Departamentul pentru Energie anunta ca o va sustine pentru pozitia de membru independent in viitorul Consiliu de Administratie al Electrica pe baroneasa Arielle Malard de Rothschild, in prezent managing director si vicepresedinte pentru Europa de Est al Rothschild & Cie. De asemenea, Departamentul pentru Energie ii va propune si sustine pentru noul CA al Electrica pe Victor Cionga, fost director general al Bursei de Valori Bucuresti, si pe Victor Grigorescu, expert in cadrul Directiei Generale Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului in Energie.

Arielle Malard de Rothschild Foto: fr.linkedin.com

Intr-un comunicat remis duminica, Departamentul pentru Energie informeaza ca statul roman va inainta catre Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) Electrica doua propuneri de candidatura pentru Consiliul de Administratie (CA), alti doi candidati urmand a fi alesi pe baza propunerilor facute de actionarii minoritari. Potrivit sursei citate, al cincilea membru al CA va fi ales dintr-o lista de propuneri prezentata de un consultant independent specializat in recrutare, angajat de Electrica S.A.

Departamentul pentru Energie precizeaza ca procedura descrisa mai sus respecta Acordul de guvernanta corporativa incheiat de societatea Electrica S.A. cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si care a fost prezentat investitorilor in perioada listarii.

Astfel, pentru pozitia de membru independent al CA, mandatul dat de ministrul delegat pentru Energie catre reprezentantii statului in AGA va viza acordarea voturilor de sustinere pentru baroneasa Arielle Malard de Rothschild, actualmente managing director si vicepresedinte pentru Europa de Est al Rothschild & Cie, anunta Departamentul pentru Energie.

"Faptul ca persoane de o asemenea anvergura internationala, ca Arielle Malard de Rothschild, doresc sa se implice in transformarea societatilor de stat din energie este o dovada de incredere in dorinta Romaniei de imbunatatire a performantelor din domeniu, intr-o maniera noua, in care statul roman ramane actionarul principal. Am discutat mult cu doamna de Rothschild despre perspectivele Electrica, o societate aflata la un nou inceput de drum, dupa listarea pe bursa de la Bucuresti si pe cea de la Londra. Sunt absolut convins ca aducerea unor personalitati la conducerea societatilor din energie este extrem de benefica si, de aceea, intentionez sa continui sa incurajez acest lucru", a declarat Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, citat in comunicat.

De asemenea, Departamentul pentru Energie ii va propune si ii va sustine pentru noul CA al Electrica pe Victor Cionga, fost director general al Bursei de Valori Bucuresti, si pe Victor Grigorescu, un tanar profesionist, cu experienta in mediul international, potrivit sursei citate.

In 22 septembrie va avea loc prima AGA Electrica S.A., dupa listarea companiei pe bursa romaneasca si pe bursa de la Londra, prilej cu care va fi desemnat viitorul CA al societatii de stat, aminteste Departamentul pentru Energie.

Capital noteaza ca schimbarea administratorilor este necesara in conditiile in care listarea la bursa, prin oferta publica din 4 iulie, a modificat structura actionariatului. Statul si-a redus detinerea de la 100% la 48,7% din capital, BERD are 8,65% din actiuni, pachete semnificative fiind detinute si de fondurile de pensii private.

Detalii suplimentare despre viitorii membri ai CA Electrica:

Arielle Malard de Rothschild, 51 ani, cetatean francez, este managing director si vicepresedinte pentru Europa de Est al Rothschild & Cie, presedinte al Consiliului de Administratie al CARE France. A mai lucrat pentru Banca Mondiala si pentru Lazard, precum si in domeniul consilierii pe probleme financiare pentru mai multe guverne. Are un doctorat in economie la Instituts d'Etudes Politiques din Paris, iar specializarea sa este in fuziuni si achizitii (M&A).

Potrivit revistei Capital, reprezentanta familiei Rothschild a inceput sa vina in Romania din 1996, cunoaste personal multi demnitari romani, a fost implicata direct in cele mai mari privatizari din tara si stie istoria acestora chiar din momentul de inceput - 1992 (compania la care lucra atunci fiind cea care a consiliat statul roman in crearea Fondului Proprietatii de Stat (FPS), prima institutie din tara cu astfel de atributii). De asemenea, Arielle Mallard de Rothschild a jucat un rol important in privatizarea BCR.

Victor Cionga, 52 ani, managing partner al AZ Capital Advisors, este absolvent al Facultatii de Fizica si a fost director general adjunct al Raiffeisen Capital & Investment, dar a ocupat si pozitia de director general al Bursei de Valori Bucuresti.

Victor Grigorescu, 38 ani, expert in cadrul Directiei Generale Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului in Energie, este absolvent al Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti si a activat in mediul privat si in mediul public, inclusiv din postura de consilier economic in cadrul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa UE.