Ministerul Transporturilor a demis joi administratorii Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti si a numit un Consiliu de Administratie interimar, a anuntat Fondul Proprietatea, actionar minoritar al companiei care administreaza aeroporturile Capitalei, sustinand ca "exista dovezi" ca Adunarea Generala a Actionarilor a avut loc fara respectarea prevederilor legale, transmite Mediafax.

Surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro ca ministrul Transporturilor, Dan Sova, a venit personal la sedinta de joi pentru a forta demiterea managerilor privati, in ciuda rezultatelor bune inregistrate de companie de la instalarea guvernantei corporatiste cerute de partenerii externi - FMI, Banca Mondiala,si Comisia Europeana.

Administratorii inlocuiti sunt Radu Merica (presedintele CA), Liviu Radu (director general), Marius Bodea, Bogdan Gaurean si Adrian Cighi.

"Franklin Templeton Investment Management Limited UK Bucharest Branch, in calitatea sa de Unic Administrator si Manager de Fond al SC Fondul Proprietatea SA este profund dezamagit sa ia act de o decizie luata in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor care a avut loc astazi la CN Aeroporturi Bucuresti SA, prin care intregul Consiliu de Administratie al companiei a fost demis si inlocuit cu un nou Consiliu interimar, care a fost selectat fara a avea in vedere prevederile OUG 109/2011", se arata intr-un comunicat al administratorului FP.

Schimbarea vine in conditiile in care rezultatele raportate de companie in 2013 sunt "foarte incurajatoare", profitul net crescand cu 35,5%, la 71,96 milioane lei si traficul de pasageri "incepand sa arate semne de accelerare" in urma introducerii unor rute noi in a doua jumatate a anului 2013, potrivit sursei citate.

"Exista dovezi clare care arata ca aceasta adunare a actionarilor a avut loc fara a se respecta prevederile legale in ceea ce priveste convocarea si cerintele de cvorum, asa cum sunt acestea reglementate prin Art. 117 si 121 din Legea nr. 31/1990, urmand sa analizam cu atentie implicatiile legale ale acestor fapte", se spune in comunicat.

Administratorul FP apreciaza ca o schimbare atat de rapida si completa a conducerii, in special avand in vedere posibilitatea nerespectarii prevederilor OUG 109/2011 si ale Legii nr. 31/1990, ar putea avea efecte negative asupra performantei financiare a CN Aeroporturi Bucuresti SA si asupra credibilitatii Guvernului in ceea ce priveste eforturile de imbunatatire a implementarii standardelor adecvate de guvernanta corporativa in companiile de stat.

Vanzarile Aeroporturi Bucuresti ar urma sa creasca cu 4,8% in acest an, de la 645,8 milioane lei la 676,8 milioane lei, dar profitul anticipat este de 2,2 ori mai mic, avand un nivel bugetat de 25,3 milioane lei, de la un castig de 56,3 milioane lei in 2013, potrivit unui raport FP, actionar cu o participatie de 20% la compania controlata de stat, prin Ministerul Trasporturilor.

Compania a anuntat la finele lunii ianuarie ca anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri preliminata de 613 milioane lei, in urcare cu 10%, la un profit brut de 78 milioane lei, iar cele doua aeroporturi pe care le administreaza au fost tranzitate de 7,64 milioane pasageri, in crestere cu 1,3% fata de 2012.

La nivelul primului trimestru, traficul aerian a depasit 1,5 milioane de pasageri pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti si Aeroportul International Bucuresti - Baneasa Aurel Vlaicu, numarul pasagerilor fiind mai mare cu 4,5% fata de perioada similara a anului trecut.

Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti si-a inceput activitatea in 2010, prin fuziunea societatilor care gestionau cele doua aeroporturi din Capitala.