Samsung si Apple au decis sa abandoneze luptele judiciare reciproce legate de brevete, cu exceptia Statelor Unite, unde gigantul sud-coreean a fost deja condamnat sa plateasca o amenda de peste o suta de milioane de dolari grupului american, scrie AFP.

"Samsung si Apple au convenit sa renunte la orice contencios intre cele doua intreprinderi in afara Statelor Unite", a anuntat Samsung, intr-un comunicat.

Cele doua grupuri si-au multiplicat in ultimii ani plangerile unul fata de celalalt pentru incalcarea brevetelor.

Apple a depus o prima plangere impotriva concurentului sau in 2011 pentru nerespectarea brevetelor iPhone. Samsung a replicat sesizand justitia din opt tari - Franta, Coreea de Sud, Germania, Japonia, Italia, Olanda, Marea Britanie si Australia, Apple lansand si el proceduri judiciare in cinci dintre aceste tari.

In SUA, Apple a obtinut deja in mai multe randuri interdictii partiale pentru foste modele de smartphones ale Samsung in fata comisiei americane pentru comert international (USITC).

In mai, un tribunal californian a condamnat Samsung sa plateasca 120 de milioane de dolari catre Apple intr-unul dintre dosarele judiciare, o mica parte din cele doua miliarde reclamate de Apple.

Samsung a fost initial declarat vinovat de violarea unei serii de brevete Apple in 24 august 2012 de un juriu care a estimat pagubele la 1,05 miliarde dolari. Amenda a fost ulterior redusa dar procesele se succed si factura provizorie se ridica la peste 900 milioane de dolari.

"Disputele americane sunt cele mai importante pentru cele doua grupuri", noteaza Michael Carrier, un expert in brevete la Rutgers University.

"Mizele sunt enorme si in special Apple ezita sa renunta. Dar cred ca grupul american va sfarsi prin a intelege ca nu castiga nimic daca se incapataneaza", adauga juristul, citat de agentia Dow Jones.

Saptamana trecuta, Apple a renuntat sa faca apel la o decizie defavorabila care respingea o cerere de interdictie permanenta vizand circa zece produse Samsung.

Apple a ajuns la un acord in acest an si cu Google pentru a inchide disputa legate de Motorola, cumparata de la Google de chinezii Lenovo dar ale carui portofolii sunt de brevete sunt detinute de gigantul american al internetului.

In SUA, Samsung se lupta pe mai multe fronturi, dupa ce saptamana trecuta Microsoft a depus o plangere pentru ruperea de contract.