem putini angel investors activi si mai e mult de lucru

   3. Un rol foarte mic, din pacate. Cele mai multe proiecte sunt facute cu scopul unic de a lua fondurile, nu de a creste o afacere independenta de fonduri. Asa ca vorbim de o distorsiune a mediului economic.

   4. Nu am foarte multe informatii pe tema asta. Cea mai importanta resursa ramane ce stii sa faci, la cine poti apela pentru ajutor si sfaturi, si cat de hotarat esti sa faci treaba serioasa
 • educatie antreprenoriala timpurie (Marţi, 11 februarie 2014, 10:49)

  Tiberius [anonim]

  1. Credeti ca este indicata inceperea educatiei antreprenoriale mult mai devreme in scoli , inca din ciclul gimnazial de exemplu? Bineinteles , cu materiale adecvate varstei . Consider ca sistemul scolar actual creaza tineri deja "infestati" cu ideea de a-si gasi un loc de munca , eventual in strainatate, si nu de a incepe o initiativa privata.

  Va multumesc,

  Tiberius
  • r (Marţi, 11 februarie 2014, 11:32)

   Dragos Anastasiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tiberius

   Ma bucur ca ati pus aceasta intrebare. Educatia antreprenoriala ar trebui sa inceapa... in primii 7 ani de acasa. Din pacate in Romania avem de-a face cu multa " mamoseala " in ceea ce priveste copii. " Nu face aia, nu atinge asta, imbraca-te gros, puneti caciula ... ". De mici copiii sunt mai degraba indemnati sa asculte si sa execute si mai putin sa aiba initiative. Si apoi la scoala nu se vorbeste decat tarziu despre antreprenoriat, cei mai multi profesori ( cu respect ) nu au fost antreprenori nici 5 minute in viata, nu invita la scoli antreprenori care sa vorbeasca cu elevii si asa mai departe. Cand ajung la facultate tinerii sunt deja cu prejudecati in ceea ce inseamna antreprnoriatul si sunt destul de greu de schimbat ( dar nu imposibil ). Deci focusul educational trebuie sa se indrepte catre copii, cu cat mai mici cu atat mai bine ( dupa ideea ca educatia se imita nu se invata )
  • antreprenoriat in scoala (Marţi, 11 februarie 2014, 12:15)

   Sergiu Negut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tiberius

   Tiberius draga, DA, din toata inima. Avem nevoie sa stie copiii ca se pot face bani corect. Ca atunci cand isi fac planuri de viitor si se viseaza mari, sa stie ca a fi mare nu inseamna doar ministru sau mare director, ci si antreprenor de succes. Sa vada modele reale de oameni de afaceri de succes, si nu doar imaginea sifonata a tzeparilor de anvergura, mult mai vizibila in media.
 • legislatie (Marţi, 11 februarie 2014, 10:59)

  strategy [utilizator]

  Ce resurse de informare la partea legislativa recomandati pentru a incepe o afacere online?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by