Cumparati vinuri online? Alegeti restaurantul si in functie de lista de vinuri? Credeti ca vinul romanesc ar trebui sa faca parte din brandul de tara, daca tot tot suntem intre primii 15 producatori mondiali si si intre primii consumatori europeni? Care sunt problemele pietei de vin si ale producatorilor de vin din Romania? Fondurile europene pentru viticultura au fost singurele accesate de Romania integral, se vor suplimenta oare? Cum e segmentata piata?

Florin Bejan si Catalin PaduraruFoto: Arhiva personala

La sfarsitul lunii mai, in Bucuresti, a avut loc un mare concurs de vinuri, numit IWBC, adica International Wine Contest Bucharest, care a reunit 19 tari, 170 de producatori participanti (fie direct, fie prin intermediul importatorilor), dintre care 56 romani. Practic, a fost un concurs de "Grand Slam" pentru aceasta regiune a Europei. Concursul a devoalat foarte bine ce se intampla acum pe piata de vinuri romaneasca si in productia de vin. Vom vorbi cu Florin Bejan, CEO al companiei Vinexpert, si cu Catalin Paduraru,"arbitru de vin", reprezentant al Romaniei la OIV (Organizatia Internationala a Viei si Vinului).

Pana acum vreo sapte-opt ani vinul romanesc nu era competitiv pe pietele internationale. Bulgarii, de pilda, stateau cu mult mai bine ca noi. Vinul romanesc era de slaba calitate, productia redusa. De atunci insa lucrurile au intrat intr-o schimbare accelerata. S-a dezvoltat piata, a crescut productia, consumul, iar consumatorii romani au devenit mai sofisticati si mai buni cunoscatori intr-ale vinului. Pentru ca, trebuie lamurit, vinul este un produs ce trebuie cunoscut si inteles, asa cum intelegi muzica clasica, treptat si nesfarsit.

I-am invitat pe doi dintre cei mai buni cunoscatori ai pietei de vinuri din Romania, Florin Bejan si Catalin Paduraru pentru a arunca o privire asupra pietei si productiei de vin in tara, dar si asupra pietei internationale si a felului cum se pozitioneaza vinul romanesc. Cum a evoluat vanzarea online de vinuri si cum se segmenteza acum piata? Care sunt tendintele in consumul de vin si cum alegem vinul, ce inseamna un vin premium si super premium?

Florin Bejan este CEO al companiei Vinexpert. Catalin Paduraru este “arbitru de vin”, reprezentant al Romaniei la OIV (Organizatia Internationala a Viei si Vinului)

  • Intalnirea s-a incheiat