Membrii Consiliului de Administratie al CFR Marfa au fost demisi, miercuri seara, in urma unei sedinte cu actionarii companiei, a confirmat pentru HotNews.ro presedintele demis al CA CFR Marfa, Liviu Radu. Consiliul de Administratie al CFR Marfa fusese numit conform prevederilor OUG 109/2011, ordonanta privind managementul privat in companiile de stat.

Liviu RaduFoto: Agerpres
  • Surse apropiate discutiilor dintre guvern si delegatia FMI-BM-CE au declarat pentru HotNews.ro ca Dan Sova le-a transmis reprezentantilor troicii ca vrea sa scoata companiile controlate de Ministerul Transporturilor de sub incidenta guvernantei corporative (OUG 109/2011).

"Au fost reprezentantii Adunarii Generale a Actionarilor la sedinta. S-au prevalat de un articol de lege pentru a ne demite. Eu consider ca nu am avut niciodata actiuni care sa prejudicieze compania. Voi discuta cu colegii mei si vom vedea ce facem", a declarat Radu pentru HotNews.ro.

Potrivit lui Radu, sedinta CA a inceput miercuri in jurul orei 16 si s-a terminat noaptea tarziu.

"La sedinta au fost membrii AGA, insa nu ii stiu pe toti pentru ca si AGA a fost schimbata de curand. A mai fost si domnul Adrian Nica, seful Corpului de Control de la Minister", a declarat Radu.

Consiliul de Administratie ce tocmai a fost demis era in functie de la inceputul anului 2013.

In 2013, CFR Marfa si-a redus puternic pierderile

In 2013, potrivit unui raport al Ministerului Transporturilor realizat in mai 2014, CFR Marfa si-a redus arieratele fata de 2012 cu 1.411.435 mii lei.

Potrivit Ministerului Transporturilor, CFR Marfa a inregistrat in 2013 o pierdere bruta de 163.511.000 lei fata de 405.086.569 in 2012 (raport anual).

UPDATE 15:00Digi24 prezinta noul Consiliu de Administratie numit de catre Ministerul Transporturilor:

  • Din noul CA al companiei feroviare fac parte Mircea Florin Biban (inspector sef la Inspectoratul de Siguranta Feroviara Cluj in cadrul Autoritatii de Siguranta Feroviara Romana), Alina Paraiala (director de cabinet al ministrului Transporturilor), George Buruiana, care a facut parte din vechiul CA, Dan Toader (consilier la Ministerul Transporturilor, potrivit ultimei declaratii de avere de pe site-ul institutiei), Dan Jianu, Vasile Rodin-Calomfirescu si Elena Viorica Merticariu (consilier personal la cabinetul secretarului de stat, conform celei mai recente declaratii de avere de pe site-ul institutiei).

Demiteri si demisii peste tot la CFR

Demiterea intregului Consiliu de Administratie de la CFR Marfa vine la mai putin de o luna dupa ce directorul general al CFR Marfa, Dan Valentin Belcea, numit in functie in luna aprilie, a demisionat de la conducerea transportatorului feroviar de stat, invocand motive personale.

Asemanator, si directorul CFR Calatori Valentin Dorobantu a demisionat miercuri din functie.

Schimbare in forta si la Compania de Aeroporturi

Revocarea intregului CA CFR Marfa vine dupa ce Ministerul Transporturilor a revocat si conducerea privata de la Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti si, in urma cu o luna, a schimbat si jumatate din Consiliul de Administratie de la Tarom.

Ministrul Transporturilor, Dan Sova, a schimbat saptamina trecuta managementul privat al Companiei Aeroporturi Bucuresti intr-o sedinta contestata de Fondul Proprietatea - actionar minoritar al companiei.

Radu Merica, presedintele Consiliului de Administratie demis, compara actiunea intempestiva a lui Dan Sova cu nationalizarile comuniste din anii 50: "O demonstratie de forta demna de nationalizarile comuniste de anii 50 cand ocupai o companie privata cu politia, cu Securitatea".

"Faptul ca exista o tacere in lumea politica ne arata foarte clar ca niciun partid nu isi doreste de fapt managementul privat", mai spune Merica.