Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri Ordonanta de Urgenta privind returnarea catre transportatori a 4 euroceneti din acciza suplimentara pe carburanti de 7 eurocenti. "O sa va rog sa aveti grija, impreuna cu ANAF-ul, sa faceti o procedura transparenta si clara prin care sa fim siguri ca ceea ce adoptam astazi se si aplica", a cerut Ponta ministrilor.

Ponta a mai spus ca problema cresterii accizei a fost rezolvata si in agricultura prin acordarea de subventii, "astfel incat efectul majorarii de pret la carburanti sa fie zero".

  • UPDATE Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta.

Prin actul normativ adoptat de Guvern se acordă o reducere de accize de 40 euro/1000 litri faţă de nivelul standard prevăzut de lege, pentru motorina utilizată drept carburant pentru transport rutier de mărfuri în cont propriu sau pentru alte persoane, cu autovehicule sau ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri și cu o greutate brută maximă autorizată de cel puţin 7,5 tone, precum și pentru transportul de persoane, regulat sau ocazional, exclusiv transportul public local de persoane, cu un autovehicul din categoria M2 sau M3. Reducerea de accize se realizează prin restituirea diferenţei de 40 euro/1000 litri operatorilor economici licenţiaţi în Uniunea Europeană.

De asemenea, reducerea se aplică și pentru transporturi poștale efectuate în cadrul unui serviciu universal cu autovehicule sau ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului poștal și cu o greutate brută autorizată de cel puţin 3,5 tone. Această măsură vizează activitatea Poștei Române, care nu beneficiază și nu poate avea o licenţiere așa cum operatorii privaţi au.

Condiţiile, procedura și termenele de restituire se stabilesc prin Hotărâre a Guvernului. Ordonanţa are în vedere faptul că sectorul transporturilor de bunuri poate influenţa pe orizontală evoluţia preţurilor în întreaga economie naţională.

Aceasta este, insa, o masura care a starnit indignarea altor transportatori.Asociatia Transportatorilor Feroviari a acuzat Guvernul de discriminare. "S-au facut demersuri pentru returnarea partiala a accizei pe carburant numai pentru transportatorii rutieri, nu si pentru cei feroviari", spun reprezentantii transportatorilor feroviari printr-un comunicat de presa.

Problema discriminarii a fost ridicata si de presedintele Traian Basescu. Acesta a precizat intr-o scrisoare transmisa presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, ca s-au creat premisele unui tratament discriminatoriu fata de ceilalti transportatori, cum ar fi: aerieni, feroviari si maritimi, carora aceasta rambursare nu le va fi aplicabila.

In plus, ar putea fi o masura care sa atraga dupa sine alte taxe.Recuperarea unei parti din acciza suplimentara la carburant de catre transportatorii din Romania ar trebui deplin compensata cu alte masuri pentru a nu afecta obiectivele fiscale ale Guvernului, a declarat marti Andrea Schaechter, seful misiunii FMI pentru Romania, intr-o teleconferinta referitoare la aprobarea, de catre board-ul FMI, a primelor doua evaluari ale acordului cu Romania, scrie Agerpres.

In plus, rambursarea catre o parte dintre transportatori a unei fractiuni din acciza de 7 eurocenti pe carburanti care va fi introdusa la 1 aprilie ridica o serie de probleme de ordin practic.