Seful Lukoil, a doua companie producatoare de produse petroliere din Rusia, a declarat ca sanctiunile occidentale impuse Rusiei vor forta societatea sa reduca programul de investitii ca urmare a accesului limitat la fonduri. Vagit Alekperov a declarat, de asemenea, ca Lukoil ar putea vinde o parte din activele sale din Europa de Est cu scopul de a se concentra pe proiectele din Rusia.

Vagit Alekperov, CEO al LukoilFoto: Hotnews

Lukoil nu face obiectul unor sanctiuni directe, dar compania trebuie sa isi revizuiasca programul sau de dezvoltare si sa se adapteze masurilor punitive.

"Avem mai multe optiuni, dar daca accesul la finantare va fi ingreunat, atunci va trebui sa reducem costurile si sa oprim programele de investitii. Sanctiunile sunt asupra tarii, dar noi suntem o companie din Rusia. Acest lucru ne va afecta la fel ca pe toti ceilalti", a mai declarat seful Lukoil.

Lukoil si-a extins operatiunile agresiv in strainatate in ultimii ani pentru a compensa declinul productiei de petrol din Rusia.

Sanctiunile economice ale Uniunii Europene (UE) vizand Rusia, acuzata de destabilizarea situatiei din Ucraina, au intrat in vigoare de vineri, 1 august dupa ce joi seara au fost publicate in Monitorul Oficial european. Restrictiile vizeaza domeniul sectorului bancar, energeticii si exportului de arme. In acest context, Alekperov a declarat ca Lukoil ar putea vinde unele active din Europa de Est, dar a refuzat sa dea alte detalii. Compania opereaza rafinarii de petrol in Bulgaria si Romania.

Sursa: Reuters