Curtea de Conturi a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta in urma unui control efectuat in acest an la Compania Nationala "Administratia Porturilor Maritime" Constanta.

"Urmare a constatarilor consemnate in raportul de control incheiat anul acesta de catre Camera de Conturi Constanta la CN Administratia Porturilor Maritime Constanta SA, s-a aprobat prin Hotararea Plenului Curtii de Conturi nr. 162/19 iunie 2014 sesizarea organelor de urmarire penala competente", a comunicat Curtea de Conturi la solicitarea Mediafax.

Reprezentantii Curtii de Conturi au precizat ca sesizarea a fost depusa la Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta.

"Concomitent cu demararea procedurii de sesizare a organelor de urmarire penala competente se face valorificarea constatarilor consemnate in actul de control incheiat (...), precum si valorificarea actelor rezultate din aceste activitati", potrivit sursei citate.

Institutia nu a comunicat alte informatii privind acest subiect.

"In baza prevederilor legale specifice aplicabile domeniului de activitate al institutiei noastre, informatiile solicitate de dvs. au caracter public numai dupa incheierea procedurilor de valorificare (...) comunicarea oricaror informatii pe aceasta tema, fara a periclita procedura in timpul anchetei penale, fiind in sfera de competenta a organelor in drept", se arata in raspunsul Curtii de Conturi.

In prezent, Ministerul Transporturilor este actionar majoritar la Administratia Porturilor Maritime Constanta, cu 60%, iar Fondul Proprietatea si Primaria Constanta detin fiecare 20% din capital.

Guvernul si Primaria Constanta vor ca Ministerul Transporturilor sa cedeze 13% din actiuni Consiliului Local si sa listeze pe bursa un pachet de 14% din titluri. Posibilitatea cresterii participatiei Primariei Constanta a starnit numeroase critici din partea operatorilor portuari si a sindicatelor din port, dar si in mediul politic de la nivel central.