Dupa ONU, Banca Mondiala a lansat joi un semnal de avertisment fata de cresterea preturilor alimentare pe glob, prima in aproape doi ani, determinata in special de criza din Ucraina, de seceta persistenta din anumite regiuni ale Statelor Unite si cererea puternica la nivel mondial, scrie AFP.

Intre ianuarie si aprilie, preturile principalelor alimente de baza au crescut cu 4% in intreaga lume, punand punct declinului "continuu" dupa varful din vara lui 2012, arata BM, in raportul sau trimestrial.

"Ingrijorarile meteorologice, incertitudinile politice si fluctuatiile monedelor nu sunt disociabile unele de altele", afirma Ana Revenga, vicepresedinte al Bancii insarcinat cu reducerea saraciei.

In primele trei luni ale anului, cresterea este sensibila in special la grau (+18%), zahar (+13%) sau porumb si intervine in ciuda previziunilor de recolte record in acest an, noteaza BM.

Seceta persistenta din anumite regiuni ale Statelor Unite si cererea puternica la nivel mondial, in special din China, explica in mare parte acest avans. Dar nici criza din Ucraina nu este straina de fenomen, noteaza institutia.

Al treilea exportator mondial de porumb si al saselea de grau, Ucraina afiseaza cresteri spectaculoase pe fondul profundei crize politice si economice pe care o traverseaza.

Intre ianuarie si aprilie, cotatia porumbului a crescut cu 73% in Ucraina iar cea a graului cu 37%, provocand inflamarea cotatiilor mondiale.

"Tensiunile geopolitice din Ucraina nu au perturbat inca exporturile dar ar putea avea un impact asupra productiei viitoare si a comertului iar incertitudinea creste", se arata in acest raport.

Si alte tari se confrunta cu tensiuni politice si economice. Intr-un an, pretul fainei a crescut cu 70% in Argentina.

Cresterea mondiala a fost insa limitata de declinul de 12% al cursului orezului, un aliment de baza in numeroase tari din sud.

Global, preturile alimentare sunt inferioare cu 2% fata de nivelul din urma cu un an.