Omul de afaceri Ovidiu Tender a anuntat ca a incetat colaborarea cu operatorul aerian Fly Romania, din cauza unor datorii neachitate de 400.000 de euro pe care operatorul le are la firma sa, Ten Airways. Tender a declarat ca nu a fost niciodata implicat in actionariatul sau managementul Fly Romania, transmite Mediafax.

Ovidiu TenderFoto: AGERPRES

Ovidiu Tender a declarat pentru Mediafax ca "Fly Romania este o societate cu capital privat in care nici eu, nici o societate din grup nu este actionar. Ea este proprietatea lui Catalin Butu, fost CEO la Ten, care ne-a adus mari prejudicii atat materiale, cat si de imagine prin asocierea cu noi. Ten, in dorinta de a avea asigurata activitatea intregul an, a incheiat un contract de prestari servicii cu Fly, pentru a pune la dispozitia Fly aeronave si personal specializat pentru efectuarea de zboruri la comanda Fly, care avea intreaga activitate comerciala in propria responsabilitate".

"Vazand insa ca lucrurile incep sa ia o turnura nefavorabila atat pentru noi, cat si pentru clienti, am dispus un control in urma caruia au rezultat deficiente manageriale grave, urmate de pierderi financiare. Din relatia pe care Butu si-a creat-o cu propria lui companie, Fly Romania, a rezultat un important debit al Fly catre Ten, cifrat la 400.000 de euro", a sustinut omul de afaceri.

Potrivit acestuia, "singurul actionar in companie este Catalin Butu. S-a pus problema sa devenim actionari daca lucrurile merg bine. La un moment dat, dupa o luna doua, ne-am trezit ca avem de incasat de la Fly Romania foarte multi bani. Atunci lucrurile au inceput sa se schimbe. Am pus intrebari de ce nu achita aceste sume. I-am recomandat sa-si dea demisia de la compania mea, pentru ca nu pot sa fiu de acord sa-si creeze o capusa pe langa Ten Airways. A plecat cu tot cu firma care opera Fly Romania, care nu mai are sediul la noi", relateaza agentia de presa.

Tender a afirmat ca, daca se va constata ca s-au facut fraude, va face plangere penala impotriva fostului angajat, actualul patron al Fly Romania. Potrivit datelor disponibile la Registrul Comertului, compania Necessair Consulting SRL, care opereaza zborurile Fly Romania, este detinuta intergral de Catalin Adrian Butu, noteaza Mediafax.

Primele probleme ale Fly Romania au inceput in urma cu aproape doua luni, cand mai multe curse catre Tulcea, Timisoara, Bergamo sau Valencia au fost amanate sau anulate. Fly Romania a anuntat marti ca anularea zborurilor din ultima perioada a fost cauzata de motive operationale, procesatorul blocand platile fara preaviz, iar pasagerii afectati au fost rerutati si primesc banii inapoi.

"Fly Romania isi cere scuze tuturor pasagerilor care au achizitionat bilete pentru neplacerile aduse prin modificarea, respectiv anularea zborurilor din ultima perioada. Compania precizeaza totodata ca toate aceste modificari au fost cauzate de motive operationale, independente de vointa companiei si in ciuda eforturilor depuse in mod sustinut. (...) Motivul anularii curselor este de ordin operational, procesatorul de plati a blocat platile catre Fly Romania, fara preaviz, motivand o evaluare de risc nejustificata bazata pe gradul de incarcare a curselor. Lipsa fondurilor a dus la imposibilitatea operarii curselor, generand o scadere imediata a increderii pasagerilor si respectiv a incetarii vanzarilor", se arata intr-un comunicat al operatorului aerian, potrivit Mediafax.

Compania informeaza ca "toti pasagerii afectati de anularea curselor sub termenul legal de 14 zile au fost rerutati pe zborurile Fly Romania disponibile sau pe zboruri operate de alte companii si/sau au primit banii inapoi pentru biletele achizitionate, conform reglementarilor europene in vigoare".

Procesul de rambursare a contravalorii biletelor pentru zborurile neefectuate este in desfasurare si toti pasagerii isi vor primi banii inapoi pe masura ce procesatorul de plati online ii va elibera, dupa verificarea prealabila a datelor bancare ale cardurilor folosite, scrie Mediafax. Operatorul aerian precizeaza ca intarzierile in rambursare sunt cauzate de procedurile diferite ale procesatorului care auditeaza lunar incasarile.

Pe de alta parte, zborurile Fly Romania Bucuresti - Antalya nu au fost intrerupte si sunt operate in parteneriat cu Air Bucharest, in aceleasi conditii de transport. "In zilele urmatoare va avea loc o intalnire cu reprezentantii procesatorului de plati pentru deblocarea sumelor aferente", se spune in comunicat.

Numarul pasagerilor care au achizitionat bilete Fly Romania este de aproximativ 9.400, iar numarul celor transportati este de 1.290. Aproximativ 3.500 de pasageri au fost rerutati pe alte companii si alti 3.500 urmeaza sa fie rambursati. Numarul pasagerilor Fly Romania rambursati total sau partial este de 1.110, potrivit agentiei de presa.

Fly Romania a inceput operarea zborurilor la mijlocul lunii mai.