Premierul Victor Ponta a declarat joi, la Tulcea, ca sustine scoaterea la bursa a 15% din actiunile Portului Constanta, astfel incat aportul investitiilor private sa ajunga la o treime, celelalte doua urmand sa ramana la autoritatea locala si la Guvern, informeaza Agerpres.

"Portul Constanta, in viziunea Guvernului pe care-l conduc, trebuie sa aiba in primul rand o mai mare participare a investitorilor privati. Vom scoate pe bursa 15% din actiuni si vom avea pana la 35% investitori privati. O treime va ramane la Guvern, iar o alta la autoritatea locala. In multe state europene, participarea autoritatilor locale in porturi depaseste 51%, dar am considerat ca inca nu avem un management suficient la autoritatea locala. Mai mult, toti banii primiti din actiuni ii vom lasa in companie, iar in felul acesta vom avea transparenta, bani pentru investitii si o implicare similara unor exemple de succes din alte state", a declarat joi, la Tulcea, premierul Romaniei, Victor Ponta.

In ceea ce priveste portul din municipiul Tulcea, acesta a afirmat ca Ministerul Transporturilor a demarat procedurile pentru transferul acestuia din administrarea Administratia Porturilor Dunarii Maritime din Galati in cea a autoritatilor locale tulcene, sustinand ca exista si posibilitati ca in aceasta formula portul sa poata atrage fonduri europene.

In timpul declaratiilor de presa sustinute la Tulcea, seful Executivului Romaniei a anuntat mai multe investitii care se vor derula in perioada urmatoare in judetul Tulcea printre care modernizarea Aeroportului international Delta Dunarii, a DN Tulcea-Constanta, sprijinirea investitiei privind amenajarea sistemului de apa uzata din comuna Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii, a achizitionarii unui angiograf pentru Spitalul Judetean de Urgenta.

De asemenea, premierul a mentionat ca peste doua luni Comisia Europeana va da un raspuns Romaniei referitor la finantarea investitiei privind podul peste Dunarea intre orasele Macin si Tulcea si a mentionat ca prin instrumentul financiar Investitii Teritoriale Integrate judetul Tulcea va beneficia de cateva sute de milioane de euro pentru imbunatatirea conditiilor de trai ale persoanelor din Delta Dunarii si prezervarea mediului.

Prim-vicepresedintele PDL, Catalin Predoiu, a afirmat joi, intr-o conferinta de presa, ca democrat-liberalii vor sa-l impiedice pe premierul Ponta sa semneze hotararea de guvern prin care se doreste transferarea cu titlu gratuit a 13% din actiunile Portului Constanta catre Consiliul Local al orasului Constanta si a subliniat ca o astfel de actiune este ilegala.

Predoiu a sustinut ca Hotararea de Guvern prin care "se pregateste" trecerea a 13% din actiuni catre CL Constanta este ilegala pentru ca incalca legea privatizarii care nu prevede nicaieri faptul ca se poate face un transfer gratuit de proprietate