Recoltele tot mai bune de cereale ale Romaniei cresc importanta Portului Constanta pe harta regionala a comertului cu grau si determina investitii in facilitatile de depozitare. Miercuri a fost inaugurata o noua capacitate de depozitare si incarcare-descarcare a navelor comerciale a companiei Canopus Star - un joiint venture detinut de Cargill (companie americana) si TTS (compania romaneasca), potrivit Agerpres.

Investitia are o valoare de 15 milioane de euro si a fost sustinuta de traderii Cargill si TTS (Transport Trade Services). Investitia a dublat capacitatea terminalului existent pentru cereale prin construirea a zece noi silozuri, cu capacitate de cate 6.000 de tone, platforme betonate adiacente si instalatia de incarcat navelor cu o capacitate de operare de 800 de tone pe ora

Vasile Varvaroi, director general Cargill Romania, a anuntat miercuri, citat de Agerpres, ca investitia a dus la cresterea capacitatii terminalului la 110.000 de tone.

Canopus Star SRL este o firma cu sediul social in incinta Portului Constanta, infiintata in 2011, asociatii persoane juridice fiind TTS SA - 51% si Cargill Agricultura SRL - 49%, administrator fiind Vasile Varvaroi.

Romania a raportat o productie de grau de 7,37 milioane de tone in 2014, in urcare fata de 7,34 milioane tone anul trecut, potrivit Eurostat.

Si alti operatori portuari planuiesc investitii in terminale dedicate comertului cu cereale. Una dintre aceste companii, Comvex, specializata pana acum in operarea resurselor minerale, a pierdut o parte din afaceri in favoarea unei companii portuare din Croatia si planuieste sa se reorienteze spre operarea cerealelor, scrie Ziarul Financiar.

Investitia in silozuri si alte capacitati de depozitare inseamna si o intarire a pozitiei producatorilor si traderilor romani in relatia cu cumparatorii externi. In lipsa acestor depozite, fermierii si traderii sunt practic constransi sa-si vanda imediat productia, fara o marja mare de negociere cu cumparatorii.