Guvernul a decis infiintarea Societatii de Administrare a Participatiilor in Energie, prin divizare partiala a Electrica Bucuresti, urmand ca, dupa finalizarea divizarii, compania sa vanda, prin oferta publica de majorare a capitalului, prin aport de capital privat, un pachet de actiuni nou-emise. Infiintarea noii societati a fost decisa prin hotarare de Guvern, anunta Mediafax. Noua societate va prelua parte din patrimoniul Electrica Bucuresti, necesara desfasurarii activitatii de gestionare a participatiilor minoritare, impreuna cu aceste participatii.

Pe lista participatiilor minoritare care urmeaza sa fie transferate au fost incluse toate actiunile emise de Enel Energie Muntenia, Enel Distributie Muntenia, Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea, Enel Energie, E.ON Moldova Distributie, E.ON Energie Romania, Electrica Soluziona, Bursa Romana de Marfuri si Hidro Tarnita, detinute de Electrica Bucuresti.

Noua societate va prelua si drepturile si obligatiile Electrica Bucuresti rezultate din contractele de privatizare la Electrica Muntenia Sud, Electrica Moldova, Electrica Dobrogea, Electrica Banat si Electrica Oltenia.

Pentru listare la Bursa de Valori Bucuresti, Electrica SA a decis sa vanda un pachet de actiuni noi reprezentand 105% din capitalul social, titluri emise in cadrul unei majorari de capital, prin aceasta oferta statul vizand cedarea pachetului majoritar de actiuni catre investitori privati.

Electrica este controlata integral de stat, prin Ministerul Economiei, si are un capital social de 2,06 miliarde de lei.

In 2012, Guvernul opta pentru vanzarea unor pachete minoritare din capitalul fiecarei filiale de distributie a energiei detinute de Electrica. Operatiunea era planificata pentru a doua jumatate a acelui an.

Ulterior, Guvernul a decis sa renunte la pachetul majoritar de actiuni.

Cinci din cele opt filiale de distributie a energiei ale Electrica au fost privatizate in perioada 2004-2008, fiind preluate de grupurile CEZ (Cehia), Enel (Italia) si E.ON (Germania).

Compania de stat mai are trei filiale de distributie, una de furnizare a energiei si o subsidiara de servicii si mentenanta.

Grupul Electrica are o arie de acoperire nationala, deservind aproximativ 3,5 milioane de clienti, potrivit anuntului de selectie a intermediarului listarii.