​Guvernul a publicat vineri in Monitorul Oficial un Memorandum de Înţelegere între Ministerul Economiei şi Ministerul Comerţului din China referitor la elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea în comun a unui Parc Tehnologic. Memorandumul prevede ca pentru constructia parcului economic si tehnologic poate fi utilizata linia de credit de 10 miliarde de dolari acordata de China tarilor din Europa Centrala si de Est, in functie de necesitatile proiectului. De asemenea, prevede ca studiul de fezabilitate va fi realizat cu participarea companiilor chineze.

  • HotNews.ro a cerut Ministerului Economic mai multe informatii legate de necesitatea acestui parc tehnologic, locul in care va fi construit, costuri si beneficiari. Ministerul economiei a raspuns ca aceste informatii vor fi disponibile abia după elaborarea studiului de fezabilitate și evaluarea rezultatelor acestuia.
  • "Precizăm că Memorandumul de Înţelegere conţine reglementări compatibile cu legislaţia europeană şi, în mod expres, cuprinde o clauză potrivit căreia prevederile acestuia nu afectează obligaţiile României ce decurg din statutul de stat membru al UE şi nici obligaţiile R. P. Chineze asumate prin acordurile cu Uniunea Europeană", se mai arata in raspunsul Ministerului Economiei catre HotNews.ro.

Cele doua parti ar urma sa infiinteze cat mai curand un grup de lucru constituit din reprezentanti si experti din ambele tari. Grupul se va ocupa de studierea fezabilitatii constructiei parcului. Partea chineza va trimite grupuri de experti in Romania pentru studii de teren, studiul fezabilitatii parcului economic si tehnologic si elaborarea de propuneri catre partea romana. In schimb, partea romana va asigura informatiile relevante, inclusiv idei privind constructia parcului.

Grupul va avea intalniri alternative in Romania si China, costurile aferente fiind suportate de ambele parti.

"Prezentul memorandum de intelegere se aplica fara a aduce atingere obligatiilor ce deriva din statutul Romaniei de stat membru al Uniunii Europene. Prezentul memorandum de intelegere nu poate fi interpretat sau invocat in niciun mod care ar putea afecta obligatiile ce decurg din acordurile incheiate intre Uniunea Europeana sau Uniunea Europeana si statele sale membre, pe de o parte, si Republica Populara Chineza, pe de alta parte", se mai precizeaza in memorandum.

Memorandumul de Înţelegere între Ministerul Economiei din România şi Ministerul Comerţului din Republica Populară Chineză a fost semnat la Bucureşti în data de 25 noiembrie 2013, cu ocazia Forumului China - Europa Centrala si de Est care a avut loc la Bucuresti in luna noiembrie 2013.

Nicușor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, spunea in luna noiembrie 2013 ca parcul tehnologic va fi amplasat in judetul Constanta.

"Există, după cum știți, acel parc industrial, care va fi în zona portuară Agigea-Cumpăna-Canalul Dunăre Marea Neagră. Are toate caracteristicile necesare, adică, autostradă, infrastructură rețea de apă și canalizare, electrică. Este vorba despre 2.000 de firme chinezești care vor veni aici, inclusiv din domeniul agricol (...) După cum știți Constanța este înfrățită cu Shanghai. Aveam acel terminal de la Agigea deschis în 2004-2005 unde vin zeci de mii de containare. Au acele nave rapide care fac 27 de zile între Shangai și Constanța. China acoperă toate destinațiile”, spunea Nicușor Constantinescu pe 27 noiembrie, potrivit Reporter NTV.