In plina febra a fuziunilor in sectorul farmaceutic, gigantul american Pfizer vrea sa cumpere concurentul sau britanic AstraZeneca, care refuza avansurile, in ciuda unei mize de aproape 100 de miliarde de dolari, scrie AFP.

Grupul britanic a apreciat insa ca oferta Pfizer "subevalueaza semnificativ" valoarea societatii si afirma ca se poate dezvolta de maniera independenta.

Dupa zile de speculatii care au urcat cursul actiunilor AstraZeneca pe bursa, numarul unu mondial a confirmat oficial intentia de a cumpara firma britanica si ca a abordat din nou subiectul, sambata, dupa respingerea unei prime oferte, in ianuarie.

Daca oferta Pfizer de aproape 100 de miliarde de dolari se concretizeaza, va deveni cea mai mare fuziune realizata vreodata in acest sector.

In conformitate cu codul bursier britanic, gigantul american va trebui sa indice cel tarziu pana in 26 mai, ora Londrei 17,00 (16,00 GMT) daca va face o oferta formala sau daca renunta.

In comunicat, gigantul american a precizat ca a supus discutiei consiliului de administratie al AstraZeneca, in 5 ianuarie, o oferta de 46,61 lire (56,59 euro) pe actiune, respectiv circa 58,8 miliarde de lire (71,4 miliarde euro, 98,7 miliarde dolari).

Dar britanicii au declinat oferta, dupa "discutii limitate la nivel inalt", care s-au finalizat in 14 ianuarie.

Revenind sambata cu oferta, Pfizer s-a lovit din nou de reticenta grupului britanic, care de aceasta data nici nu a demarat noi discutii.

"Motivatia Pfizer este de a incerca sa creeze frictiuni in sanul AstraZeneca pentru a forta grupul sa se aseze la masa negocierilor", crede Joshua Raymond de la City Index.

Anuntul Pfizer a determinat aprecierea puternica a titlurilor AstraZeneca. In jurul orei 08,15 GMT, cotatia crestea cu 14,47% la 4.670,5 pence, pe o piata in crestere in crestere cu 0,39%, depasind lejer pretul de oferta din ianuarie.

Ca si in cadrul primei propuneri, Pfizer, care incearca sa obtina recomandarea "unanima" a consiliului de administratie al AstraZeneca, are in vedere o oferta de actiuni si numerar care contine o "prima semnificativa" pentru actionarii AstraZeneca.

Daca fuziunea se concretizeaza, sediul noii entitati va fi la New York dar societatea va fi cotata pe Bursa din Londra.

Unii observatori afirma ca Pfizer doreste sa-si foloseasca enormele lichiditati obtinute in strainatate pentru a nu le repatria in Statele Unite, din motive de taxare.