Statul isi va pastra controlul asupra fabricii de medicamente Antibiotice Iasi, care nu se va vinde, a anuntat sambata premierul Victor Ponta, potrivit Agerpres.

El a declarat, dupa ce a vizitat o sectie de productie a companiei iesene, ca "Antibiotice este o unitate strategica pentru Romania" si "va ramane in continuare in proprietatea majoritara a statului roman".

"La Antibiotice Iasi, actionar majoritar este statul si este un exemplu ca exista societati la care Guvernul este actionar si pot sa functioneze foarte bine. Am anuntat foarte clar ca nu se vinde Antibiotice, asa incat nu am avut oferte, ca nu e de vanzare si nici nu va fi", a afirmat Ponta.

Premierul a adaugat ca Antibiotice Iasi este "un brand national", "nu este doar o simpla unitate de productie".

El a aratat ca statul a reusit salvarea Antibiotice "de toate pericolele din ultimii 15 ani".

Ponta a solicitat conducerii companiei sa se implice in gasirea unor solutii pentru redresarea Institutului National de Cercetare si Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie ''Cantacuzino''.

El a declarat, la Iasi, ca Institutul Cantacuzino este, alaturi de Antibiotice, un brand romanesc, care se afla "intr-un moment dificil".

"Am vrut sa ii felicit si sa le mai dau o sarcina. Stiti cum se spune: cine munceste bine mai primeste o sarcina si sunt convins ca se vor achita foarte bine. Speram ca managementul atat de performant de la Antibiotice sa ne ajute sa salvam un alt brand romanesc, Institutul Cantacuzino, care, din pacate, nu a avut sansa de a avea oameni la fel de profesionisti sau de bine intentionati si care inca se afla inca intr-un moment dificil", a afirmat Ponta.

El a cerut ca specialistii de la Antibiotice sa formeze o echipa, alaturi de ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, dar si de specialistii de la INCDMI ''Cantacuzino'', pentru a salva institutul.

"Pe baza managementului si a bunei credinte pe care au dovedit-o cei de aici, de la Antibiotice, impreuna cu domnul ministru Banicioiu, cu toata echipa de la Cantacuzino, cred ca putem salva si al doilea brand romanesc si in felul acesta vom avea satisfactia de a importa mai putin si de a avea mai multa siguranta in ceea ce priveste productia de medicamente si inclusiv de a creste exporturile, pentru ca Antibiotice este prezenta in toate continentele", a precizat Ponta.