Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat luni ca Banca Industriala si Comerciala a Chinei va finanta proiectele convenite in urma cu un an de premierul roman si cel chinez, primele investitii urmand sa aiba loc la Centrala de la Rovinari si Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, transmite Agerpres.

Foto:

"Partea chineza a prezentat interesul foarte clar si decizia bancii de a sustine financiar proiectele de investitii. Este vorba de finalizarea Reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda si celelalte proiecte in domeniul energetic", a declarat Dragnea dupa intalnirea cu presedintele Bancii Industriale si Comerciale a Chinei, Huiman Yi.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a mai spus ca partea chineza si-a exprimat intentia de a sustine si investitii in infrastructura feroviara si realizarea trenului de mare viteza.

Presedintele Bancii Industriale si Comerciale a Chinei, Huiman Yi, a declarat la randul sau ca o echipa de specialisti ai bancii va veni in Romania pentru a analiza piata de investitii din tara noastra.

Dragnea: Vom folosi in continuare tehnologica CANDU. Chinezii vor investitii si intr-un parc euolian foarte mare

"Sunt foarte interesati sa inceapa sa se finalizeze negocierile pentru proiectele pe care le-am discutat pana acum si sigur, finantand proiecte care insumeaza valori extrem mari, poate peste 10 miliarde de euro, sigur ca analizeaza deja posibilitatea, fac investigatii in piata din Romania sa vada pe de o parte conditiile pe care sa le indeplineasca si pasii pe care trebuie sa-i urmeze, luand in mod serios in considerare sa deschida o filiala in Romania", a declarat dupa intrevedere Liviu Dragnea.

El a precizat ca tehnologia care se va folosi in continuare la Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda este tehnologia CANDU, nu se pune problema de alta tehnologie, deoarece intregul nostru sistem 'pe orizontala' este construit pentru aceasta tehnologie.

"Informatia importanta de astazi aceasta este, ne-au transmis decizia lor de a finanta atat proiectul Reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, cat si celelalte proiecte de productie energetica: Tarnita - Lapusesti si celelalte hidrocentrale care s-au discutat. De asemenea, este o investitie pe care o companie chineza vrea s-o faca in Romania, un parc eolian foarte mare si in ceea ce priveste agricultura", a aratat Dragnea.

Viceprim-ministrul a mai spus ca principiul investitiilor chinezesti este de tipul 'win-win', in care sa castige si partea romana si partea chineza iar partea romana a negociat in asa fel incat sa castige si Romania - comenzi in industria nationala, mii de locuri de munca, venituri in plus la bugetul de stat, consolidarea independentei energetice a Romaniei, precum si posibilitatea ca, dupa ce aceste proiecte se finalizeaza, Romania sa devina un actor important in domeniul furnizarii de energie.

"Atat in cadrul vizitei mele din martie, din China, cand m-am intalnit cu foarte multe companii, cat si in cadrul discutiilor de astazi, bancile chinezesti sunt destul de interesate sa investeasca si in constructia de autostrazi, dar ce este foarte important este sa ducem la capat primul proiect, vreau ca dupa atatia ani de discutii de discutii cu China, sa realizam ceva. Eu cred ca primul proiect la care vor incepe lucrarile in aceasta toamna, sper, este proiectul de la Rovinari si cred ca al doilea proiect va fi cel de la Cernavoda", a mentionat Liviu Dragnea.