Gigantul anglo-olandez al hidrocarburilor Shell a anuntat miercuri ca a decis sa stopeze negocierile cu autoritatile ucrainene si americanii de la ExxonMobil care vizau extragerea de gaze naturale dintr-un zacamant situat in nord-vestul Marii Negre, scrie AFP.

In septembrie, presedintia ucraineana a anuntat un acord preliminar de impartire a productiei cu doi actori occidentali majori, alaturi de operatorul ucrainean Nadra Ukrainy si grupul roman Petrom, pentru sectorul Skifski din Marea Neagra, si care viza productia a opt pana la zece miliarde metri cubi de gaze anual.

"In ianuarie 2014, Shell a pus capat negocierilor legate de sectorul Skifski in ape profunde in Marea Neagra", a precizat societatea.

"Shell se astepta la o semnare in 2012 sau 2013 dar acest lucru nu a fost posibil. Grupul a decis deci sa-si consacre eforturile si capitalurile altor proiecte din lume", potrivit sursei citate.

Pana la schimbarea brusca de directie a presedintelui Viktor Ianukovici si decizia sa de a se apropia de Moscova, in detrimentul Uniunii Europene, Kiev incerca sa-si reduca dependenta de gazul rusesc prin numeroase proiecte de productie, in special gaze de sist si proiectul Shell si ExxonMobil din Marea Neagra.

Ucraina produce in prezent gaze in largul Crimeei dar una dintre decizii ale autoritatilor pro-ruse din peninsula, dupa referendumul de duminica, a fost "nationalizarea" societatii publice ucrainene Tciornomornaftogaz, care exploateaza aceste zacaminte si care ar putea fi cumparata, potrivit presei, de Gazprom.

Shell a subliniat ca decizia sa nu pune sub semnul intrebarii alte proiecte din Ucriana, in special explorarea, in est, in vederea productiei, a zacamintelor de gaze de sist.

Parlamentul Crimeei a votat, luni, pentru nationalizarea companiilor de gaze Chornomornaftohaz si Ukrtransgaz, potrivit Reuters. Un oficial din Crimeea a anuntat inca de saptamana trecuta ca dupa preluarea controlului asupra Chornomornaftohaz, aceasta ar putea fi vanduta unei companii din Rusia, precum Gazprom. O alta decizie ar fi, potrivit BBC, expropriera companiilor de petrol si gaze care opereaza in zona Crimeei, atat onshore, cat si offshore. Chornomornaftohaz si Ukrtransgaz sunt doua filiale ale Naftogaz Ucraina.