​Niciun investitor nu a depus oferte angajante de cumparare a actiunilor detinute de Oltchim SA la Oltchim SPV pana pe 28 martie, ora 11.00, termenul limita, a anuntat consortiul de administratori judiciari format din RomInsolv SPRL si BDO Business Restructuring SPRL. Au fost patru potentiali investitori care au achizitionat caietul de sarcini, insa trei dintre ei nu au depus deloc oferte, iar altul a depus o oferta dupa expirarea termenului limita. In aceste conditii, Adunarea Creditorilor ar putea decide amanarea cu o luna a depunerii de oferte.

Investitorii care s-au aratat interesati sunt un consortiu chinez format din Baota Petrochemical Group şi Junlun Petroleum, omul de afaceri Stefan Vuza care detine Chimcomplex Borzesti, SIF Transilvania si un fond de investitii elvetian. Cel din urma a depus oferta dupa ora 11.00, informeaza ziarul Bursa.

"Pana la aceasta data, un numar de patru potentiali investitori au platit suma de 20.000 euro plus TVA pentru a achizitiona Caietul de prezentare care detaliaza procedura si etapele vanzarii fluxului de productie al OLtchim SA. La expirarea termenului limita, consortiul de administratori judiciari a consemnat ca nu a fost depusa nicio oferta angajanta din partea investitorilor interesati", se arata in comunicatul administratorilor judiciari.

Potrivit acestuia, "dupa expirarea termenului limita, a fost depusa o oferta din partea unui potential investitor. Urmarind prevederile Caietului de prezentare, oferta depusa peste termen nu a fost luata in considerare si urmeaza sa fie returnata".

O parte dintre investitori, interesati de functionarea in sistem integrat a combinatului Oltchim cu rafinaria Arpechim, au solicitat un nou termen de 30 de zile, motivat de orizontul de timp in care estimeaza ca vor finaliza negocierile care le garanteaza preluarea rafinariei odata cu Oltchim SPV.

Consortiul de administratori judiciari va convoca Adunarea creditorilor si va supune aprobarii acesteia repetarea procedurii cu un nou termen limita de depunere a ofertelor angajante.

La sfarsitul lunii ianuarie 2014 a mai avut loc o amanare a depunerii de oferte. Atunci, administratorii judiciari au decis prelungirea termenului de depunere a ofertelor angajante de la 31 ianuarie la 28 martie 2014.

"Eu sper ca pana atunci sa avem cat mai multi investitori la aceasta companie si in felul acesta sa creasca nivelul de competitie, pentru ca asteptam investitori care au potenta financiara si care pot sa investeasca acolo minim 500 de milioane de euro, altfel nu vom putea sa repunem in circuitul economic pe baza de eficienta aceasta companie", spunea recent la RFI Constantin Nita, ministrul economiei.

Intrebat daca Oltchim va fi vandut la pachet cu Arpechim, Constantin Nita a raspuns: "Sunt multi investitori care au solicitat lucrul acesta, dar sigur, depinde si de intelegerea care se va realiza cu Petromul, pentru ca pana la urma, Arpechimul apartine unei companii private, Petromul si trebuie discutat cu aceasta companie".

Reamintim ca Oltchim se afla in insolventa incepand cu 30 ianuarie 2013. Strategia de reorganizare judiciara propusa de consortiul de administratori judiciari a presupus crearea unei societati comerciale noi, respectiv Oltchim SPV, precum si procedura de selectie a ofertei angajante in vederea achizitiei partilor sociale ale Oltcim SPV. Oltchim SPV ar trebui sa preia activele viabile de la Oltchim SA, insa nu este clar care sunt aceste active viabile.

O tentativa de privatizare a Oltchim esuat in septembrie 2012, iar de atunci statul tot cauta solutii sa mentina combinatul in activitate.