Producatorul de vagoane de marfa Astra Rail Industries vrea sa angajeze sudori si lacatusi la fabrica din Arad, pentru a face fata productiei programate in 2014, insa nu gaseste suficienta forta de munca, scrie stirileprotv.ro. Compania a angajat de la inceputul anului, 350 de oameni, dar mai are nevoie de 220 de sudori si lacatusi. Salariile oferite sunt cuprinse intre 1.375 si 2.700 de lei, in functie de experienta. Angajatii mai beneficiaza de tichete de masa si de o prima de vacanta platita o data pe an, echivalentul unui salariu.

„Ne-am lovit de o problema mare in timpul angajarilor pentru ca nu exista pe piata locala suficienti muncitori calificati. Cauza principala este ca cei mai multi au plecat sa lucreze in strainatate”, a declarat Marinela Vinesar, director de resurse umane, pentru stirileprotv.ro.

Reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Arad spun ca in judet sunt la mare cautare sudorii si lacatusii, dar de cateva luni nu se mai gaseste personal calificat. In Arad, rata somajului este de 3,48%.

Gheorghe Falca, primarul Aradului, a declarat anul trecut intr-un interviu acordat HotNews.ro ca orasul pe care il conduce are nevoie de forta de munca cu pregatire medie si a solicitat Inspectoratului Scolar infiintarea unor scoli de meserii.

"Avem marea bucurie ca firmele private au inceput sa-si organizeze scoli private pentru anumite meserii, fostele scoli profesionale. Si noi la nivelul municipalitatii am solicitat inspectoratului scolar acest lucru. Doar ca legea invatamantului nu a transferat inca corect catre administratia locala aceste atributii. Suntem in perioada in care se implementeaza legea invatamantului, este o solicitare foarte mare a primarilor de municipii pentru ca noi stim exact ce lipsuri de personal exista in economie si ce trebuie sa pregatim ca forta de munca", a declarat Falca.