Guvernul Romaniei a aprobat in sedinta din 13 mai 2014, Ordonanta de Urgenta privind unele masuri pentru diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria de aparare. Prin Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern, sunt anulate obligatiile fiscale in suma de 1,1 milioane lei datorate de unii operatori economici din industria de aparare, informeaza Ministerul Economiei.

Potrivit acestuia, actul normativ vizeaza numai operatorii economici cu capital integral de stat din industria de aparare care sunt de interes strategic pentru statul roman si au o pondere semnificativa in productia de armament munitie, blindate, furnizori de baza pentru Fortele Sistemului National de Aparare. Ministerul Economiei sustine ca pe langa stergerea datoriilor sunt necesare alte actiuni de reorganizare si restructurare pentru operatorii economici din industria de aparare, care sa conduca la viabilizarea acestora.

Totodata, in cazul operatorilor economici la care statul este actionar integral sau majoritar, se poate aproba, in conditiile legii si cu respectarea procedurilor privind ajutorul de stat, conversia in actiuni a obligatiilor fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala si obligatiile fiscale catre fondul de risc ca urmare a imprumuturilor externe garantate de stat.

Masurile propuse prin aceasta Ordonanta de Urgenta nu se aplica operatorilor economici cu capital majoritar de stat si nici operatorilor economici din industria de aparare care produc sau comercializeaza produse care nu sunt destinate unor scopuri militare.

"Pentru adoptarea acestei Ordonante de Urgenta s-a avut in vedere faptul ca operatorii economici din industria de aparare care sunt de interes strategic pentru statul roman inregistreaza arierate bugetare si, in prezent, nu exista surse de finantare pentru stingerea acestor obligatii. De asemenea, urgenta unor astfel de masuri este data si de actualul context regional geopolitic, care impune intarirea capacitatii de aparare a Romaniei prin actiuni imediate de redresare economico-financiara a acestor operatori economici", a declarat Constantin Nita, Ministrul Economiei.

Totodata, la adoptarea Ordonantei de Urgenta in cauza, s-a tinut cont de dispozitiile art. 346 din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene, potrivit carora orice stat membru poate lua masurile pe care la considera necesare pentru protectia intereselor esentiale ale sigurantei sale si care se refera la productia sau comertul cu armament, munitie si material de razboi, precum si de faptul ca masurile propuse nu distorsioneaza concurenta pe piata interna pentru produsele ce nu sunt destinate unor scopuri specific militare.

Masura anularii obligatiilor fiscale datorate de unii operatori economici din industria de aparare vizeaza urmatoarele companii: S.C. Tohan SA, S.C. Carfil SA, S.C. Metrom SA, S.C. Uzina Mecanica Cugir SA, S.C. Fabrica de Arme Cugir SA, S.C. Uzina Mecanica Plopeni SA, S.C. Uzina Mecanica Sadu SA, S.C. Uzina Mecanica Mija SA, S.C. Uzina Automecanica Moreni SA, S.C. Arsenal-Resita SA, S.C. Uzina Mecanica Bucuresti SA, S.C. Electromecanica Ploiesti SA, S.C. Uzina de Produse Speciale Dragomiresti SA, S.C. Pirochim Victoria SA, S.C. Fabrica de Pulberi SA Fagaras.