Gigantul american Pfizer vrea sa cumpere concurentul sau britanic AstraZeneca pentru 100 miliarde dolari
Grupul britanic a apreciat insa ca oferta Pfizer "subevalueaza semnificativ" valoarea societatii si afirma ca se poate dezvolta de maniera independenta.
Dupa zile de speculatii care au urcat cursul actiunilor AstraZeneca pe bursa, numarul unu mondial a confirmat oficial intentia de a cumpara firma britanica si ca a abordat din nou subiectul, sambata, dupa respingerea unei prime oferte, in ianuarie.
Daca oferta Pfizer de aproape 100 de miliarde de dolari se concretizeaza, va deveni cea mai mare fuziune realizata vreodata in acest sector.
In conformitate cu codul bursier britanic, gigantul american va trebui sa indice cel tarziu pana in 26 mai, ora Londrei 17,00 (16,00 GMT) daca va face o oferta formala sau daca renunta.
In comunicat, gigantul american a precizat ca a supus discutiei consiliului de administratie al AstraZeneca, in 5 ianuarie, o oferta de 46,61 lire (56,59 euro) pe actiune, respectiv circa 58,8 miliarde de lire (71,4 miliarde euro, 98,7 miliarde dolari).
Dar britanicii au declinat oferta, dupa "discutii limitate la nivel inalt", care s-au finalizat in 14 ianuarie.
Revenind sambata cu oferta, Pfizer s-a lovit din nou de reticenta grupului britanic, care de aceasta data nici nu a demarat noi discutii.
"Motivatia Pfizer este de a incerca sa creeze frictiuni in sanul AstraZeneca pentru a forta grupul sa se aseze la masa negocierilor", crede Joshua Raymond de la City Index.
Anuntul Pfizer a determinat aprecierea puternica a titlurilor AstraZeneca. In jurul orei 08,15 GMT, cotatia crestea cu 14,47% la 4.670,5 pence, pe o piata in crestere in crestere cu 0,39%, depasind lejer pretul de oferta din ianuarie.
Ca si in cadrul primei propuneri, Pfizer, care incearca sa obtina recomandarea "unanima" a consiliului de administratie al AstraZeneca, are in vedere o oferta de actiuni si numerar care contine o "prima semnificativa" pentru actionarii AstraZeneca.
Daca fuziunea se concretizeaza, sediul noii entitati va fi la New York dar societatea va fi cotata pe Bursa din Londra.
Unii observatori afirma ca Pfizer doreste sa-si foloseasca enormele lichiditati obtinute in strainatate pentru a nu le repatria in Statele Unite, din motive de taxare.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Ne-am dat naiba:)