¬Grupul romanesc Policolor-Orgachim a redeschis, dupa o investitie de 3,6 milioane euro, fabrica de rasini din Ruse (Bulgaria) ce fusese distrusa intr-un incendiu in ianuarie 2012. Grupul are 350 de angajati in Romania si peste 600 in Bulgaria, iar pe termen mediu efectivele vor creste cu 100 de oameni. Cifra de afaceri cumulata pentru Romania si Bulgaria este de 65 milioane euro.

Fabrica Orgachim RuseFoto: Hotnews

La inceput de 2012 un incendiu pornit de la o scanteie a distrus in trei zile fabrica de rasini Policolor-Orgachim din orasul de frontiera Ruse. Ancheta a durat peste sase luni, iar apoi compania a refacut fabrica, a adus utilaje mai moderne si mai ales a investit pe partea de prevenire a incendiilor (filtre, ventilatie, sisteme avansate de alarma).

La fabrica redeschisa acum sunt produse rasini ce ajung a fi folosite ca materie prima in vopsele Policolor, dar si ale altor companii, printre tarile de export numarandu-se Romania, Grecia, Serbia, Cehia, Ungaria, Franta, Belgia si Austria.

La unitatea de la Ruse lucreaza 65 de oameni, iar capacitatea de productie este 20.000 de tone de rasini/an, acestea ajungand a fi folosite nu doar pentru vopsele Policolor, ci si in cele folosite de alte companii din domenii diverse precum auto, mobila, inginerie si energie eoliana.

Programul de modernizare s-a derulat pe o perioada de aproximativ 15 luni si a inclus colaborari cu furnizori de top, la nivel mondial. Printre acestea se numara companii cunoscute precum Siemens, Festo, Samson si JUMO din Germania, Eaton, Donaldson si Emerson din Statele Unite ale Americii.

"Noua fabrica de rasini este echipata la cele mai inalte standarde europene. Avem cea mai performanta instalatie de alimentare si distributie pentru energia electrica din Bulgaria si cel mai bun sistem de echipamente de automatizare si control, instalat intr-o fabrica de rasini din sud-estul Europei, care permite controlul simultan a 10.000 de parametri. Am achizitionat cel mai modern sistem de avertizare si stingere a incendiilor, dar si echipamente care reduc pierderile tehnologice, eficientizeaza consumul de energie electrica si contribuie la protectia mediului. Pe intreg procesul de reconstructie am lucrat cu peste 20 de subcontractori din Bulgaria", a explicat Razvan Mihai Garbur, general manager Orgachim Resins.

Afacerile Policolor au fost grav afectate de intamplarea de la fabrica, vanzarile anuale realizate de grup pe segmentul rasini scazand de la 11 milioane euro, la numai trei milioane euro, a spus Ion Florescu, presedinte al board-ului companiei, dar si al fondului investitii RC2 care detine Policolor. El a spus ca reluarea productie inseamna insa si recuperarea terenului pierdut, iar vanzarile vor reveni la nivelul dinaintea incendiului.

Policolor, care a preluat compania bulgara Orgachim in 1998, are acum peste 950 de angajati, dintre care 350 sunt in Romania si 600 in tara de la sud de Dunare unde, in afara de fabrica redeschisa acum, mai are inca doua unitati de productie. Este vorba de una de vopsele decorative si una de componente chimice, unitate care exporta anual in valoare de peste 10 milioane euro in Turcia. Peste 40% dintre angajati din Bulgaria lucreaza pe partea de vanzari.

Afacerile grupului in Romania sunt de 25-30 milioane euro, pe plan local existand o uzina care produce pentru segmentul auto, inclusiv vopsele pentru piata aftermarket, dar si vopsele care sunt utilizate de Dacia pe o serie de piese.

Presedintele board-ului director spune ca fondul de investitii RC2 nu are intentia de a vinde Policolor fiindca grupul are planuri de investitii si de dezvoltare, cel mai important fiind cel de relocare a fabricii din zona Theodor Pallady din Bucuresti. Pentru aceasta fabrica de vopsele a fost gasit un loc in cartierul Militari si, dupa ce va fi desemnat un constructor, lucrarile vor incepe si vor fi terminate dupa 20 de luni si cu investitii de 6-7 milioane euro.