Alro sustine ca a inregistrat o pierdere neta de 78 milioane de lei in 2013 din cauza preturilor la energie

de CP     HotNews.ro
Marţi, 18 februarie 2014, 11:47 Economie | Companii


Compania Alro SA a inregistrat in 2013 o pierdere netă ajustată de 78 milioane de lei, faţă de un profit net ajustat de 123 milioane de lei în 2012, se arata intr-un comunicat al companiei. Reprezentantii companiei sustin ca rezultatele companiei au fost afectate de o serie de factori externi, precum taxele cu energia electrica (certificate verzi, taxa de cogenerare).

"Alro activează pe o piață globală, în care prețul aluminiului este stabilit de LME (Bursa de Metale de la Londra) și noi nu putem transfera clienților costurile suplimentare generate de schema de supracompensare a sectorului de energie regenerabilă", a declarat Marian Năstase, Președintele Consiliului de Administrație al Alro S.A.

"Rezultatele financiare ale Companiei pentru anul 2013 au continuat să fie afectate de o serie de factori, externi companiei, și anume, taxele împovărătoare cu energia (certificate verzi, taxa de cogenerare etc.). În ciuda acestui context nefavorabil, anul trecut, Alro și-a păstrat angajamentul față de strategia sa de investiții și a reusit și să-și restructureze operațiunile, astfel încât să-și mențină în funcțiune toate capacitățile de producție, dar și cota de piață, într-un mediu fragil în care 11 producători de aluminiu s-au închis, începând cu anul 2003, numai în Europa. Eforturile noastre de a rămâne competitivi, împreună cu eforturile autorităților de a menține sub control viteza accelerată de creștere a subvenției pentru sectorul energiei regenerabile au fost aproape complet neutralizate prin explozia proiectelor fotovoltaice nou inițiate, care au crescut de la 48 MW la sfârșitul anului 2012, la 1150 MW la sfârșitul anului 2013, conform statisticilor publicate de autoritatea de reglementare. Prin urmare, această povară care era deja greu de susținut încă din 2013, ne-a adus în situația de a ne reevalua toate operațiunile pentru anul 2014, proces care este în prezent în curs de desfășurare", a mai adăugat Marian Năstase.

Potrivit comunicatului, in 2013, rezultatele companiei au fost influenţate de doi factori majori: costurile uriaşe cu  eco-taxele generate de schema de supracompensare a sectorului de energie regenerabilă şi de accentuarea trendului descendent al preţului aluminiului pe piaţa internaţională. Astfel, în 2013, costurile totale cu energia au fost de 814 milioane de lei, din care 191 milioane de lei reprezintă costurile cu certificatele verzi şi taxa de cogenerare. Anul trecut, preţul final pe megawatt-oră plătit de Alro a fost de două ori mai mare decât media înregistrată la nivelul Uniunii Europene, se precizeaza in comunicatul Alro.

Pe lângă costurile cu energia pe plan local, Alro s-a confruntat, de asemenea cu un context nefavorabil şi pe piaţa internatională, deoarece preţul aluminiului la Bursa de Metale de la Londra a ajuns în cursul anului 2013 la o medie de 1.845 USD/ tonă, cu înregistrarea cel mai scăzut nivel din ultimii 4 ani, de 1.695 USD/ tonă în luna decembrie 2013, faţă de o medie de 2.018 USD/ tonă înregistrată în 2012, se mai arata in comunicat. Având în vedere timpul mare de aşteptare al comenzilor la depozitele Bursei de Metale de la Londra, producătorii au fost compensaţi parţial, prin creşterea primelor, dar această practică nu va mai fi valabilă odată cu propunea de către LME a noi reguli de depozitare şi livrare ce vor intra în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2014.

Astfel, compania a înregistrat un EBIT negativ de 21 milioane de lei, faţă de un  EBIT pozitiv de 286 milioane de lei în 2012.

În încercarea sa de a diminua impactul negativ al acestor factori externi adverşi şi pentru a rămâne competitivă, Alro a investit anul trecut aprox. 70 milioane de lei (în creştere față de 56 milioane lei investiți în 2012), pentru creşterea eficienţei operaţiunilor, dezvoltarea capacităţilor de prelucrare a deşeurilor de aluminiu şi creşterea cantităţilor de produse cu valoare adăugată mare, în acelaşi timp, având în vedere şi modernizarea tehnologiei utilizate cu scopul de a-şi alinia echipamentele la nivelul tehnicii existente în acest moment pe plan mondial.

Mai mult decât atât, Alro a continuat să mizeze pe dezvoltarea sectorului de aluminiu procesat. Producţia totală de aluminiu primar a Companiei pentru 2013 a fost de 250.000 de tone, în timp ce producţia de aluminiu procesat a atins 71.000 de tone, în creştere cu 6.700 tone faţă de 2012. În 2013, Alro a raportat o creştere a vânzărilor pentru produsele cu valoare adăugată mai mare cu 6.300 de tone, în timp ce segmentul de aluminiu primar a raportat vânzări mai mici cu 5.400 de tone.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

780 vizualizari

  • +1 (3 voturi)    
    Ce drama! (Marţi, 18 februarie 2014, 12:06)

    Ricochet [utilizator]

    Pentru salvarea salariilor conducerii Alro propun guvernului scaderea pretului la electricitatea consumata de acestia la 1 ban pe megawatt.
    Cu TVA cu tot.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by