Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) si BSA | The Software Alliance marcheaza incheierea "Festivalului Ars Praeventiva" dedicat liceenilor bucuresteni,in cadrul unui eveniment organizat la Palatul National al Copiilor. Trupa FAUST, castigatoare a celei de-a doua etape a festivalului, cea a interpretarii scenariilor de teatru, apartine Colegiului National Grigore Moisil, Bucurestisi este coordonata de doamna profesor Alexandra Dragomirescu. Trupa a sustinut in fata a peste 100 de tineri din Bucuresti spectacolul "Alter Ego-ul Evei", care a evidentiat consecintele unui comportament iresponsabil in utilizarea tehnologiei. Creativitatea si talentul membrilor trupei au fost premiate cu telefoane WindowsNokia Lumia.

Ars PraeventivaFoto: webPR.ro

Aflat la prima editie, festivalul a avut ca tematica specifica Fetele tehnologieisi a incurajat tinerii sa abordeze intr-un mod creativ si atractiv subiectul utilizarii in siguranta a calculatorului, a software-ului si a comunicatiilor electronice.

Alexandra Dragomirescu, profesor coordonator: "Alege sa fii in siguranta pe Internet! Foloseste-l cu grija, nu-l lasa sa te distruga! Acesta este mesajul piesei Alter ego-ului Evei , interpretata de 6 elevi din trupa Faust a Colegiului National Grigore Moisil din Bucuresti. Pentru noi, implicarea in proiectul initiat de Politia Romana si BSA a insemnat un moment definitoriu, am avut sansa de a ne dezvolta abilitatile interpretative sub atenta indrumare a actorului Aurel Sorin Sandu (Teatrul Masca), dar mai ales, am putut da viata pe scena Palatului National al Copiilor unor personaje influentate, dependente de tehnologie, unui mesaj asupra caruia fiecare adolescent, fiecare spectator este invitat sa reflecteze. Multumim Politiei Romane si BSA pentru sansa de a ne adresa artistic generatiei noastre!"

Festivalul Ars Praeventivaare ca scop prevenirea delincventei juvenile si a victimizarii minorilor, doua aspecte prioritare pentru activitatea Politiei Romane care vizeaza tinerii. Aceasta initiativa, insa, constituie o inovatie in ceea ce priveste abordarea subiectului riscurilor si consecintelor unui consum iresponsabil de tehologie in randurile tinerilor, prin combinarea elementelor didactice cu cele artistice.

Transmiterea unui mesaj corect vizavi de siguranta la interactiunea cu Internetul, de utilizare corecta a calculatorului, a software-ului si a comunicatiilor electronice este esentiala pentru ca deprinderile de consum tehnologic ale tinerilor pot fi corectateatunci cand se intervine la timp. Astfel, incurajarea si sustinerea acestora in a aborda problematici specifice generatiei lor este benefica pentru ca ii determinasa devina mai constienti si mai responsabili, sa nu ignore riscurile, imbunatatindu-le, astfel, abilitatile de protectie in fata pericolelor.

Magda Popescu, BSA Outside Counsel in Romania: "Ii felicit pe castigatori si sper ca toti participantii la concursurile si evenimentele din cadrul Festivalului desfasurat in anul scolar 2013-2014 au beneficiat de informatii si lamuriri cu privire la utilizarea sigura si legala a tehnologiei."

Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii, co-organizator al festivalului, desfasoara in mod constant programe si campanii care au ca scop informarea minorilor cu privire la evitarea comportamentelor delictuale si asumarea masurilor de autoprotectie.

Comisar-sef Constantin Stroescu, seful Institutului de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii din cadrul IGPR: - "Ne bucuram ca, prin proiectul care se incheie astazi, am reusit sa mobilizam energiile creatoare ale tinerilor din liceele bucurestene. Demersul din acest an si-a propus sa asigure un plus de informatie adolescentilor, ale caror preocupari se canalizeaza, intr-un procent considerabil, catre utilizarea calculatoarelor si a comunicatiilor electronice. Speram ca festivalul de teatru ARS PRAEVENTIVA sa devina o traditie si o zona de interes pentru elevi si cadrele didactice." Mai multe informatii despremodul in care s-a desfasurat proiectul, precum si recomandari de navigare in siguranta pe Internet pentru tineri, pot fi gasite la www.softwareculicenta.ro, in sectiunea dedicata.

Festivalul ARS PRAEVENTIVA, editia 2013-2014, a fost organizat de catre Inspectoratul General al Politiei Romane, prin Institutul pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii si BSA | The Software Alliance. Partenerii proiectului au fost:Teatrul Masca, al carui director, domnul Mihai Malaimare, a fost si presedintele juriului, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, Microsoft Romania, Oficiul Roman Pentru Drepturile de Autor, Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC), Palatul National al Copiiilor, Televiziunea Romana (partener media) si platforma de stiri online Hotnews (partener media).

Despre Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR)

Inspectoratul General al Politiei Romane (www.politiaromana.ro), in baza prevederilor Legii nr. 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane, cu modificarile si completarile ulterioare intreprinde, prin structurile sale specializate, masuri specifice pentruprevenirea si combaterea delincventei juvenile si a victimizarii minorilor.

Contact: Inspectoratul General al Politiei Romane, prevenire@politiaromana.ro

Despre BSA

BSA | The Software Alliance (www.bsa.org) este principalul promotor al industriei de software la nivel mondial. Este o organizatie a unor companii de clasa mondiala care investesc anual miliarde de dolari pentru a crea solutii software ce contribuie la dezvoltarea economica si la imbunatatirea vietii moderne. Prin cooperarea cu autoritatile publice la nivel international, suportul acordat pentru asigurarea respectarii proprietatii intelectuale si prin activitatile educationale, BSA extinde orizonturile lumii digitale si construieste incredere in noile tehnologii pe care le promoveaza.