Compania Chevron a finalizat activitatile de explorare a gazelor de sist la sonda de la Silistea-Pungesti, judetul Vaslui, dupa doua luni de foraj la adancimi de 3.000 de metri, urmand ca informatiile obtinute pe parcursul operatiunilor sa fie analizate pentru stabilirea potentialului zacamantului, transmite Mediafax.

Activitatile de explorare a gazelor de sist in extravilanul localitatii Silistea, judetul Vaslui, au fost finalizate de compania Chevron, la doua luni de la inceperea lucrarilor de foraj, care s-au realizat la adancimi de aproximativ 3.000 de metri.

Odata cu finalizarea lucrarilor, compania petroliera va analiza informatiile obtinute pe parcursul operatiunilor, in vederea stabilirii potentialului zacamantului de gaze de sist.

"Chevron anunta ca activitatile de foraj de explorare au fost finalizate la sonda sa din apropierea satului Silistea, judetul Vaslui. Activitatile de foraj au fost demarate la inceputul lunii mai 2014, dupa efectuarea tuturor verificarilor de siguranta si performanta, si au fost finalizate fara incidente. In prezent, Chevron analizeaza informatiile obtinute atat pe parcursul operatiunilor de foraj cat si in urma investigatiilor geo-fizice de sonda, pentru a intelege potentialul de resurse de gaze naturale din argilite¬, se arata intr-un comunicat transmis, marti, de oficialii companiei Chevron Romania.

Compania Chevron a demarat, la inceputul lunii mai, lucrarile de explorare a gazelor de sist in extravilanul localitatii vasluiene Silistea, comuna Pungesti, fiind prima locatie din Romania unde compania petroliera a inceput prospectiunile pentru identificarea unor posibile zacaminte neconventionale. Activitatile de foraj, realizate de firma Dafora Medias, au inceput la cinci luni de la demararea lucrarilor de amenajare a platformei pe care a fost amplasata sonda de foraj cu care vor fi scoase la suprafata probe de roci care, ulterior, vor fi analizate in laborator.

Sonda de explorare a gazelor de sist a fost amplasata in extravilanul comunei Pungesti, la 650 de metri de localitatea Silistea si 950 metri de satul Pungesti. suprafata totala pe care se intindea platforma de extractie fiind de 20.298 metri.

Dupa obtinerea certificatului de urbanism si a acordului de mediu in cursul anului trecut, Chevron a primit de la Consiliul Judetean Vaslui, in octombrie 2013, si autorizatia de construire pentru amenajarea platformei pe care este montata sonda de explorare a gazelor de sist. Lucrarile au inceput efectiv pe 2 decembrie 2013, cu o intarziere de o luna si jumatate din cauza protestelor localnicilor.

Societatea Chevron Romania mai detine trei acorduri de mediu in judetul Vaslui pentru explorarea gazelor de sist in localitatile Paltinis - Bacesti, Popeni - Gagesti si Puiesti. De asemenea, compania petroliera a mai obtinut, in aprilie 2014, si cea de-a doua autorizatie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare in perimetrul detinut la Puiesti.