PDL a decis initierea unei comisii parlamentare de ancheta cu privire la facturarea certificatelor verzi in 2012, bucurandu-se de acceptul grupului PNL din Camera Deputatilor. a declarat marti deputatul Lucian Bode, secretar executiv al partidului, potrivit Agerpres. Initiativa PDL vine dupa ce DNA i-a retinut pe Claudiu Dumbravanu, vicepresedinte reglementatorului in energie (ANRE), Florin Gugu, director ENEL, si Gheorghe Ciubotaru, asociat Electroalfa, cei trei fiind acuzati ca ar fi distorsionat mecanismul de formare a pretului final al facturilor platite de consumatori astfel incat acestea ar fi fost facturate de doua ori.

"BPN al PDL a decis astazi initierea unei comisii de ancheta parlamentara privind escrocheria certificatelor verzi facturate de doua ori romanilor in anul 2012. Avem acceptul colegilor din grupul PNL de la Camera Deputatilor. Am convenit impreuna cu ei sa demaram chiar de astazi aceasta actiune, sa constituim aceasta comisie de ancheta. Mai mult, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, dupa cum stiti, este o institutie independenta aflata in subordinea Parlamentului Romaniei", a spus Lucian Bode.

El a explicat ca temeiul legal care reglementeaza facturarea certificatelor verzi de catre furnizorii de energie electrica pentru consumatorii finali este Legea 134/2012, art. 8 alineatele (4), (5) si (6).

"Contravaloarea certificatelor verzi inainte de aparitia Legii 134/2012 era recunoscuta in tarifele pentru energie electrica, mai exact era facturata consumatorilor de energie electrica. In conformitate cu prevederile Legii 134/2012, in factura de energie electrica transmisa consumatorilor finali valoarea certificatelor verzi se factureaza separat, fata de tarifele pentru energie electrica. (...) In anul 2012, dupa aparitia Legii 134/2012, mai multi furnizori de energie electrica, in opinia noastra, in opinia domnului presedinte al ANRE, toti cei opt mari furnizori de energie electrica, in opinia DNA, doar un singur furnizor de energie electrica, au evidentiat separat in factura de energie electrica valoarea certificatelor verzi, dar, atentie!, omit sa le scada din tarifele pentru energie electrica. Astfel, acestea sunt facturate de doua ori catre consumatorii de energie electrica din Romania, vorbesc de consumatorii din piata de energie reglementata", a precizat Bode.

El a adaugat ca ANRE ajunge la concluzia ca operatorii de furnizare a energiei electrice din Romania trebuie sanctionati pentru incalcarea legislatiei cu un procent reprezentand 4,75% din energia furnizata in intervalul respectiv de timp.

"Aceste penalitati constau practic in reducerea tarifelor catre consumatorii de energie electrica din piata reglementata cu echivalentul a 125 de milioane de lei. La solicitarea celor prinsi cu mana-n buzunarul romanilor, ANRE accepta esalonarea platii celor 125 de milioane de lei in mai multe transe, prima transa reprezentand aproximativ, din informatiile pe care le avem, 50 de milioane de lei, acel procent vehiculat in spatiul public de 1,3%, urmand ca procesul sa continue pana la recuperarea intregii sume platita de doua ori de catre romani", a mai declarat Bode.

El solicita Guvernului si ANRE sa faca publice numele furnizorilor care ar fi facturat de doua ori valoarea certificatelor verzi.

"Solicit Guvernului Romaniei si ANRE sa faca cunoscut opiniei publice care operatori de furnizare a energiei electrice din Romania au facturat in 2012 de doua ori contravaloarea certificatelor verzi catre consumatorii casnici de energie electrica. Care este valoarea acestora si in ce interval de timp s-a produs aceasta hotie? Cea de-a doua solicitare catre Guvernul Romaniei si ANRE este urmatoarea: de ce ANRE nu a comunicat public nicio informatie in momentul in care a descoperit furtul din buzunarul romanilor? In baza carui mandat, ANRE a decis sa esaloneze prejudiciul descoperit", a mai spus Bode.

