Visa Inc. si MasterCard Inc. au la dispozitie sase saptamani pentru a decide daca o noua lege adoptata in Rusia si care le cere sa plateasca sute de milioane de dolari pentru a opera in aceasta tara merita costul, scrie Bloomberg, care spune ca, deocamdata, raspunsul Visa este "niet".

Actualele solicitari ale Rusiei "depasesc ceea ce suntem dispusi sa facem", a declarat luni directorul executiv al Visa Charlie Scharf, in cadrul unei conferinte a investitorilor, la Boston.

Scharf si directorul MasterCard Ajay Banga au afirmat ca discuta cu parlamentarii rusi despre schimbarea acestei legislatii, adoptata ca raspuns la sanctiunile americane impuse in urma crizei ucrainene.

Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, a cerut celor doua companii sa-si indeplineasca obligatiile fata de clientii lor si sa ramana in Rusia.

Dupa ce Visa si MasterCard au stopat efectuarea de plati pentru patru banci rusesti, in urma sanctiunilor americane, Rusia a adoptat o lege prin care creeaza propriul sau sistem de plati si a impus noi reguli pentru firmele straine, care includ amenzi pentru neefectuarea serviciilor si un depozit de garantie obligatoriu.

"Ceea ce au facut Visa si MasterCard a fost o violare a contractelor lor cu clientii russi, nu cu bancile, ci cu acele persoane individuale care au avut incredere in aceste sisteme de plati", a spus Medvedev, intr-un interviu acordat Bloomberg TV.

Pe de alta parte, ministrul rus de Finante a afirmat, citat de agentia Interfax, ca cele doua companii vor continua sa activeze in Rusia.