Privatizarea Oltchim a esuat: nici o oferta depusa pentru combinatul din Ramnicu Valcea
Oltchim SA este administrata de un consortiu de administratori judiciari: RomInsolv SPRL si BDO Business Restructuring SPRL.
Ministerul arata intr-un comunicat de presa ca unii dintre investitorii care au achizitionat Caietul de sarcini au cerut amanarea datei de depunere a ofertelor angajante. Ca atare, consortiul de administratori judiciari va convoca Adunarea creditorilor pentru a cere repetarea procedurii de privatizare.
Pentru ministrul economiei, Constantin Nita, acest lucru nu ar fi o problema. "Daca privatizarea nu reuseste pe 6 iunie, vom reusi alta data", a declarat Constantin Nita, in cadrul conferintei Energy Investors Summit.
Acesta sustine ca in ciuda amanarilor repetate ale privatizarii, Oltchim nu va fi inchis niciodata. "Tot primesc semnale ca Oltchim trebuie inchis. Guvernul nu va inchide niciodata Oltchim". Potrivit acestuia, este nevoie de o restructurare a companiei pentru a nu mai fi pe pierderi. "Daca nu vor fi oferte termenul va fi amanat pentru repornirea unor linii", a precizat Nita.
"Este important sa nu mai faca pierderi si sa gasim finantare pentru repunerea in functiune a unor linii de productie. Sunt investitori care doresc sa preia Oltchim la pachet cu Arpechim. Ne aflam in negocieri cu Petrom pentru acest lucru", a mai spus Nita.
Termenul anterior de depunere de oferte a fost 28 martie, insa atunci niciun investitor nu s-a angajat sa cumpere actiunile detinute de Oltchim SA la Oltchim SPV. La sfarsitul lunii ianuarie 2014 a mai avut loc o amanare a depunerii de oferte. Atunci, administratorii judiciari au decis prelungirea termenului de depunere a ofertelor angajante de la 31 ianuarie la 28 martie 2014.
In luna martie s-au aratat cativa investitori interesati, insa niciunul nu a depus oferta angajanta. Investitorii interesati au fost un consortiu chinez format din Baota Petrochemical Group si Junlun Petroleum, omul de afaceri Stefan Vuza care detine Chimcomplex Borzesti, SIF Transilvania si un fond de investitii elvetian.
Reamintim ca Oltchim se afla in insolventa incepand cu 30 ianuarie 2013. Strategia de reorganizare judiciara propusa de consortiul de administratori judiciari a presupus crearea unei societati comerciale noi, respectiv Oltchim SPV, precum si procedura de selectie a ofertei angajante in vederea achizitiei partilor sociale ale Oltcim SPV. Oltchim SPV ar trebui sa preia activele viabile de la Oltchim SA, insa nu este clar care sunt aceste active viabile.
O tentativa de privatizare a Oltchim esuat in septembrie 2012, iar de atunci statul tot cauta solutii sa mentina combinatul in activitate.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Acum sunt pe-un leu nou sau, uneori, chiar pe-un euro.
Ce s-a păstrat din perioada 90 e că privarizările sunt, în general, de doi lei.
Ce-i care ii fac curte !!!,asata sa i-o spui lui mutu ,au pus ochii pe inoxul din PVC,pe Ni din electroliza,pe Ti ,si la urma pe fier vechi la gramada ;de la constructii metalice la vagoanele de marfa ,sa tot fie ceva la vro 15-20 mil euro .
Da bagabondul lozul !!!,ca are cine pone botul !!!,si privatizarea -i gata.
Locuri de munca - vro 2000 ,da da minus ,de unde plus !!!.
Prostii care i-au adus la guvernare pe USL au crezut in
milionul de locuri de munca si teapa lui Ponta.
Peste 10 -15 ani se asterne linistea in acele locuri,iar din platforma Oltchim se v-a alege :un loc cu verdeata unde
nu-i durere nici suspin ,iar nadejdea -i doar la SF ASTEAPTA !!!
Intre timp, situatia fostilor salariati care au fost disponibilizati in iunie 2013 si care au solicitat platile compensatorii promise s-a complicat in momentul in care pe fisele lor fiscale au aparut inscrisuri prin care se mentiona ca aceste plati au fost incasate. In consecinta acestia au protestat in ultimele zile atat in fata sediului Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP), cat si a Prefecturii pentru a fi lamuriti cu datele aparute pe aceste fise.