Intrebat daca forul parlamentar de ancheta initiat de PDL poate functiona in conditiile in care deja exista o investigatie a DNA pe aceeasi tema, el a spus: "Nu m-am referit la ce contine acea ancheta. Dupa cum ati vazut, acel vicepresedinte al ANRE a conditionat acel procent de 1,3% catre Enel de cedarea unor lucrari, cum rezulta din comunicatul DNA, catre Electroalfa Botosani. Nu are legatura cu subiectul nostru. Noi vorbim aici de toti furnizorii de energie electrica mari din Romania - Enel, EOn, CEZ si Electrica. Noi vrem sa aflam daca toti au procedat la fel, daca toti au omis sa scoata din tarif, facturand practic de doua ori. O data introducand certificatele verzi in tarif si a doua oara facturand certificatele verzi asa cum prevede Legea 134/2012".

Amintim ca DNA a anuntat in seara zilei de 5 iunie ca i-a retinut pe Claudiu Dumbravanu, vicepresedinte reglementatorului in energie (ANRE), Florin Gugu, director ENEL, si Gheorghe Ciubotaru, asociat Electroalfa. Florin Gugu lucrat si el pana in 2005 la ANRE, inainte de a ajunge la ENEL. Cei trei sunt acuzati ca ar fi distorsionat mecanismul de formare a pretului final al facturilor platite de consumatori.

Potrivit procurorilor, ANRE a descoperit ca ENEL a impus o dubla taxare a certificatelor verzi catre consumatori in 2012. Cu alte cuvinte, a umflat factura consumatorilor. ENEL urma sa fie sanctionata cu reducerea tarifelor cu un procent de 6%. Numai ca nu s-a intamplat asa. Potrivit DNA, Dumbravanu (reprezentant al arbitrului pietei) s-a inteles cu Florin Gogu (reprezentant al ENEL, un jucator din piata) ca sanctiunea sa fie de doar 1,3% in loc de 6%, mecanism din care ENEL castiga foc 2,5 milioane de euro.

In schimbul acestui "serviciu", ENEL trebuia sa acorde anumite contracte substantiale unei firme cu care vicepresedintele ANRE avea legatura: doua contracte de 407.199,10 lei catre firma SC ELECTROALFA INTERNATIONAL.

Relatiile reciproc avantajoase dintre Dumbravanu si Gugu nu se opresc aici, vicepesedintele ANRE continuand sa fie "omul din interior" pentru directorul ENEL si sa-i ofere diferite avantaje economice in dauna statului si sa-l tina la control cu ce controale urmau sa se faca la ENEL si ce vizau acestea.

HotNews.ro a aratat in 2010 cum au ajuns consumatorii sa plateasca investitiile nerealizate ale ENEL.

Problemele de la ENEL a facut subiectul unei alte comisii parlamentare in primavara lui 2010, cand Anca Boagiu, vicepresedintele Senatului la acea vreme, a solicitat infiintarea unei comisii de ancheta la nivelul Senatului privind modul in care compania ENEL isi respecta obligatiile asumate prin contractul de privatizare.

In iunie 201, comisia de ancheta a facut public un raport foarte dur in care concluziona ca ENEL nu a realizat investitiile pe care si le-a asumat la Electrica Muntenia Sud, chiar daca in tariful de distributie sunt introduse elemente pentru toate tipurile de interventii.

"Cu toate ca pana in momentul de fata Electrica Muntenia Sud nu si-a respectat planul de investitii, tariful la consumator creste, ca si cum planul de investitii ar fi fost realizat 100%", se arata in raport.

Senatorii au mai concluzionat ca exista posibilitatea sa se faca tranfer de profit intre companiile din grupul ENEL, la unele din ele statul nefiind actionar si au acuzat compania de lipsa transparentei, fapt pentru care nu poate fi urmarit traseul banilor destinati investitiilor sau efectele unor contracte incheiate dupa privatizare.