Alro acuza majorarea cotei pentru certificate verzi si anunta un plan de inchidere temporara a unor capacitati. Posibila scadere semnificativa a numarului de salariati
"Noua cota pentru certificate verzi, mai mare cu 17% fata de estimarea anterioara, va avea un impact negativ asupra rezultatelor financiare aferente acestui an. Consiliul de Administratie va pregati un plan pentru oprirea temporara a unei parti din operatiunile companiei, pentru a evalua viabilitatea continuarii activitatii", se arata intr-un comunicat transmis, miercuri, de producatorul de aluminiu Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Alro, unul dintre marii consumatori de energie, mentioneaza ca pe 26 februarie cota certificatelor verzi pe care toti consumatorii trebuie sa o plateasca a crescut la 0,224 CV/MWh, conform unui ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Aceasta cota trebuie platita de toti consumatorii de energie, ca parte a schemei de sprijin pentru productia de energie din surse regenerabile in Romania.
"Toate semnalele din piata arata ca bula speculativa a subventiilor pentru regenerabile va continua chiar mai agresiv. Cresterea eco-taxelor a fost generata de aparitia unor noi capacitati de productie a energiei fotovoltaice (o crestere de 2000% a capacitatilor, in ultimul an) si a celor de energie eoliana, instalate pana la sfarsitul anului 2013. Principalii factori cu impact major sunt lipsa de predictibilitate pentru aplicarea schemei de sprijin pentru energia din surse regenerabile, precum si o scadere a pietei internationale a aluminiului. In aceste conditii, Alro va trebui sa plateasca in plus pentru eco-taxe 20 de milioane de lei, doar pentru cheltuielile de regularizare din 2013, iar impactul asupra bugetului pentru 2014 este de asteptat sa depaseasca cu cel putin 80 de milioane de lei actuala estimare a companiei", se spune in comunicat.
Producatorul de aluminiu precizeaza, totodata, ca lipsa oricaror masuri pentru sprijinirea consumatorilor industriali, in conformitate cu liniile directoare propuse de catre Directia Generala Concurenta a Comisiei Europene, pune Alro in situatia de a-si reevalua toate operatiunile pentru anul in curs.
"De aceea, compania trebuie sa elaboreze un plan de inchidere pentru o parte importanta a capacitatilor-cheie pentru producerea aluminiului primar, astfel, reducand drastic consumul de energie. Aceste masuri ar putea duce la o scadere semnificativa a numarului de angajati ai Companiei, motiv pentru care vor fi discutate, in prealabil, si cu partenerii sociali", se mai arata in comunicat.
In prima jumatate a anului trecut numarul mediu de angajati de la Alro a fost de 2.459 fata de 2.516 in perioada similara din 2012.
Consumatorii de energie au platit anul trecut 415,8 milioane de euro pentru a sustine energia regenerabila prin sistemul de certificate verzi, cu 33,7% mai mult fata de nivelul atins in 2012, de 310,8 milioane de euro, chiar daca pretul pe certificat a scazut cu 25%.
Sistemul certificatelor verzi este modul in care Guvernul a decis sa sprijine productia de energie din surse regenerabile. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea. Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.
Avand in vedere majorarea cotei de certificate verzi care trebuie platita, Alro precizeaza, in comunicatul transmis miercuri, ca administratorii nu mai sustin varianta de buget propusa pentru 2014 si publicata la inceputul lunii februarie pe site-ul companiei pentru o AGA programata pentru ziua de vineri.
In varianta respectiva de buget conducerea companiei a luat in considerare o scadere a "bonusului de cogenerare si a poverii certificatelor verzi" prin implementarea unei scheme de exceptare a consumatorilor in concordanta cu directivele propuse si lansate pentru consultare publica de catre Directoratul General pentru Concurenta (DG Competition) pe 18 decembrie 2013.
Veniturile erau estimate sa avanseze cu 5,7%, la 642,3 milioane dolari, iar compania urma sa consemneze un profit net la 3,2 milioane dolari.
Alro a inregistrat anul trecut o pierdere neta ajustata preliminara de 78 milioane lei (23,3 milioane dolari), fata de profit in 2012, iar afacerile au scazut cu 12%, la 2,02 miliarde lei (607,6 milioane dolari). Compania a consemnat in anul 2012 un profit net ajustat de 123 milioane lei si o cifra de afaceri de 2,3 miliarde lei.
Grupul Vimetco, inregistrat in Olanda si controlat de omul de afaceri rus Vitali Masitki, detine 84,19% din actiunile Alro, iar Fondul Proprietatea are 10,21%.
Actiunile Alro au inchis sedinta de marti in crestere cu 5,77%, la pretul de 1,43 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei este de 1,02 miliarde lei (226,2 milioane euro).

ANALIZĂ Cât plătește Primăria Sectorului 2 pentru curățenia stradală și ridicarea gunoiului și de ce este mizerie pe străzi / Mesajul primarului pentru oamenii care aruncă gunoiul pe stradă: Îi vom amenda
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Guvernantii prefera sa inchida ochii si sa traga cat mai mult din spagile proprietarilor de solare si eoliene si putin le pasa ca se inchide Alro, Mittal si ce a mai ramas din industrie.
Nu iti trebuie prea multa scoala sa intelegi aceste mecanisme ... trebuie doar sa te interesezi.
V-ati uitat vreodata pe detalierea facturii de energie? Daca DA ... ati inteles pentru ce platiti 12- 14% din valoarea ei pentru eoliene, solare si cogenerare? Daca avem surplus de productie de energie si daca avem atatea energie verde ... DE CE ENERGIA devine din ce in ce mai SCUMPA?