Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat marti la Beijing ca o companie chineza va construi o linie ferata noua pe ruta Bucuresti - Constanta pentru trenuri de mare viteza, proiectul urmind a fi finantat cu fonduri din China, transmite Agerpres. Dragnea vrea ca firma chineza sa modernizeze si inelul feroviar al Bucurestiului. Vicepremierul Dragnea nu a dat insa detalii despre procedurile legale pentru atribuirea acestor contracte catre compania chineza si nu a spus daca este vorba despre o licitatie sau un parteneriat public - privat.

Liviu DragneaFoto: HotNews / DP

"Avem doua obiective formulate de comun acord care vor fi realizate prin sprijinul financiar al partii chineze. In zilele imediat urmatoare specialistii companiei chineze de Cai Ferate vor veni in Romania pentru a incepe analizele preliminare care sa stea la baza elaborarii studiului de prefezabilitate pentru realizarea pentru inceput a doua obiective: linia de mare viteza Constanta - Bucuresti, ca parte a Coridorului IV Constanta - Bucuresti - granita de vest a Romaniei, si modernizarea inelului feroviar al Capitalei, respectiv cale ferata cu viteza sporita', a anuntat Liviu Dragnea.

Potrivit acestuia, partea romana doreste ca Bucuresti - Constanta sa fie o linie ferata noua pentru ca cea existenta a fost deja modernizata cu fonduri europene.

In privinta costurilor, Dragnea a precizat ca acestea vor fi stabilite dupa analizele preliminare efectuate gratuit de partea chineza: "Este un cost destul de estimativ al intregului tronson de la Constanta la Bucuresti pana la granita de vest si inelul Bucurestiului si era vorba si de Coridorul IX, care deocamdata a fost scos, in jur de 11 miliarde de dolari", a spus Dragnea.

Proiectul feroviar romano-chinez implica si participarea unor firme romanesti, lucru stipulat in memorandumul semnat.

"Colaborarea va fi foarte clara atat intre companiile chinezesti, cat si intre companiile locale din Romania si a fost una dintre conditiile importante pe care le-am pus in negociere ca si companiile din Romania sa lucreze pentru ca, pana la urma, sunt importante nu numai investitiile in sine, dar si comenzile care se fac in economia romaneasca", a explicat Dragnea.

Pe de alta parte, Liviu Dragnea a declarat ca i-a solicitat vicepremierului chinez Zhang Gaoli sa le transmita companiilor chineze care vor sa investeasca in Romania sa nu mai ceara garantii guvernamentale, pentru ca statul roman nu poate acorda asemenea garantii.

"Am avut o intalnire cu vicepremierul Zhang Gaoli si, printre altele, i-am cerut sa solicite Ministerului de Externe sa transmita companiilor interesate sa investeasca in Romania (...) sa nu mai solicite garantie guvernamentala sau garantie suverana de la statul roman, pentru ca nu putem sa facem lucrul asta pe de o parte, iar pe de alta parte am cerut sa intervina pentru ca institutiile financiare din China sa se implice in finantarea acestor investitii importante pentru noi. Am avut si prima reactie astazi, o reactie foarte buna: am primit informatia chiar de la ultima companie cu care ne-am intalnit, ca de la Ministerul de Externe li s-a transmis ca in Romania sa nu mai ceara garantii de stat", a anuntat Dragnea, citat de Mediafax.

Vicepremierul Liviu Dragnea a inceput pe 20 martie o vizita de lucru in China, care se va incheia miercuri.