Egiptul a ales un consortiu care include armata egipteana si firma globala de inginerie Dar al-Handassah pentru a dezvolta un centru industrial si logistic international in zona de Canalului Suez, au declarat duminica surse guvernamentale si militare pentru Reuters.

Canalul SuezFoto: Google Maps

Canalul Suez este cea mai rapida cale de transport marfuri intre Europa si Asia si aduce anual venituri de circa 5 miliarde de dolari, o sursa vitala de valuta pentru Egipt, care a inregistrat o puternica scadere in domeniul turismului si a investitiilor straine dupa revolta populara din 2011.

Pentru a atrage mai multe nave si pentru a genera mai multe venituri, tara intentioneaza de mai multi ani sa dezvolte un centru industrial pe o suprafata de 76.000 de kilometri patrati in jurul canalului. In ianuarie, Egipt a invitat 14 consortii sa liciteze pentru proiect.

Printre ofertanti, potrivit cotidianului egiptean Al Mal, se numara un grup care include compania de stat Arab Contractors si James Cubitt si Partners, o firma internationala de consultanta. Un alt consortiu a inclus firma internationala de consultanta in management McKinsey & Co.

Doua surse din armata au confirmat alegerea filialei saudite a Dar al-Handassah, insa au refuzat sa dea mai multe detalii privind proiectul inaintea anuntului oficial, pe care presedintele Abdel Fattah al-Sisi, fost sef al armatei, ar urma sa il faca in curand.

"Alianta Dar Al-Handassah ca lua, cel mai probabil, proiectul, in conditiile in care armata este un partener local in cadrul companiei prin intermediul Autoritatii de Inginerie a Fortelor Armate", a declarat o sursa din guvernul de la Cairo pentru Reuters.

"Armata vrea sa se ocupe de infrastructura acestui proiect, in interesul securitatii nationale", a precizat sursa.

Presedintele al-Sisi declarase anterior ca nu va ezita sa atribuie armatei proiecte majore care vor ajuta la revigorarea economiei lovite de greutati a Egiptului.

Armata - a carui buget nu este facut publica - a acumulat un imperiu de afaceri care variaza de la automobile la computere si este vazuta de multi egipteni ca fiind mai eficienta decat guvernul din Egipt.

Dimensiunea operatiunilor economice ale armatei este estimata de unii pana la 40% din economia tarii, desi al-Sisi sustine ca este vorba mai degraba de 2%.

Aliatii din Golf - Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Kuweitul - au donat peste 12 miliarde dolari in numerar si produse petroliere Egiptului dupa ce armata l-a indepartat pe Mursi dupa protestele in masa la adresa sa.

Insa Egiptul are nevoie disperata de investitii pe termen lung care sa creeze venituri si sa combata somajul in randul tinerilor, estimat la peste 20%.