Una dintre cele mai mari companii financiare cu sediul in Elvetia a fost pusa sub acuzare de justitia franceza pentru spalare de bani.

Magistratii francezi au inceput investigarea UBS AG, una dintre cele mai puternice companii financiare din Elvetia, pentru a afla daca gigantul financiar elvetian a ajutat cetatenii francezi instariti sa comita evaziune fiscala. Magistratii francezi acuza UBS ca a incurajat cetateni francezi sa deschida conturi in Elvetia, fapt care le-a permis ocolirea sistemului fiscal francez.

Magistratii au cerut ca UBS sa plateasca o cautiune de 1,1 miliard € pana la 30 septembrie. Daca banca va fi condamnata banii vor fi folositi ca o prima transa a amenzii finale.

Reprezentantii UBS au reactionat declarand ca impunerea unei cautiuni este fara precedent si au asigurat ca vor continua sa-si apare cauza in justitie.

UBS nu este la prima sistuatie de aceasta natura, dupa ce in 2009 a platit o amenda de 780 milioane$ pentru asistarea unor cetateni americani acuzati de evaziune fiscala.

Sursa: Andrei Schwartz, EurActiv.ro, citand NY Times