Curtea de Apel Bucurestia decis in favoarea Cupru Min SA Abrud vineri, 21 martie, in litigiul vs Energo Mineral SA Bucuresti, informeaza firma de avocatura Dragne& Asociatii printr-un comunicat de presa. Potrivit acestuia, litigiul s-a aflat pentru a doua oara in faza recursului, in cel de-al doilea ciclu procesual.

Admintand recursul formulat de Cupru Min, Curtea a respins cererea Energo Mineral de anulare a contractelor incheiate intre Cuprumin si Energo Mineral in anul 2007 (Contractul de cooperare, Contractul de locatiune si Contractul de asistenta tehnica). Astfel, Cupru Min a fost exonerata de la plata sumei de peste 77 milioane de lei (aproximativ 17,3 milioane de euro) acordata prin hotararea Tribunalului Bucuresti catre Energo Mineral, societatea aflata in procedura de insolventa.

Procesul impotriva Cupru Min SA Abrud a fost intentat in 2010 de catre administratorul judiciar al societatii Energo Mineral, Activ Lichidator Bucuresti. In septembrie 2013, Tribunalul Bucuresti a obligat compania de stat sa plateasca peste 77 de milioane de lei (aproximativ 17,3 milioane de euro) catre societatea Energo Mineral, printr-o decizie care a facut obiectul recursului solutionat de Curtea de Apel Bucuresti in dosarul nr. 31925/3/2010* (3300/2013).

In iunie 2007 a fost incheiat un contract cu un consortiu format din societatile Cuprom SA Bucuresti, Energo Mineral SA Baia Mare si Ipronef SA Bucuresti, detinut de oamenii de afaceri Horia Simu si Horia Pitulea, asa numiţii "bancheri ai cuprului". Potrivit contractului incheiat pe o perioada de 10 ani, consortiul se angaja sa investeasca 155 milioane de euro in retehnologizare, in urmatorii cinci ani. Investitia nu a fost realizata. Ba mai mult, in iulie 2009, dupa o lunga perioada de stagnare a activitatii, consortiul a denuntat contractul. Motivul invocat a fost ca statul a refuzat sa renegocieze anumite clauze contractuale si a refuzat sa acorde anumite garantii pentru investitiile care urmau sa fie facute. Din cauza faptului ca nu au fost realizate investitiile necesare, exploatarea de la Rosia Poieni detinuta de Cuprumin a fost la un pas de dezastru. De fapt, consortiul a renuntat la contract in momentul in care au inceput sa apara problemele de mediu. Consortiul ar fi trebuit sa inceapa procedurile de ecologizare si neutralizare.