Unul din sectoarele afectate de introducerea accizei de 7 eurocenti va fi transportul feroviar atat de marfuri cat si cel de persoane, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Transportatorilor Feroviari din Romania. Chiar daca taxa va afecta semnificativ preturile la tot ceea ce inseamna transporturi, Guvernul a decis a returneze o parte din taxa de carburant (4 eurocenti din 7) doar transportatorilor rutieri. "Discriminarea evidenta dintre transportul feroviar si cel auto este amplificata de perceperea taxei de drum care din anul 2005 a fost introdusa in acciza pentru motorina utilizata de locomotivele transportatorilor feroviari", se arata in comunicat.

Potrivit acestuia, indirect prin plata acestei accize, sistemul de transport feroviar a ajutat la construirea si modernizarea autostrazilor si drumurilor nationale care sunt folosite de principalul concurent ¬ transportul auto.

Reprezentantii transportatorilor feroviari mai spun ca in pregatirea introducerii acestei noi taxe au avut loc intalniri intre factorii de decizie politici si reprezentanti ai transportatorilor pentru a incerca reducerea impactului negativ al acestei taxe si returnarea acesteia partial sau total pentru a nu influenta costurile cu transportul. Insa, la aceste intalniri nu au fost invitati si transportatorii feroviari.

In tari din Uniunea Europeana aceasta taxa este returnata sau nu se percepe operatorilor de transport feroviari, iar in unele tari care incurajeaza transporturile ecologice se impun taxe suplimentare pe km parcurs pentru traficul auto (cel mai recent caz este cel al Ungariei care a introdus aceasta taxa de la 1 martie 2014), mai spun reprezentantii transportatorilor feroviari..

"Aflam cu surprindere ca deja s-au facut demersuri pentru returnarea partiala a taxei pe carburant numai pentru transportatorii rutieri nu si pentru cei feroviari, fapt grav care intervine nepermis in competitia directa intre modurile de transport intr-un mod discriminatoriu. De asemenea, se fac demersuri pentru returnarea unei valori de 1,8 lei pe litru din valoarea accizei ( dupa cum a anuntat Ministerul Agriculturii) pentru motorina utilizata in agricultura", se mai arata in comunicatul transportatorilor feroviari.

Acesta mai precizeaza ca in contextul actual al discriminarii modului de transport, prin returnarea taxei numai pentru combustibilii utilizati in transportul rutier, nu se realizeaza altceva decat sa se creeze o disproportie si mai mare intre modurile de transport feroviar si auto.