Comisia Europeana lanseaza miercuri, o investigatie oficiala asupra masurilor fiscale propuse de catre Irlanda, Luxemburg si Olanda companiilor multinationale, precum Apple, scrie Wall Street Journal pe site-ul sau. Autoritatile de la Bruxelles se intreaba daca unele companii nu profita de "ajutoare ilegale de stat, mai favorabile decat permite regimul fiscal Uniunii Europene" scrie cotidianul economic citand o sursa apropiata situatiei.

Mai multe companii mari cum ar fi Apple, Google, Amazon sau Starbucks sunt in vizorul multor guverne occidentale pentru artificiile contabile pe care le folosesc si care le permit sa plateasca impozit foarte mic in unele tari.

Aceasta ancheta are loc in contextul unei actiuni mai ample a UE de combatere a evaziunii fiscale, un subiect a devenit o prioritate pentru liderii europeni.

In cazul in care ancheta "stabileste ca societatile au primit ajutoare de stat (Comisia), poate solicita o rambursare", mai scrie Wall Street Journal precizand totodata ca "astfel de cereri sunt rare".

In Statele Unite, o ancheta parlamentara a vizat in 2013 numeroasele filiale straine folosite de Apple pentru a se sustrage de la plata impozitelor pe zeci de miliarde de dolari din profituri.

Fara sa acuze grupul de actiuni ilegale, ancheta a subliniat in special pozitia Irlandei, acuzat in mod regulat ca face jocul multinationalelor prin stabilirea unor impozite mici pentru aceste companii, de doar 12,5%, in timp ce media in zona euro este de 23%.

Dupa aceasta ancheta parlamentara americana, unele companii precum Apple, care au sustinut mereu ca respecta legea, negociaza o rata de taxare chiar mai mica, sub 2%.