Compania aeriana Wizz Air a anuntat ca suspenda zborurile catre aeroportul din Tel Aviv pana miercuri noapte, in urma recomandarii facute de Autoritatea aeronautica federala din Statele Unite (FAA), din cauza riscului unor atacuri cu racheta.

"Ca urmare a recomandarilor emise de FAA catre companiile aeriene americane, Wizz Air a decis sa suspende operatiunile catre aeroportul Tel Aviv Ben Gurion pana miercuri, 23 iulie la miezul noptii. Wizz Air continua sa monitorizeze situatia, iar orice schimbare survenita va fi anuntata la momentul potrivit", se arata intr-un comunicat de presa al companiei, citat de Mediafax.

Si compania Tarom a anuntat marti seara, intr-un comunicat de presa, anularea cursei RO 153/4 Bucuresti - Tel Aviv - Bucuresti, "pentru ca nu putea fi operata in siguranta".

Autoritatea aeronautica federala din Statele Unite (FAA) a interzis toate zborurile avioanelor de pasageri americane in zona Israelului, timp de 24 de ore, din cauza conflictului intre armata israeliana si miscarea Hamas.

"Interdictia a fost emisa ca urmare a unui atac cu rachete care a avut loc la un kilometru si jumatate de Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv si se aplica doar companiilor aeriene americane", anunta Autoritatea aeronautica americana.

Din cauza incidentului, un avion Boeing 747 care zbura de la New York spre Tel Aviv, avand la bord 290 de persoane, a fost redirectionat spre aeroportul Charles de Gaulle din Paris.

"O casa a fost distrusa de o racheta cazuta in zona Kiryat Ono Yehud, la nord de pista Aeroportului Ben Gurion", au confirmat autoritatile israeliene.

Si Agentia europeana pentru siguranta aeriana (AESA) a recomandat companiilor europene sa evite cursele aeriene spre Israel, pana la stabilizarea situatiei, din cauza riscului unor atacuri cu racheta.

Companiile aeriene Air France, Lufthansa, Delta, Air Canada, EasyJet au decis suspendarea zborurilor spre Israel, din cauza rachetelor lansate de militanti Hamas in contextul conflictului cu armata israeliana, potrivit AFP.

De asemenea, companiile Delta Airlines, US Airways si United Airlines au anulat mai multe zboruri spre Israel in cursul zilei de marti. Decizii similare au luat companiile Brussels Airlines, EasyJet, Air Canada si KLM.

Miscarea islamista Hamas a lansat mii de rachete spre teritoriul israelian in ultimele zile, unele cazand in apropierea Aeroportului Ben Gurion din Tel Aviv. Confruntarile dintre Israel si Hamas s-au soldat cu moartea a aproximativ 600 de palestinieni si a circa 30 de israelieni, inclusiv 27 de militari.

Ministrul israelian al Transporturilor a afirmat marti ca nu exista "niciun motiv" pentru suspendarea zborurilor spre Israel, potrivit unor declaratii redate de purtatorul de cuvant al Autoritatii Aeronautice Civile Israeliene, relateaza AFP.

"Ministrul Transporturilor Israel Katz a contactat in aceasta seara companiile americane pentru a le explica ca decolarea si aterizarea pe aeroportul Ben Gurion nu prezinta nicio problema de securitate nici pentru aparate, nici pentru pasageri", a anuntat purtatorul de cuvant.

"Nu exista niciun motiv pentru ca societatile americane sa-si anuleze zborurile si sa cedeze terorismului", a adaugat el, citandu-l pe ministrul Israel Katz.