Aproximativ 20.000 de angajati din Posta Romana sunt marti in greva japoneza, liderii sindicali amenintand ca daca cererile angajatilor nu vor fi solutionate nici dupa acest protest, vor intra in greva foamei, din aceasta saptamana, anunta Mediafax. Presedintele Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania, Matei Bratianu, a declarat, pentru Mediafax, ca aproximativ 20.000 de lucratori ai Postei Romane din toata tara vor purta marti, in timpul programului de lucru, banderole prinse pe brate, pentru a transmite in acest fel autoritatilor ca actiunile sindicale continua si ca mitingul de la Bucuresti nu a incheiat aceste demersuri.

Sindicalistii cer demiterea directorului general al Postei Romane, Ion Smeeianu, a directorului executiv Rosita Alexe si a oamenilor adusi de acestia. Totodata, sindicalistii solicita cresterea salariilor cu 20 la suta, plata orelor suplimentare, asigurarea de consumabile, achizitionarea de uniforme si genti postale, precum si angajarea de personal pe locurile vacante.

Liderul sindical a precizat ca in cursul acestei saptamani ar urma ca, impreuna cu alti membri din birourile executive judetene, sa intre in greva foamei.

"Facem demersuri ca greva foamei sa inceapa in aceasta saptamana. In prima zi voi intra eu si alti cinci-sase membri sindicali, urmand ca in cea de a doua zi sa se alature cel putin 40 de membri din birourile executive si, in a treia zi, probabil ca vom fi 80-100 de reprezentanti in greva foamei", a spus Matei Bratianu, precizand ca greva foamei va avea loc la Bucuresti.

Peste 2.500 de sindicalisti din Posta Romana din toata tara au protestat, duminica, la sediul Guvernului. Sindicalistii au cerut demiterea directorului general al Postei Romane, Ion Smeeianu, si a directorului executiv Rosita Alexe, ei anuntand ca daca cei doi nu vor fi demisi, liderii de sindicat vor intra in greva foamei.

Angajatii Postei Romane spun ca au salarii extrem de mici, in conditiile in care conducerea companiei incaseaza sume de ordinul miilor de euro, fiind dat ca exemplu directorul Ion Smeeianu care, potrivit sindicalistilor, castiga 11.000 de euro pe luna. De altfel, mai multi angajati ai Postei au venit la protest cu fluturasul de salariu in care aratau ca, pentru sase ore de munca pe zi, au primit lunar salarii cuprinse intre 224 de lei si 331 de lei.

Ei s-au plans si ca, pe langa faptul ca primesc foarte putin, muncesc foarte mult, in contextul in care Posta Romana are in acest moment 1.500 de posturi vacante care sunt "inghetate" de conducere pentru reducerea costurilor.

Postasii au inceput protestele in 7 mai, cand au pichetat sediul cental al Postei Romane si sediile prefecturilor.

Dupa greva japoneza de marti, postasii vor iesi din nou in strada joi, cand vor picheta, de ora 10.00, sediile oficiilor judetene de Posta si sediul Postei Romane din Capitala.